x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Peliculă românească, în top 100 al celor mai bune filme ale secolului

Peliculă românească, în top 100 al celor mai bune filme ale secolului

24 Aug 2016   •   14:36
Peliculă românească, în top 100 al celor mai bune filme ale secolului
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Pelicula "4 luni, 3 săptămâni şi două zile" a regizorului român Cristian Mungiu a fost inclusă în topul 100 al celor mai bune filme realizate în secolul XXI, în urma unui sondaj realizat de BBC. Jurnaliştii postului public britanic au cerut opiniile a 177 de critici de film din 36 de ţări pentru realizarea acestei ierarhii. Filmul lui Mungiu, care a fost distins cu premiul cel mare la Festivalul de la Cannes, în 2007, s-a clasat pe poziţia 15 în topul criticilor.

Jurnaliştii britanici au comandat acest top după ce, într-un demers realizat anul trecut pentru a stabili care sunt cele mai apreciate 100 de filme americane de către critici, doar şase pelicule făcute după anul 2000 au intrat în top. În încercarea de a scoate la lumină capodoperele cinematografice ale secolului XXI, jurnaliştii au cerut un top 100 din partea a 177 de critici de pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. Primul loc în top a fost ocupat de filmul "Mulholland Drive", regizat de americanul David Lynch, în 2001. Locurile doi şi trei au fost ocupate de "In the Mood for Love" (2000), al regizorului Wong Kar-wai, din Hong Kong şi de "There Will Be Blood" (2007) al regizorului american Paul Thomas Anderson. Dintre cei 177 de critici care au contribuit la sondaj, 17 au plasat filmul lui Mungiu în top 10, iar cinci în top 3. În viziunea criticului de film Hannah Brown, care scrie pentru publicaţia israeliană Jerusalem Post, "4 luni, 3 săptămâni şi două zile" este cel mai bun film realizat până acum în secolul XXI. "Este echivalentul cinematografic al unei obturaţii de canal făcute fără anestezie", scria aceasta în cronica făcută filmului, la apariţie. "Deşi disperarea situaţiei prezentate te şochează, atunci când ieşi din sala de cinema te simţi răsplătit. Mungiu prezintă detalii subtile care te poartă în viaţa protagonistelor şi îţi arată, treptat, degradarea la care sunt supuşi oamenii inteligenţi şi amabili într-un sistem nemilos", nota criticul. "Filmul premiat la Cannes al lui Mungiu este o piatră de hotar în Noul Val Românesc, o minunăţie sumbră de film care se remarcă prin precizia vizuală, prin scenariul de o claritate perfectă şi prin detaşarea glacială a regizorului. Prezentând un avort ilegal cu tensiunea brutală a unui thriller, Mungiu evocă atmosfera represivă a dictaturii lui Ceauşescu. În ciuda imaginilor chinuitoare arătate în detaliu, filmul subliniază umanitatea şi spiritul tenace al protaginistei Otilia", notează în cronica sa şi criticul revistei Variety din Hong Kong, Maggie Lee, care a plasat filmul pe locul 3.

Din cele 100 de filme din top, 45 au avut premiera la Cannes. Filmele preferate ale criticilor nu au avut însă mult succes la Oscar. Doar patru au luat Oscarul pentru cel mai bun film, în timp ce opt au luat Oscar pentru cel mai bun film străin.

"4 luni, 3 săptămâni şi două zile" al lui Cristian Mungiu se numără printre cele 23 din lista de 100 care nu au fost nominalizate la Oscar, o decizie care a stârnit la vremea aceea multe controverse

×