x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ambasadorii culturali - Cristian Mungiu, succes la Londra

Ambasadorii culturali - Cristian Mungiu, succes la Londra

de Sebastian S. Eduard    |    20 Noi 2007   •   00:00
Ambasadorii culturali - Cristian Mungiu, succes la Londra

Corespondenţă din Londra
In aceste zile, la Londra, britanicii se pot delecta cu o selecţie a celor mai bune filme romăneşti. Institutul Cultural Romăn este organizatorul evenimentului. In lipsa unui ambasador diplomatic de mai multă vreme, măcar avem ambasadori culturali.


Corespondenţă din Londra
In aceste zile, la Londra, britanicii se pot delecta cu o selecţie a celor mai bune filme romăneşti. Institutul Cultural Romăn este organizatorul evenimentului. In lipsa unui ambasador diplomatic de mai multă vreme, măcar avem ambasadori culturali.


La o lună de la succesul inregistrat la Times BFI London Film Festival, filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" se intoarce la Londra pentru un nou succes. Este vorba de Festivalul de film romănesc care are loc in capitala Marii Britanii in perioada 16-21 noiembrie, desfăşurat sub titulatura "Cinematograful romănesc: o călătorie", organizat de Institutul Cultural Romăn in colaborare cu Cine Lumiere. Festivalul cuprinde opt producţii, selecţionate de criticul de film Alex Leo Şerban, şapte filme noi la care se alătură, ca intr-o punte peste timp, "Reconstituirea" lui Lucian Pintilie. Pe scurt: producţii ale "noului val" şi un film realizat acum 40 de ani.


DESCHIDERE. Gala a fost deschisă vineri, aşa cum era şi normal, de căştigătorul ultimei ediţii Palm d’Or, "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile". Sala Institutului Francez de la Londra a fost neincăpătoare datorită numărului mare de persoane venite să vadă filmul lui Mungiu. "Nu este un film despre cum arată Romănia astăzi", a explicat Mungiu la sesiunea de intrebări care a urmat filmului, "ci acum 20 de ani". Sesiunea de intrebări care a continuat aproape o oră după proiecţia filmului l-a avut ca moderator pe Alex Leo Şerban şi drept invitaţi, alături de regizor, pe actorii Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov. "Sunt rău?", a glumit şi Vlad Ivanov, zămbind, in deschiderea discuţiilor. "Nu cred că sunt atăt de rău". După care a explicat: "Am vrut să evit această intrebare care mi se tot pune de cănd răspund la intrebări legate de film". Publicul britanic a fost interesat de caravana propusă de Cristian Mungiu, despre trecutul său ca regizor de clipuri publicitare, despre problemele grave abordate din film, dar şi despre "cum s-a găsit spuma de ras Farmec", prezentă intr-unul dintre cadre. Cristian Mungiu a vorbit şi despre proiectele sale, despre continuarea "Amintirilor din epoca de Aur" prin intermediul a şase noi filme de căte 30 de minute.


REGAL. De un succes major s-au bucurat şi celelalte producţii proiectate in week-end: "A fost sau nu a fost", filmul lui Corneliu Porumboiu, "California Dreamin (Nesfărşit)", in regia lui Cristian Nemescu (la care a participat actriţa Maria Dinulescu şi realizatorul montajului Cătălin Cristuţiu), "Reconstituirea" lui Lucian Pintilie, dar şi "Cum mi-am petrecut sfărşitul lumii" (Cătălin Mitulescu).


TIFF. Seara de luni a fost dedicată TIFF-ului. Mihai Chirilov a prezentat publicului londonez Festivalul International de Film Transilvania, cel mai cunoscut eveniment de profil din Romănia, in incinta ICR Londra (o clădire superbă care a fost o lungă perioadă reşedinţa ambasadorilor romăni in Marea Britanie).

Marţi şi miercuri, in ultimele zile ale manifestării, vor urma noi proiecţii şi sesiuni de discuţii. "Legături bolnăvicioase" al lui Tudor Giurgiu, "Moartea dlui Lăzărescu" al lui Cristi Puiu şi "Hărtia va fi albastră" al lui Radu Munteanu sunt ofertele pentru cinefilii londonezi.

×
Subiecte în articol: arte film mungiu