x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Disney, dat în judecată pentru filmul de animaţie Zootopia

Disney, dat în judecată pentru filmul de animaţie Zootopia

22 Mar 2017   •   18:09
Disney, dat în judecată pentru filmul de animaţie Zootopia

Compania Walt Disney Co a fost dată în judecată marţi de un scenarist şi producător cu state vechi la Hollywood care acuză studioul că blockbuster-ul "Zootopia", câştigător al unui premiu Oscar, a fost copiat de la el fără a i se cere permisiunea, informează marţi Reuters. 

Gary Goldman, autor al unor filme precum "Total Recall", cu Arnold Schwarzenegger, şi "Minority Report", cu Tom Cruise, a depus plângerea legată de încălcarea drepturilor de autor la tribunalul districtual din Los Angeles pe motiv că Disney a reprodus, uneori "textual", temele, decorul, intriga, personajele şi dialogul, ca şi titlul conceptului său "Zootopia" pe care l-a prezentat studioului în 2000 şi 2009. 

Disney şi filialele sale încurajează "o cultură care nu doar că acceptă copierea neautorizată a materialelor originale ale altora, se arată în plângere, ci "au făcut acest lucru şi cu "Zootopia", când au copiat "Zootopia" lui Gary L. Goldman". 

Disney a declarat prin intermediul unui comunicat că "procesul domnului Goldman este plin de afirmaţii evident false". "Este o încercare lipsită de scrupule de a avea pretenţii la un film de succes pe care acesta nu l-a creat şi ne vom apăra cu îndârjire la tribunal", menţionează studioul. 

"Zootopia" a obţinut încasări de peste 1 miliard de dolari la nivel mondial de la lansarea sa în urmă cu un an, iar luna trecută a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaţie. 

Pelicula explorează ideile preconcepute, prin intermediul unei poveşti comice în care personajul principal este o iepuroaică - a cărei voce îi aparţine actriţei Ginnifer Goodwin - care îşi părăseşte satul natal pentru a se alătura forţelor de poliţie dintr-o metropolă populată de animale în care prejudecăţile şi teama îi divizează pe locuitori. 

Byron Howard, care a regizat acest film alături de Rich Moore, a declarat la primirea premiului Oscar că munca la "Zootopia" a început în urmă cu circa cinci ani "în speranţa că atunci când filmul va ieşi pe piaţă va face ca lumea să fie un loc puţin mai bun". 

Goldman solicită, prin intermediul companiei sale Esplanade Productions Inc, daune-interese compensatorii şi punitive nespecificate, inclusiv din vânzările de obiecte promoţionale, îndreptăţite de "conduita necorespunzătoare, ilegală, deliberată şi rău intenţionată" a Disney, după cum susţine el. 

Jeffery McFarland, avocat al lui Goldman, nu a dorit să facă nici un comentariu suplimentar, la fel procedând şi un purtător de cuvânt al acestuia, menţionează sursa citată.AGERPRES

×