x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Film - Nominalizatii la Oscar

Film - Nominalizatii la Oscar

de Adriana V. Paduraru    |    01 Feb 2006   •   00:00
Film - Nominalizatii la Oscar

Academia Americana de Film a hotarat cine se va bate, in acest an, pentru premiile Oscar. Favorit este "Brokeback Mountain", cu opt nominalizari.

Productia "Brokeback Mountain" este filmul cu cele mai multe nominalizari la editia din acest an a premiilor Oscar. Pelicula a fost nominalizata pentru opt categorii, printre care: "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" (Ang Lee) si "cel mai bun actor in rol principal" (Heath Ledger). La categoria "Cel mai bun film", "Brokeback Mountain" se va "confrunta" cu "Capote", despre scriitorul Truman Capote, drama "Crash", filmul "Good Night, and Good Luck" despre Edward R. Murrow si "Munich", care relateaza urmarile atentatelor comise la Olimpiada de la Munchen, in 1972.

ACTRITE. La categoria "cea mai buna actrita in rol principal" au fost nominalizate Felicity Huffman ("Transamerica"), Reese Witherspoon ("Walk the Line"), Charlize Theron ("North Country"), Judi Dench ("Mrs. Henderson Presents") si Keira Knightley ("Pride and Prejudice"). Pentru premiul "cea mai buna actrita in rol secundar" se "lupta" Rachel Weisz ("The Constant Gardener"), Amy Adams ("Junebug"), Catherine Keener ("Capote"), Frances McDormand ("North Country") si Michelle Williams ("Brokeback Mountain").

ACTORI. Pe langa Heath Ledger, au mai fost nominalizati la categoria "cel mai bun actor" Philip Seymour Hoffman ("Capote"), Joaquin Phoenix ("Walk the Line"), David Strathairn ("Good Night, and Good Luck") si Terrence Howard ("Hustle & Flow"). Paul Giamatti ("Cinderella Man"), George Clooney ("Syriana"), Matt Dillon ("Crash"), Jake Gyllenhaal ("Brokeback Mountain") si William Hurt ("A History of Violence") sunt cei cinci care se vor lupta pentru premiul Oscar la categoria "cel mai bun actor in rol secundar".

REGIE. La data de 5 martie 2006, vom afla si cine va fi desemnat cel mai bun regizor. La aceasta categorie au fost nominalizati, alaturi de Ang Lee, Paul Haggis ("Crash"), Bennett Miller ("Capote"), George Clooney ("Good Night, and Good Luck") si Steven Spielberg ("Munich"). Pentru scenarii se vor lupta "Crash", "Good Night, and Good Luck", "Match Point", "The Squid and the Whale" si "Syriana".

ROMANIA. Si tara noastra este reprezentata la Oscaruri. Pelicula "Joyeux Noel", o coproductie Franta-Romania-Germania-Marea Britanie-Belgia, turnata la Studiourile MediaPro, a obtinut una dintre cele cinci nominalizari la categoria cel mai bun film strain. Lungmetrajul, ale carui filmari au durat 13 saptamani si au demarat la sfarsitul lunii august 2004, concureaza la Oscar cu "Don’t Tell" (Italia), "Paradise Now" (Palestina), "Sophie Scholl - The Final Days" (Germania) si "Tsotsi" (Africa de Sud).

Cine vor fi marii castigatori vom afla la data de 5 martie, cand va avea loc cea de-a 78-a editie a Premiilor Oscar. Evenimentul se va desfasura la Kodak Theatre din Los Angeles. Marele favorit "Brokeback Mountain" va putea fi vazut in cinematografele din tara noastra, incepand cu data de 3 martie.

28 DE ZILE DE OSCAR LA TCM
In preajma celui mai important eveniment din lumea filmului, Premiile Academiei de Film Americane, in luna februarie TCM va invita sa urmariti "28 de zile de Oscar", parada celor mai bune filme din toate timpurile. Ca un tribut adus celui mai important eveniment hollywoodian al anului, TCM prezinta cele mai mari vedete, cele mai bune filme si cei mai talentati regizori care au castigat vreodata sau au fost nominalizati la aceste multravnite premii. Anul acesta, TCM o prezinta pe noua gazda a premiilor, actrita premiata cu Oscar, Anjelica Huston. Alaturi de bunicul si tatal sau, Anjelica a intrat in istoria Oscarului ca membra a uneia dintre cele doua familii care se pot lauda cu trei generatii de laureati ai Premiilor Academiei, o performanta egalata doar de familia Coppola. Anjelica Huston ne prezinta filmele sale preferate, intre care "Blow Up", "Doctor Jivago" si "Key Largo".

CURIOZITATI
Pana acum, au fost oferite 2.389 statuete. Cea mai scurta ceremonie a fost prima, in 1929. A durat doar 15 minute, iar castigatorii fusesera anuntati cu trei luni inainte. La polul opus se situeaza editia din 2000, care a durat 256 de minute. "Gigi" (1958) si "The Last Emperor" (1987) au avut noua premii din noua nominalizari, iar "Ben-Hur" (1959), "Titanic" (1997) si "Lord of the Rings": "The Return of the King" au castigat fiecare ame titoarea cifra de 11 Premii Oscar.

CRUISE SI HOLMES LA "ZMEURA DE AUR"
Tot opt nominalizari, insa de data aceasta la premiile "Zmeura de aur", a primit pelicula "Son of the Mask" (o continuare a filmului "Masca"). Actorul care l-a inlocuit pe Jim Carrey, Jamie Kennedy, se numara printre cei catalogati cei mai prosti actori, alaturi de Tom Cruise (foto), pentru rolul din "Razboiul lumilor" si Will Ferrell pentru "Ce vraji a mai facut Samantha". Pentru "cel mai prost" film se lupta "House of Wax" cu Paris Hilton, "Deuce Bigalow: European Gigolo" si "Dirty Love" cu fostul playmate Jenny McCarthy. Organizatorii premiilor, care vor fi decernate la 4 martie, cu 24 de ore inainte de Oscaruri, le-au ales la categoria "cea mai slaba actrita" pe Jessica Alba ("Cei patru fantastici"), Hilary Duff ("Cu duzina e mai ieftin 2") si Jennifer Lopez ("Soacra mea e o scorpie"). Logodnica lui Tom Cruise, Katie Holmes, este nominalizata la categoria cea mai slaba actrita intr-un rol secundar pentru rolul din "Batman inceputuri", alaturi de Paris Hilton pentru "House of Wax", Jessica Simpson pentru "Dukes of Hazzard" si sora acesteia, Ashlee Simpson, pentru "Undiscovered".
×