x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Campioana" Elisabetei Bostan, după 22 de ani

"Campioana" Elisabetei Bostan, după 22 de ani

de Maria Sârbu    |    06 Aug 2012   •   15:20
"Campioana" Elisabetei Bostan, după 22 de ani

Filmul multi-premiat "Campioana" regizat in 1989 de Elisabeta Bostan, o productie Romania – Canada, va fi prezentat miercuri in gala de deschidere a Festivalului International de Film pentru Copii si Tineret "Punguta cu doi bani" de la Piatra-Neamt. La proiectie va fi protagonista, Izabela Moldovan Bostan, cea care a interpretat-o pe Corina Tanase, gimnasta de 10 ani, "foarte talentata, dar lipsita de vointa". Este asteptata, la Piatra-Neamt, si regizoarea Elisabeta Bostan, cea care a adus-o in film, si apoi in familia sa, pe Izabela.

Astazi, Izabela are o familie frumoasa: mama – regizoarea de film Elisabeta Bostan, cea care a dat Romaniei si Europei generatii intregi de cineasti; sotul – Florin Kevorkian – actor, regizor, director de casting; fiicele Anais – 12 ani si jumatate – si Araxi – 10 ani si jumatate –, eleve la Scoala Centrala din Bucuresti. Am intrebat-o ce a insemnat "Campioana" pentru ea si mi-a raspuns: "... Filmul «Campioana» mi-a schimbat viata din multe puncte de vedere... Pentru mine, «Campioana» a insemnat, dincolo de efortul fizic si psihic depus, o intalnire extraordinara cu regizorul si mama mea – Elisabeta Bostan, intalnire ce m-a transformat si m-a adus mai aproape de Dumnezeu...".

Avea 11 ani si jumatate cand a inceput filmarile la "Campioana". Era in 1989, la Deva. Atunci a cunoscut-o pe Elisabeta Bostan, dar o stia inainte prin filmele ei, care o impresionasera: "Fram" (serial tv), "Promisiuni" sau "Zambet de soare". Izabela era in lotul de gimnastica – junioare.

Cum a ajuns sa fie fiica doamnei Elisabeta Bostan? Ne spune "campioana": "Intr-o pauza de filmare, ea m-a intrebat daca vreau sa vin la Bucuresti. Si eu am intrebat-o pentru cat timp. Si mama mi-a raspuns: «Pentru totdeauna». Din momentul acela, noi am fost de nedespartit".

In 1990, cand a ajuns la Bucuresti, a intrat la Liceul de Coregrafie. In anul 2000 a terminat Coregrafia la UNATC, iar din 2001 este aici cadru didactic. A facut studii postuniversitare in domeniul filmului, apoi masteratul in film, precum si doctoratul. Si-a pus semnatura, ca autor al miscarii scenice si al coregrafiei, la cateva spectacole frumoase.

Este o minunata coincidenta aducerea in memorie a acestui film cu Olimpiada de la Londra, unde Sandra Izbasa a luat medalia de aur, si poate norocul le va surande si astazi romancelor. Izabela Moldovan Bostan le tine pumnii fetelor, doar a fost si ea in lotul de la Deva.

"Cand mama m-a cunoscut, eu eram in lotul de junioare. Am excelat la paralele. Intotdeauna cand vad un astfel de rezultat, cum a fost cel al Sandrei Izbasa duminica, la Londra, ma bucur mult. Eram colega cu Lavinia Milosovici, am fost impreuna la Barcelona. Dar, dupa ce iti ofera Elisabeta Bostan viata si dragostea ei, nu mai vrei altceva nimic. E foarte important de spus ca acolo se lucreaza enorm de mult, zi de zi. Este foarte greu. Intotdeauna au fost fete extraordinare si atunci cand eram si eu acolo, si dupa aceea. Au avut multa rabdare si domnul Octavian Belu, si doamna Mariana Bitang, care sunt extraordinari."

Intre micuta gimnasta din 1989 si tanara femeie de astazi – profesor si creator de frumos – exista un liant numit Elisabeta Bostan.

×