x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film DOLIU. Cinematografia românească a mai pierdut o mare actriţă

DOLIU. Cinematografia românească a mai pierdut o mare actriţă

19 Dec 2016   •   12:41
DOLIU. Cinematografia românească a mai pierdut o mare actriţă

Actriţă, poetă, realizatoare de emisini TV, scriitoare, scenaristă, traducătoare, autoare celebră de versuri pentru muzică și musicaluri, a făcut parte din Generația de Aur a cinematografiei românești, avându-i colegi în timpul studenției pe marii actori Amza Pelea, Draga Olteanu Matei, Constantin Rautki, Silviu Stănculescu, Silvia Popovici, Sanda Toma, Victor Rebenciuc, Gheorghe Cozorici, George Constantin și Mircea Albulescu, scrie rtv.net.

"S-a stins ieri, la 82 de ani. Dumnezeu să o odihnească!", este mesajul trist transmis de Virgil Niţulescu, fost manager al Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), pe pagina sa de socializare, vorbind despre îndrăgita actriţă Flavia Buref, născută pe 29 noiembrie 1934.


În 1957, i se oferă primul rol în drama inspirată de ororile războiului " Dincolo de brazi" de Mircea Drăgan și Mihai Iacob, unde impresionează prin frumusețea și dramatismul chipului său. Avea doar 23 de ani...

A jucat ulterior în "Setea", dar și în "Nu filmăm să ne amuzăm", unde joacă alături de Toma Caragiu, acesta fiind de altfel și ultimul său film, la vârsta de 40 de ani.

"Incepe sa scrie texte la melodii de muzica usoara, colaborand cu marii compozitori ai anilor '80 : Iubirea, Foc nestins, Vreau (1980),Oameni , ocrotiti viata (1983), Ileana (1983), Cantec fara nume, Un bilet pentru o calatorie, La izvor de cantec, Vremea soarelui, Ploaia si noi, Poate stie cineva..., traduce melodii din repertoriul international: Parolles Flames, La bombola, melodii interpretate de cantareti de muzica usoara care au alinat adolescenta catorva generatii ai secolului trecut : Margareta Paslaru, Dan Spataru, Anda Calugareanu, Pompilia Stoian, Mihaela Mihai, Corina Chiriac, Rosu si Negru, Mihaela Runceanu și alții.

Flavia Buref / cinemagia.ro

Concomitent, scrie romane, povestiri pentru copii - Al patrulea mag, Hanul Ancutei, Sa stam de vorba fara catalog, Intamplari surazatoare din culisele micului ecran -, traduceri - A fost odata o familie de soricei dupa Jules Verne, Odiseea de Homer -", potrivit cinemarx.ro.

×