x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film FILM / Ghici cine vine la cine(ma) în 2009?

FILM / Ghici cine vine la cine(ma) în 2009?

de Sebastian S. Eduard    |    07 Feb 2009   •   00:00
FILM / Ghici cine vine la cine(ma) în 2009?

Anul 2009 se anunţă unul cu blockbustere. Atât în State (vorbim de filme americane, nu?), cât şi la noi. Revine Harry Potter, Tom Hanks ia 60 de milioane de dolari pentru o nouă ecranizare Dan Brown... chestii obişnuite.



Nu-i aşa că vă era dor de Harry Potter? Mai avem de aşteptat puţin, pentru că premiera românească va veni abia la 24 iulie, la numai o săptămână de premiera americană. "Harry Potter şi Prinţul Semipur" este al şaselea volum, al şaselea film şi – evident – al şaselea an la Hogwarts.

ROMÂNEŞTI

În 2009 este programată şi premiera următorului film al lui Cristi Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur". "Carol I" (regia: Sergiu Nicolaescu), "Întâlniri încrucişate" (regia: Anca Damian), "Pescuitul sportiv" (regia: Adrian Sitaru), "Călătoria lui Gruber" (regia: Radu Gabrea), "Weekend cu mama" (regia: Stere Gulea), "Cea mai fericită fată din lume" (regia: Radu Jude), "Concertul" (regia: Radu Mihăileanu), "Marilena" (regia: Mircea Daneliuc) sunt numai câteva dintre filmele româneşti ale lui 2009 pe care sperăm să le vedem în sălile de cinema.

CONTINUĂRI

Pentru fanii unor serii deja consacrate, anunţăm deja continuările. Seria "Underworld" a ajuns deja la cel de-al treilea episod, iar într-o zi de februarie 13, se întoarce şi "Pantera Roz". Pentru fanii celor patru roţi este anunţată cea de-a patra parte din "Furios şi iute" (aprilie).

X-men revine în mai ("X-men Origins: Volverine"), tot atunci când vom savura noul "Star Trek" (nu întrebaţi al câtelea este, i-am pierdut şirul). Un nou Terminator, fără Arnold, vine în iunie, tot atunci când îşi face apariţia şi "Transformers 2". Copiii (dar nu numai, să fim serioşi!) se vor delecta cu noile aventuri ale celor din "Ice Age" prin iulie.  

Un nou Dan Brown
Dacă vă era dor de "Codul lui Da Vinci", puteţi deja să declaraţi 2009 ca un nou an Dan Brown. Şi asta pentru că la 15 mai este programată premiera superproducţiei "Îngeri şi demoni". În rolul principal, superactorul Tom Hanks cu un supersalariu de 60 de milioane de dolari. De data aceasta, profesorul Robert Langdon trebuie să dejoace planurile unei secte, Illuminati, al cărei scop este nici mai mult nici mai puţin decât aruncarea în aer a intregului Vatican. Şi nu oricând, ci în timpul conclavului care ar trebui să-l aleagă pe următorul papă...

The End

În fine, pe genericul de final îi mai anunţăm pe Angelina Jolie în filmul regizat de Clint Eastwood, "Schimbul", pe Brad Pitt în rolul unui bărbat care se naşte bătrân, iar apoi înaintează în vârstă transformându-se în bebeluş ("Strania poveste a lui Benjamin Button"), pe Will Smith în "Seven Pounds", pe Clint Eastwood într-un film de Clint Eastwood ("Gran Torino"). Urmăriţi Oscarurile şi clasamentele pentru a vedea unde vă duceţi.

Cum e la ei

Pentru Hollywood nu a fost un an prost. Hollywood Reporter a anunţat încasări de 9,9 miliarde de dolari, cu circa 5% mai mult decât în 2007. Lungmetrajul care a înregistrat cel mai mare succes la publicul străin, anunţă cinemagia.ro, a fost a patra peliculă din seria "Indiana Jones", "Indiana Jones şi Regatul Craniului de Cristal", cu 469,5 milioane de dolari. Urmează "Cavalerul Negru", cu 465 de milioane de dolari. Aproximativ 1,35 miliarde de bilete au fost vândute în anul care a trecut. Şi, pentru că tot vorbeam despre bani, Will Smith, care în 2008 a apărut în "Hancock" şi "Seven Pounds", a fost desemnat cel mai profitabil actor, titlu deţinut în anii trecuţi de Johnny Depp. Actorul Heath Ledger a fost cea mai mediatizată vedetă din industria filmului în anul 2008, cel mai regretat actor şi interpretul celui mai bun personaj negativ, pentru Joker, din "The Dark Knight".

Cele mai tari pelicule din 2008

Nici în anul care a trecut, românii nu s-au înghesuit în sălile de cinema. În România au avut loc nu mai puţin de 176 de premiere, conform datelor furnizate de Agenţia Champions, adică tot atâtea filme ca şi în 2007. Liderul de necontestat al lui 2008 a fost producţia americană "Călătorie spre centrul Pământului", care a strâns nu mai puţin de 117.314 de spectatori – adică mult mai mult decât strânsese cu un an în urmă (2007) ocupantul primului loc, "Piraţii din Caraibe", dar mai puţin decât o făcuse în 2006 "Codul lui Da Vinci" (142.595). Locul doi a fost ocupat de "Quantum of Solance" (103.211 spectatori), iar pe trei s-a clasat "Hancock" (88.308). Pe locurile imediat următoare s-au clasat "Doi burlaci şi o blondă", "Madagascar 2" şi "Cavalerul Negru" (78.414 spectatori). De remarcat slaba prezenţă a publicului din România la acest din urmă film, "Cavalerul Negru" fiind blockbusterul american care a entuziasmat în 2008 pe toată lumea şi care a reuşit să ajungă în acest moment pe locul patru în topul celor mai vizionate filme din toate timpurile. Top 10 România mai poate continua cu "Totul despre sex", "10.000 îCh", "Mumia: mormântul împăratului dragon" şi "Wanted".

Cât despre premierele româneşti din 2008, acestea au fost în număr de douăsprezece. Cel mai vizionat film românesc a fost "Supravieţuitorul" lui Sergiu Nicolaescu (locul 49, cu 26.000 de spectatori), urmat de "Restul e tăcere", "Boogie" şi "Poveste de cartier". După cum ne-am obişnuit, din păcate, filmele româneşti ocupă locuri în a doua jumătate a clasamentului, unele dintre ele făcând "echipă" cu câteva filme europene. De menţionat că peste 20 de pelicule din totalul de 176 nu au reuşit să treacă "pragul" de 1.000 de spectatori.

×
Subiecte în articol: arte film regia