x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Documentor - Scrisoare deschisă adresată lui Adrian Iorgulescu

Documentor - Scrisoare deschisă adresată lui Adrian Iorgulescu

de Jurnalul National    |    08 Noi 2007   •   00:00

CÃ...TRE Â Â Â Â Â Â MINISTERUL CULTURII ŞI CULTELOR

In atenţia: Â Â Â Â Â Â Domnului Ministru ADRIAN IORGULESCU


Scrisoare deschisă


"CINE ESTE DOMNUL DENIS DINULESCU ŞI CARE ESTE LEGÃ...TURA DOMNIEI SALE CU FILMUL DOCUMENTAR ?"

05.11.2007


Stimate Domnule Ministru,
Asociaţia Documentor a luat act de ordinul dumneavoastră din data de 23.10.2007, de numire a comisiilor de selecţie a proiectelor cinematografice pentru sesiunea de concurs din noiembrie-decembrie 2007. Dorim să vă aducem la cunoştinţă punctul nostru de vedere asupra componenţei comisiei pentru film documentar şi de animaţie .


Considerăm că este obligatoriu ca accesul la candidatura pentru comisiile de finanţare să se facă exclusiv pe baza unei competenţe demonstrate de biografia profesională a candidatului. In această perspectivă, refuzăm să inţelegem logica propunerii unui actor sau a unui scriitor pentru comisia de film documentar, cu atăt mai puţin selectarea acestuia in formula finală a comisiei. Precizăm aici că nu contestăm competenţele de bază ale respectivilor candidaţi ci modul in care sunt "transferate" către zona filmului documentar.


In momentul de faţă, comisia de film documentar este alcatuită din domnii Copel Moscu, Ioan Truică şi Denis Dinulescu. Salutăm prezenţa in juriu a unui apreciat profesionist de film documentar Copel Moscu şi inţelegem necesitatea prezenţei in comisie a unui specialist in film de animaţie Ioan Truică. Ne intrebăm insă ce anume din biografia profesională a domnului Denis Dinulescu - prezentat pe site-ul CNC drept un «scriitor cu multe volume de proză apărute dar şi cu multe piese de teatru» - legitimează prezenţa domniei sale intr-o comisie pentru documentar-animaţie.


Dorim să vă atragem atenţia că accesul domnului Dinulescu in juriul de film documentar / de animaţie a insemnat eliminarea unui profesionist cu experienţă demonstrată in domeniu: domnul Andrei Ujica, documentarist de talie europeană, profesor de film la Staatliche Hochschule fur Gestaltung Karlsruhe şi director fondator al ZKM/Filminstitut. Fără a intenţiona un discurs pro domo, menţionăm că domnul Andrei Ujica era propunerea Asociaţiei DocuMentor, singura asociaţie a profesioniştilor de film documentar din Romănia - o asociaţie care, tocmai pentru a rezista tentaţiei ‘competenţelor transferabile’, se limitează la votarea comisiei de film documentar şi animaţie şi nu participă la procesul de decizie pentru comisia de ficţiune.


Domnule Ministru, pentru autorii de film documentar această nominalizare din afara comunităţii noastre nu este altceva decăt o formă de desconsiderare a profesionalismului documentariştilor romăni şi a genului documentar in particular.


Responsabilitatea finală pentru componenţa comisiilor la concursurile Centrului Naţional al Cinematografiei vă aparţine in intregime. După ani de abuzuri comise in numele CNC, noi considerăm că acum este nevoie de credibilitate şi responsabilitate faţă de modul cum sunt administrate fondurile publice destinate producţiei de film din Romănia. In caz contrar, integritatea Centrului Naţional al Cinematografiei va fi din nou compromisă, revenind in prim-plan compromisul in detrimentul profesionalismului -Â situaţie pe care aţi evitat-o cu succes la sesiunea de concurs precedentă, cănd, ca şi acum, au existat propuneri discutabile.


Luănd in considerare contextul prezentat mai sus, vă rugăm să reanalizaţi componenţa comisiei de film documentar şi animaţie. Avem speranţa că domnul Denis Dinulescu vă va ajuta in luarea unei decizii, prin retragerea dintr-o comisie in care prezenţa domniei-sale nu este oportună.

Cu stimă,
in numele DOCUMENTOR:
Adina Brădeanu, Florin Iepan, Alexandru Solomon, Thomas Ciulei, Cornel Mihalache
in numele ASTRA FILM:
Dumitru Budrala, Csilla Kato


Â

×
Subiecte în articol: arte film documentar