x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Actorul Jean Rochefort, un gentleman "a la francaise", a murit

Actorul Jean Rochefort, un gentleman "a la francaise", a murit

09 Oct 2017   •   15:55
Actorul Jean Rochefort, un gentleman "a la francaise", a murit

Jean Rochefort, unul dintre cei mai populari actori din cinematografia franceză, decedat în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 87 de ani, a fost un artist eclectic, pudic şi pasionat de profesia lui, întruchipând conceptul de gentleman "a la francaise", informează AFP. 

Cu mustăţile sale supradimensionate şi cu un aer de seducător pus pe şotii, Jean Rochefort va rămâne în memoria spectatorilor una dintre marile personalităţi ale celei de-a şaptea arte din Franţa, graţie timbrului său unic, grav şi penetrant, imediat identificabil, după modelul altor artişti legendari francezi, precum Jean-Louis Trintignant şi Philippe Noiret. 

"Aparţin patrimoniului. Există jambonul de Bayonne, Noiret (Jean-Pierre Noiret, n.r.), Marielle şi eu", obişnuia să glumească Jean Rochefort, care a jucat în peste 150 de filme. 

Deşi şi-a construit reputaţia jucând în special în comedii, în care a interpretat adeseori rolurile unor personaje care glumeau păstrând mereu o notă de seriozitate, Jean Rochefort a fost un actor unic, dificil de introdus într-o categorie, graţie unui aer în acelaşi timp convenţional şi "nebunesc", după cum spunea regizorul Patrice Leconte, cu care a colaborat la multe lungmetraje. 

Alura lui - a fost un bărbat înalt - îl recomanda pentru rolurile unor personaje importante. Totuşi, a jucat în toate registrele: libertinul cinic ("Que la fete commence", de Bertrand Tavernier), flegmaticul valet englez ("Les tribulations d'un chinois en Chine", de Philippe de Broca), farmacistul laş ("Courage, fuyons", de Yves Robert), tatăl de familie adulterin ("Un Elephant ca trompe enormement", de Yves Robert), soţul fericit ("Le mari de la coiffeuse", de Patrice Leconte), comandantul de marină ("Le Crabe Tambour", de Pierre Schoendoerffer). 

A jucat în filme de autor sau pentru marele public, de valori uneori inegale. În 1987, în "Tandem", de Patrice Leconte, în care a interpretat într-o manieră amară un prezentator radio solitar, a demonstrat că putea să exceleze şi în registrul dramatic. 

Îndelungata sa carieră a fost încununată cu trei premii Cesar ale cinematografiei franceze, pentru rolurile interpretate în filmele "Que la fete commence", în 1976, "Le Crabe-Tambour", în 1978, şi un premiu Cesar onorific, în 1999. 

Născut pe 29 aprilie 1930 la Paris într-o familie burgheză, Jean Rochefort a avut o copilărie mai degrabă plictisitoare, petrecută în mare parte în oraşul Nantes. "Dumnezeule, cât de mult m-am plictisit când eram copil!", mărturisea starul francez. Pasiunea lui pentru teatru i s-a relevat prin intermediul transmisiunilor de teatru radiofonic. După ce a urmat şcoala de teatru de pe strada Blanche din Paris, a intrat la Conservator şi a debutat în compania Grenier-Hussenot. 

Pe scenă, şi-a construit un anumit renume jucând alături de Delphine Seyrig şi de Claude Regy. Avea aproape 30 de ani atunci când şi-a început cariera în cinematografie. Plecat în URSS, s-a căsătorit şi a rămas acolo timp de un an. 

La revenirea sa în Franţa, a jucat în serialul "Angelique", regizat de Bernard Borderie. În anii 1970, a devenit actorul preferat al regizorului Yves Robert ("Le grand blond avec une chaussure noire", "Le retour du grand blond", "Un elephant ca trompe enormement", "Nous irons tous au paradis") şi a dobândit statutul de vedetă. A fost şi preferatul lui Patrice Leconte, în pofida unei prime colaborări catastrofale, în 1975. "La fel cum Jean-Pierre Leaud era un Truffaut tânăr, la fel Rochefort este versiunea mea la bătrâneţe", spunea Patrice Leconte pentru cotidianul L'Express. 

Jean Rochefort a colaborat şi cu alţi mari regizori, precum Michel Audiard, Pierre Salvadori, Alain Cavalier, francis Veber, Robert Altman. 

În 2015, la vârsta de 85 de ani, a interpretat în filmul "Floride", de Philippe Le Guay, alături de Sandrine Kiberlain, un fost industriaş afectat de confuzii şi pierderi de memorie. A fost cântecul lui de lebădă, întrucât starul francez a anunţat, imediat după acest film, că a decis să îşi încheie cariera. "Nu vreau să fac un film de groază, aşa că mai bine mă opresc", declara Jean Rochefort, glumind, într-un interviu pentru Europe 1. 

Acest fapt nu l-a împiedicat să înregistreze însă cu regularitate pentru France 5 emisiunea "Boloss des belles lettres", în care a interpretat rolul unei opere din patrimoniul literar ce era relatată în limbajul străzii. 

În viaţa privată, Jean Rochefort, refractar la statutul de "star", era pasionat de cai. A concurat în competiţii hipice şi deţinea o herghelie în Yvelines, unde a locuit până la vârsta de 80 de ani. Afectat de depresie, psihiatrul său i-a recomandat să renunţe la viaţa la ţară. "Plecat la 30 de ani din Paris, m-am întors aici la vârsta de 80 de ani", spunea Jean Rochefort, amuzat, combinând ca de obicei umorul cu seriozitatea. 

După ce a avut cinci copii cu trei femei (Alexandra Moscwa, Nicole Garcia şi Francoise Vidal), Jean Rochefort regreta că a fost "un tată rău", acaparat de cariera sa.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Jean Rochefor