x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cluj, capitala filmului. GALERIE FOTO de la TIFF 2016

Cluj, capitala filmului. GALERIE FOTO de la TIFF 2016

03 Iun 2016   •   19:29
Cluj, capitala filmului. GALERIE FOTO de la TIFF 2016

Câştigătorii competiţiei oficiale la a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vor fi desemnaţi, anul acesta, de un juriu format dintr-un regizor, un editor de film, o actriţă şi doi reprezentanţi ai unor festivaluri de film, din Europa şi America.


În conferinţa de presă organizată joi, membrii juriului au explicat că ceea ce caută în filmele pe care le văd este ca ele să fie "o oglindă a societăţii din care provin".

"Ca membru al unui juriu nu poţi să vrei să vezi anumite lucruri. Trebuie să te descurci cu ceea ce ţi-au dat cei care au făcut selecţia. (...) Căutăm ca filmele pe care le vedem să oglindească diferitele societăţi şi chiar procesele în care se află acestea", a spus Wieland Speck, selecţioner de filme la festivalul de la Berlin.

Un alt membru al juriului, Bill Guentzler, a afirmat că el nu caută ceva anumite atunci când alege filmele pentru festivalul la care lucrează (Festivalul Internaţional de Film din Cleveland), ci de cele mai multe ori găseşte, la vizionări, elemente care îl surprind.

Întrebaţi de criticul de film Valerian Sava care este modalitatea prin care aleg filmele câştigătoare şi dacă există vreo procedură stabilită, membrii juriului au povestit că vor lua decizia în urma unor discuţii deschise. Ei au precizat că se vor baza mai mult pe discuţii, pentru a ajunge la un consens, şi că votul va fi o ultimă soluţie.



"De obicei nu ajungi să votezi într-un juriu. Dacă se ajunge la vot, de obicei înseamnă că membrii nu prea s-au înţeles. Este ultimul pas pe care poţi să îl faci", a spus Speck.

La rândul său, Guentzler a explicat că după fiecare vizionare au discuţii deschise, cu toţii, până se ia o decizie.



Juriul de anul acesta este format din cinci persoane.

Margarita Gosheva a studiat actorie la Academia Naţională de Teatru şi Film din Sofia, Bulgaria. Ca actriţă apare frecvent în producţii de teatru sau filme din Bulgaria, precum şi internaţionale. Pentru interpretarea ei din coproducţia bulgaro-greacă The Lesson (Lecţia) a câştigat şapte premii internaţionale, unul dintre ele la TIFF 2015.



Wielans Speck este din 1992 curator principal al secţiunii Panorama a festivalului de la Berlin. A studiat literatură germană, actorie şi etnologie. A lucrat la proiecte de cinema şi a activat ca scriitor şi publicist. În activităţile sale artistice se concentrează pe mişcarea şi identitatea homosexuală.

Bill Guentzler este directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film din Cleveland, unicul festival american cu o competiţie destinată filmelor din centrul şi estul Europei.



Tomasz Wasiliewski este regizor polonez. Primul său lungmetraj, "In a bedroom", a avut premiera mondială la festivalul de la Karlovy Vary în 2012, iar al doilea lungmetraj, "Floating Skyscrapers", a fost selectat un an mai târziu la festivalul de la Tribeca.

Inclus în competiţia oficială la TIFF 2014 filmul avea să îi aducă premiul pentru Cea mai bună regie. Al treilea film al său, "United States of Love", a fost selectat în competiţia Berlinalei de anul acesta, fiind recompensat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu.



Al cincilea membru al juriului este editorul de film român Cătălin Cristuţiu. Cel mai recent film la care a lucrat a fost "6,9 pe scara Richter", regizat de Nae Caranfil şi care a a deschis ediţia din acest an a TIFF.

Sursa: AGERPRES

×