x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Radu Afrim, Alexander Hausvater, Constantin Cojocaru şi Marius Manole, decoraţi de preşedintele Iohannis

Radu Afrim, Alexander Hausvater, Constantin Cojocaru şi Marius Manole, decoraţi de preşedintele Iohannis

26 Oct 2016   •   18:25
Radu Afrim, Alexander Hausvater, Constantin Cojocaru şi Marius Manole, decoraţi de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat miercuri, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale, între care regizorii Radu Afrim şi Alexander Hausvater şi actorii Constantin Cojocaru şi Marius Manole. 

Şeful statului i-a decorat şi pe actorul Sorin Leoveanu, coregraful Varvara Ştefănescu şi revista "Timpul". 

El a susţinut că actorul Constantin Cojocaru a dăruit experienţa autentică a teatrului. 

"Domnule Constantin Cojocaru, sunteţi un actor celebru în lumea teatrului şi filmului românesc. Aţi mărturisit că aveţi un izvor secret care v-a păstrat mereu tânăr. Acest lucru este confirmat cu prisosinţă de spectacolele în care aţi jucat, alături de actori şi regizori renumiţi, de rolurile care poartă amprenta dumneavoastră inconfundabilă", a afirmat Iohannis. 

Şeful statului a arătat că Alexander Hausvater a răspuns prin spectacolele sale la nevoia contemporanilor de a înţelege lumea. 

"Domnule Alexander Hausvater, ca regizor, actor şi profesor de artă dramatică, aţi dat viaţă unor spectacole de o uimitoare forţă artistică. Aţi educat numeroase generaţii în spiritul dragostei pentru teatru ca artă a emoţiei, ca loc privilegiat al autenticităţii umane. Pe lângă impresionanta carieră teatrală, aţi explorat cu succes domenii conexe, făcând teatru radiofonic şi de televiziune, scriind cărţi şi scenarii, redescoperind texte clasice, pe care le-aţi adaptat din perspectiva sensibilităţii moderne. Cu ingeniozitate, cu originalitate şi, mai ales, cu generozitate, aţi răspuns nevoii noastre, a contemporanilor, de a înţelege mai bine lumea în care trăim", a declarat Iohannis. 

El a precizat că Vava Ştefănescu este cunoscută drept unul dintre cei mai valoroşi artişti ai dansului pe care i-a dat modernităţii România. 

Şeful statului a susţinut şi că prestigiul regizorului Radu Afrim este o încurajare pentru generaţia din care face parte. 

"Domnule Radu Afrim, apreciez, prin decorarea dumneavoastră, pe unul dintre cei mai originali şi mai cunoscuţi tineri regizori români. Prestigiul dumneavoastră în mediul artistic românesc şi internaţional este o încurajare pentru generaţia din care faceţi parte şi un îndemn pentru o carieră pentru care se întrevede un lung şi prolific parcurs internaţional", a mai afirmat el. 

Pe actorul Marius Manole l-a caracterizat ca fiind unul dintre cei mai înzestraţi actori ai noii generaţii. 

"V-aţi remarcat prin numeroase roluri de compoziţie, în zeci de spectacole în marile instituţii teatrale sau în teatrul independent. Prin cariera dumneavoastră se probează încă o dată că teatrul românesc are nu doar un trecut cu care ne mândrim, ci şi un viitor demn de tradiţia din care se trage", a arătat şeful statului. 

El a menţionat că publicaţia "Timpul" a traversat întreaga istorie modernă a României, devenind o "platformă valoroasă pentru dialogul cultural şi civic". 

"Ea a însemnat şi înseamnă spirit critic, respectul pentru valori şi autenticitate, entuziasmul şi dedicaţia celor care au continuat o tradiţie culturală importantă pentru Iaşi şi pentru România", a subliniat Iohannis. 

Regizorul Hausvater s-a declarat emoţionat de distincţia primită. 

"Aş vrea să accept această atenţie nu numai în numele meu, ci în numele celorlalţi din această ţară care încă cred, încă speră şi încă creează. Creatorii acestei ţări lucrează de dimineaţa până seara, se sacrifică şi cred că ce fac este important. Creaţia este bazată întâi şi întâi pe faptul că cineva se uită la realitatea obiectivă şi spune 'poate putem să o ameliorăm, poate putem să trăim mai bine, mai profund'. Se spune că în ţara asta oamenii nu mai cred în nimic, nu mai cred în oameni politici, în biserică, în spitale. Totuşi, eu cred în ceva şi asta este teatrul. Sălile din toată ţara sunt pline. Chiar dacă spectacolul nu este bun, oamenii stau în picioare pentru că aplaudă o cultură, o limbă, o necesitate, o relaţie cu oamenii de pe scenă care dau o speranţă", a afirmat regizorul. 

El a susţinut că este un moment foarte important că preşedintele României, care provine dintr-o familie de saşi, dă "un premiu cuiva care provine dintr-o familie evreiască, a plecat mult timp în Israel şi în Canada şi apoi s-a întors". 

"Văd în asta un principiu foarte important: această ţară este bazată pe multiculturalism", a adăugat regizorul. 

La rândul său, redactorul-şef al revistei "Timpul", George Bondor, a declarat că publicaţia a reprezentat un adevărat laborator jurnalistic. 

"Publicaţia fondată pe 15 martie 1876 şi care într-adevăr anul acesta împlineşte 140 de ani de existenţă a reprezentat în epocă un pilon informaţional, un adevărat laborator jurnalistic al formării limbii române şi a dat concreteţe modernizării şi modernităţii româneşti, alături de alţi doi piloni importanţi în acea vreme: pilonul instituţional, Casa Regală a României, fondată în 1866, şi pilonul educaţional, Academia Română, care de asemenea anul acesta împlineşte 150 de ani. Pe aceşti trei piloni importanţi s-au construit modernitatea şi modernizarea României, dar ceea ce a transgresat din perspectiva publicaţiei 'Timpul' toată această perioadă de 140 de ani de existenţă a fost, într-adevăr, domnule preşedinte, spiritul critic, pe care noi, cei de astăzi, făcând cuvenita reverenţă faţă de trecut, îl preluăm şi încercăm în felul acesta să găsim o modalitate pragmatică, dacă vreţi, de a proiecta adevărul", a spus George Bondor. 

Şeful statului a acordat, miercuri, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria D - "Arta spectacolului" regizorului Radu Afrim, actorilor Constantin Cojocaru, Marius Manole şi Sorin Leoveanu, dansatoarei Varvara Cătălina (Vava) Ştefănescu "în semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului şi cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate". 

Regizorul Alexander Hausvater a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, în semn de "înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuţia remarcabilă la promovarea culturii şi imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigenţă şi în acelaşi timp cu multă căldură umană generaţii de regizori". 

De asemenea, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înfiinţare, în semn de "înaltă apreciere pentru activitatea publicistică de înaltă ţinută, în jurul căreia s-a coagulat, în spiritul valorilor şi al dialogului ideilor, o elită remarcabilă ce a contribuit la dezvoltarea spaţiului cultural şi civic din România, preşedintele Iohannis a acordat Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria F - "Promovarea culturii" publicaţiei "Timpul". AGERPRES

×