x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film De ce un serial norvegian a reușit să irite guvernul de la Kremlin

De ce un serial norvegian a reușit să irite guvernul de la Kremlin

02 Sep 2015   •   20:14
De ce un serial norvegian a reușit să irite guvernul de la Kremlin

Un serial ce imaginează situaţia în care Rusia ar prelua prin forţă controlul preţioaselor resurse petroliere ale Norvegiei a stârnit mânia autorităţilor ruse, cărora nu le convine să fie prezentate în rolul agresorului, chiar dacă este vorba doar despre un film de ficţiune, relatează marţi AFP.

Superproducţia intitulată 'Okkupert' (Ocupat) are un buget de circa 10 milioane de euro, fiind astfel cel mai scump film din istoria cinematografiei norvegiene. Potrivit scenariului înfăţişat de scriitorul norvegian Jo Nesbo - autorul romanului 'The Snowman' (Omul de Zăpadă), care l-a inspirat pe Martin Scorsese în pelicula omonimă -, în urma unei catastrofe ecologice Norvegia va renunţa la producţia de petrol şi gaze şi astfel se va declanşa o criză mondială. Apoi, cu binecuvântarea Uniunii Europene şi după retragerea SUA din NATO, Rusia intervine în afacerile interne ale vecinului ei scandinav pentru a relansa producţia de hidrocarburi.

'Este foarte regretabil că la a 70-a aniversarea a victoriei din Al Doilea Război Mondial, autorii unui serial, care par să fi uitat contribuţia eroică a armatei sovietice la eliberarea nordului Norvegiei de sub ocupaţia nazistă, au decis în spiritul celei mai rele tradiţii a Războiului Rece să sperie publicul norvegian cu o ameninţare nefondată venită dinspre est', a reacţionat ambasadorul Rusiei la Oslo, Viaceslav Pavlovski.

În replică, regizorul Erik Skjoldbjaerg reproşează ruşilor că manifestă o 'opoziţie de principiu' şi 'comentează un serial pe care încă nu l-au văzut'. 'Ne-am jucat cu o realitate geopolitică şi am creat o Norvegie fictivă, o Rusie fictivă şi un context internaţional fictiv', a mai spus regizorul norvegian, adăugând că filmul prezintă o 'ocupaţie de catifea', fără invazie militară.

Totuşi, aceste explicaţii nu par să-i mulţumească pe ruşi. 'Deşi autorii subliniază constant că este vorba despre o ficţiune, în film sunt arătate ţări reale, iar Rusia, din nefericire, este în rolul agresorului', a răspuns ambasadorul Pavlovski.

De altfel, serialul cu zece episoade, primul urmând să fie difuzat pe 4 octombrie, apare într-un moment delicat, în contextul în care americanii şi europenii acuză Rusia că este responsabilă pentru conflictul din Ucraina.

Însă regizorul Skjoldbjaerg susţine că la acest film s-a început să se lucreze cu mult timp înaintea apariţiei problemelor din Ucraina, iar respectiva producţie nu ar avea ca scop să facă vreo aluzie la conflictul evocat.

Ţară membră a NATO, dar nu şi a Uniunii Europene, Norvegia a avut în general relaţii bune cu Rusia, dar aceste raporturi s-au deteriorat odată cu declanşarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista ţărilor vizate de embargoul agroalimentar.

Pe plan militar, s-a constatat o intensificare a prezenţei forţelor navale ruseşti în apropierea coastelor norvegiene din zona Oceanului Arctic. 'Nu estimăm că în prezent Rusia reprezintă o ameninţare militară pentru Norvegia, dar vom continua să monitorizăm ce se întâmplă în vecinătatea noastră', a declarat în luna aprilie şeful Statului Major al armatei norvegiene, Haakon Bruun-Hanssen.

×