x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film DiCaprio a luat Globul de Aur

DiCaprio a luat Globul de Aur

17 Ian 2005   •   00:00

Filmul The Aviator (Aviatorul) a triumfat la cea de-a 62-a editie a Globurilor de Aur, desi regizorul productiei, Martin Scorsese, a fost invins de veteranul Clint Eastwood.

SEBASTIAN S. EDUARD

PREMIANTI. Leonardo DiCaprio si Hillary Swank, posesorii unor Globuri nou-noute
Vedete imbracate si machiate dupa modelul "Old Hollywood", toalete inspirate din productii The Aviator, Ray si De-Lovely - iata ce au vazut oaspetii prezenti, duminica seara, la Ceremonia Globurilor de Aur.

FILME. Vedeta serii a fost, fara indoiala, filmul lui Martin Scorsese The Aviator, cu Leonardo DiCaprio in rolul principal. Productia, care spune povestea producatorului hollywoodian Howard Hughes ("Hell’s Angels"), un nebun frumos si un vizionar al timpului sau, a luat 3 Globuri de Aur, printre care cele pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun actor in rolul principal. Desi fusese nominalizat si la capitolul "regie" pentru acelasi film, Martin Scorsese a trebuit sa se declare invins de Clint Eastwood, cel care atat regizeaza, cat si joaca unul dintre rolurile principale in Million Dollar Baby. Productia descrie ascensiunea unei pustoaice ambitioase - Hillary Swank, si ea castigatoare a Globului de Aur - in incercarea de a deveni boxer profesionist cu ajutorul unui antrenor deosebit de dur (Eastwood).

Un alt film care a castigat doua premii - desi a fost nominalizat la nu mai putin de sapte categorii - a fost Sideways, care a cucerit Globul pentru cea mai buna comedie si cel mai bun scenariu.

Au existat si premii onorifice. Actorul de comedie Robin Williams, castigatorul pana acum a patru Globuri de Aur, a luat premiul Cecil B. DeMille pentru intreaga cariera. In speach-ul de acceptare, Robin Williams i-a dedicat premiul actorului Christopher Reeve, care a decedat anul trecut.

ISTORIE. Premiile Globul de Aur sunt pe locul doi ca importanta in lumea filmului dupa Premiile Academiei - Oscarurile. Asteptate ca "aperitive" pentru Premiile Oscar, Premiile Globul de Aur au dat in fiecare an productii care daca nu au castigat, macar au fost nominalizate la Oscar. Iata cateva exemple: Stapanul inelelor: intoarcerea regelui (2003), The Hours (2002), O minte sclipitoare (2001), Gladiatorul (2000), American Beauty (1999), Salvati soldatul Ryan (1998), Titanic (1997).

Pe lista castigatorilor Globului de Aur la categoria "Cel mai bun film" se afla, de asemenea, titluri celebre precum Pacientul englez, Lista lui Schindler, Dansand cu lupii, Ultimul imparat, Amadeus, Nasul, Love Story, Spartacus sau Ben Hur.

LA NOI
Aviatorul, filmul cu Leonardo DiCaprio in rolul principal, va intra in cinematografele romanesti la 25 februarie. Million Dollar Baby, productia care i-a adus Globul de Aur regizorului Clint Eastwood si actritei Hillary Swank, va fi si el prezent in salile de cinema in 2005, insa abia in martie. Ambele filme sunt distribuite de Media Pro Film Distribution. Sideways (IntercomFilm), castigatorul la categoria muzical, va veni la inceputul lunii februarie, Ray (Ro Image 2000), o saptamana mai tarziu, in timp ce Being Julia (New Films), abia prin luna mai.
PE SCURT
  • Film, drama: The Aviator. Actor, drama: Leonardo DiCaprio, Actrita, drama: Hilary Swank, Million Dollar Baby.
  • Film, muzical sau comedie: Sideways. Actor, muzical sau comedie: Jamie Foxx, Ray. Actrita, muzical sau comedie: Annette Bening, Being Julia. Actor in rol secundar: Clive Owen, Closer. Actrita in rol secundar: Natalie Portman, Closer. Regizor: Clint Eastwood, Million Dollar Baby.
  • Serial, drama: Nip/Tuck, FX.
  • Serial, muzical sau comedie: Desperate Housewives, ABC.
  • Miniserie TV: The Life and Death of Peter Sellers, HBO.
  • ×
    Subiecte în articol: arte film