x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Când doi tipi amestecă drogurile

Când doi tipi amestecă drogurile

de Iount Raduica    |    05 Apr 2009   •   00:00
Când doi tipi amestecă drogurile

Pentru cei care vor să vadă "Frică şi dezgust în Las Vegas", şocant este faptul că filmul nu are aparent nici o logică. La fel de ciudat e că din nonsens rezultă o lume care merită atenţie... din exterior.

Filmul, considerat suprarealist, descrie lumea din perspectiva a doi narcomani care pleacă în Las Vegas pentru a ajunge la un concurs off road de motociclete. Acţiunea filmului "Frică şi dezgust în Las Vegas" (1998) se petrece în decadentul oraş al cazinourilor, la începutul anilor '70, în momentul prăbuşirii unei mari iluzii - "Visul American".

ŢARA LILIECILOR. Ce trebuie să facă un jurnalist, când merge în Las Vegas? Întâi de toate, el trebuie să ia cu el un avocat. Apoi, să aibă un portbagaj în care să încapă două pungi de marijuana, cinci foi de sugativă îmbibate cu LSD, o solniţă pe jumătate plină cu cocaină, "o droaie de chestii care te înnebunesc şi te fac să vezi liliecii sau porcii zburători".

Lumea banală a concursului de motociclete, despre care ziaristul trebuie să scrie, are toate şansele să fluctueze între grotescul extrem, hiperbolizarea nimicului sau minimalizarea lucrurilor importante. Lumea devine altfel decât o ştiu inocenţii care văd doi tipi în haine colorate de lână, hippie, în timp ce îşi ling mâinile unse cu diverse droguri, după cum se exprimă personajul principal, Johnny Depp, jurnalistul.

EXCES DE ETER. O prelungire a realităţii când drogurile îşi fac "datoria"... Situaţia scapă de sub control, personajele se poartă ca şi când ar perpetua un vis. "Realitatea" celor doi toxicomani conţine alte culori, reptile uriaşe şi poveşti complexe despre "datoria" de a lichida un personaj despre care nu ştim dacă există, un traficant de droguri care chipurile i-a înşelat pe cei doi. Ipostazele ridicole sunt la tot pasul.

"Sunt jurnalist. De ce nu putem comunica?" Concursul propriu-zis se transformă într-un război de gherilă, un remember al războiului din Vietnam, un alt "drog" al politicienilor vremii. Bombele nu mai curg de pe frontul de luptă, ci din mult prea popularul televizor. Din respect pentru spectator, marele regizor american nu serveşte pe tavă dulcegării şi lucruri uşoare. Încă ceva: dacă îţi cumperi pop-corn, cu siguranţă vei uita să mănânci!

×
Subiecte în articol: un film