x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Doliu în lumea filmului: Actriţa americană Diahann Carroll, a decedat la 84 de ani

Doliu în lumea filmului: Actriţa americană Diahann Carroll, a decedat la 84 de ani

05 Oct 2019   •   22:00
Doliu în lumea filmului: Actriţa americană Diahann Carroll, a decedat la 84 de ani

Actriţa şi cântăreaţa Diahann Carroll, deschizătoare de drumuri pentru actriţele de culoare din industria de televiziune americană, devenită cunoscută pe plan internaţional odată cu rolul din serialul ''Dynasty'', în anii 1980, a decedat vineri, la vârsta de 84 de ani, informează agenţiile de ştiri.

Actriţa s-a stins din viaţă la domiciliul său din Los Angeles după o luptă de mai mulţi ani cu cancerul la sân, a precizat impresarul artistei, potrivit AFP.

Născută în cartierul Bronx din New York în iulie 1935, Diahann Carroll a fost mai întâi cântăreaţă, interpretând apoi pe Broadway şi fiind recompensată cu un premiu Tony pentru rolul dintr-o comedie muzicală. A început să joace în filme încă din anii '1950, colaborând cu regizorul Otto Preminger la pelicula ''Porgy and Bess'' (1959).

Adevărata consacrare a venit în 1968 odată cu serialul de televiziune ''Julia'', în care actriţa a deţinut timp de patru ani rolul principal, al unei infirmiere văduve care îşi creşte singură fiul. Anterior, actriţele de culoare erau distribuite mai ales în roluri secundare sau în personaje stereotipe de servitori.

Criticat pentru că a evitat abordarea controverselor sociale şi rasiale foarte sensibile în acea epocă în Statele Unite, serialul ''Julia'' a fost urmărit atât de telespectatori albi, cât şi de persoane de culoare.

Diahann Carroll a fost recompensată cu Globul de Aur pentru acest rol, însă recunoaşterea internaţională a venit odată cu personajul Dominique Deveraux din serialul ''Dynasty''.

Actriţa s-a alăturat distribuţiei serialului în 1983, pentru cel de-al patrulea sezon, după îndelungi insistenţe pe lângă producătorul hollywoodian Aaron Spelling pentru a obţine acest rol, special conceput pentru a-i da replica redutabilei intrigante Alexis Colby, interpretată de Joan Collins.

"Vreau să fiu bogată şi neînduplecată (...) Vreau să fiu prima scorpie de culoare din televiziune", a spus Diahann Carroll într-un interviu.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Diahann Carroll