x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Mai multe seri de film în grila de toamnă a postului TVR 1

Mai multe seri de film în grila de toamnă a postului TVR 1

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Sep 2020   •   17:26
Mai multe seri de film în grila de toamnă a postului TVR 1

Telecinemateca se întoarce la TVR 1 de marţi, 15 septembrie, emisiuni consacrate revin cu sezoane noi, emisiuni pentru copii, cu şi pentru tineri - de asemenea în grila de programe a postului TVR 1.

În această toamnă, TVR 1 oferă telespectatorilor săi mai multe seri de film: în fiecare luni seara, putem urmări filme de acțiune, ai căror protagonişti vor fi Angelina Jolie şi Antonio Banderas (Original Sin), Sharon Stone (Cold Creek Manor), Jason Statham şi Ray Liotta (Revolver), Demi Moore şi Viggo Mortensen (G.I. Jane), Nick Nolte şi Melanie Griffith (Mulholland Falls), ca să amintim doar câţiva.

Marţi seară, Telecinemateca revine pe principalul post al Televiziunii Române, cu cele mai tari filme de aventuri, de capă și spadă sau western-uri spaghetti. Prima producţie pe care o vom putea urmări sub genericul Telecinematecii va fi Cei trei mușchetari (Les Trois Mousquetaires - Franţa, 1961), ecranizare a unuia dintre cele mai citite romane ale lui Alexandre Dumas. 

Vineri, la Filmul săptămânii, întâlnim actori celebri în filme apreciate și premiate: Helen Mirren este Regina (The Queen), în filmul biografic cu acelaşi nume, Heath Ledger, în comedia Casanova, Viggo Mortensen, în filmul de aventuri Alatriste, Chuck Norris în filmul de actiune Războiul lui Logan (Logan's War) sau Pierce Brosnan în westernul Bufniţa Cenuşie (Grey Owl), John Travolta şi Scarlett Johansson în drama Cântec de iubire (A Love Song for Bobby Long).

Iar dacă e sâmbătă, e seara blockbuster-ului românesc, când TVR 1 continuă să difuzeze cele mai populare filme româneşti: Seria Mărgelatu (cu Florin Piersic în rol principal): Drumul oaselor (1980), Trandafirul Galben (1982), Misterele Bucureştilor (1983), Masca de Argint (1985), Colierul de turcoaze (1986) şi Totul se plăteşte (1987); Seria Comisarilor (Sergiu Nicolaescu) ce include: Cu mâinile curate (1972), Ultimul cartuş (1973), Un comisar acuză (1974), Revanşa (1978), Duelul (1981).

Despre România şi români, în cele mai apreciate emisiuni de publicistică

Şi emisiunile de publicistică ale postului revin de la mijloc de septembrie cu sezoane noi. Astfel, miercuri seară, la TVR 1 aflăm „Adevăruri despre trecut”, în emisiunea care, de 6 ani, ne aduce fără patimă mărturii despre destinul omului de rând din comunism. Din 16 septembrie, în fiecare miercuri, de la 22.20, echipa coordonată de Raluca Rogojină ne va prezenta, timp de o oră, istorii mai mult sau mai puţin ştiute despre ce a însemnat viaţa românilor înainte de 1990. În prima ediţie, ne amintim de brandurile românești de top din perioada comunistă. De la Gerovital și Polidin, la Bicicleta Pegas și biscuiții Eugenia, de la perdelele de Pașcani la înghețata Polar și vinul Murfatlar, ne aducem aminte produsele care ne-au îndulcit cât de cât viața în comunism.

 

 

Joi seară, la TVR 1, ni se dezvăluie cazuri tulburătoare la „Dispăruți fără urmă”, iar duminică, din 20 septembrie, ora 17.00, emisiunea al cărei ghid printre exclusivităţi din România este Cristian Tabără revine cu un nou sezon. Escaladă pe Munţii Godeanu, explorări pe platforma ştiinţifică de la Măgurele, întâlniri cu personaje care au uimit lumea, dar şi dezvăluirile jurnalistului britanic Charlie Ottley despre proprietatea achiziţionată de acesta la Şirnea, Braşov şi despre dragostea lui pentru România sunt doar câteva dintre subiectele pe care Cristian Tabără şi echipa sa ni le vor prezenta în noul sezon „Exclusiv în România”, la TVR 1.

Tot duminica, într-un nou sezon „Dosar România”, difuzat de la ora 18.00, realizatorii ne propun poveşti, dar poveşti adevărate, cu personaje adevărate, oameni pe care îi găsim printre noi, la fel ca noi. La „Dosar România”, în această toamnă, vom vorbi despre poluare, singurătate, modă, copiii inteligenți sau despre dărnicie și dăruire. Povestea unui inventator de avioane şi istoria Institutului Cantacuzino le vom afla în premieră tot la „Dosar România”, duminică, de la ora 18.00.

Cum să creștem ca oameni: cuvânt de învățătură de la părintele Necula și emisiuni pentru copii și tineri

În fiecare zi a săptămânii, înainte de „Telejurnal”, unul dintre cei mai îndrăgiți preoți ai momentului ne aduce cuvânt duhovnicesc şi învățătură, la „Zi de zi, cu părintele Constantin Necula”. Emisiunea este o meditație asupra zilei ce a trecut și asupra celei care vine, propunându-și să redescopere cuvintele cu adevărat importante pentru omenia noastră, dar și să ofere generației tinere reperele unei vieți echilibrate.

Tinerii se vor bucura de reîntâlnirea cu emisiuni cool, în care își pot regăsi stilul și pasiunile, „#creativ” și „Fun urban”, ambele difuzate vinerea seara, după Filmul săptămânii. Iar copiii își vor face prieteni noi și vor afla câte-n luna și-n stele, sâmbăta dimineața, la „1, 2, 3 și afli tot ce vrei”, semnată de Irina Mohora. Tot sâmbăta, învățăm să nu ne dăm bătuți după primul eșec, să spunem „Eu pot!” și să vedem că reușitele nu vor întârzia să apară, într-o nouă emisiune difuzată sâmbăta, ora 09.00.

Din octombrie, în serile de duminică, Iuliana Tudor revine cu noi momente emoționante, muzica și bucurie, la „Vedeta populară”. La TVR 1, tot în această toamnă mai putem urmări noi sezoane „Politică și delicatețuri”, „Garantat 100%” - din octombrie, “Breaking Fake News”, „Levintza prezintă”.

Iubitorii sportului vor regăsi și ei programe care să îi țină în faţa micilor ecrane: cele mai tari competiții și evenimente din rugby şi handbal se văd în direct la TVR 1. Iar la Replay, Marian Olaianos şi invitaţii lui analizează fotbalul de ieri de azi.

 

 

×