x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Regizorul român Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia filmului "Aferim!"

Regizorul român Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia filmului "Aferim!"

de Sebastian S. Eduard    |    15 Feb 2015   •   13:56
Regizorul român Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia filmului "Aferim!"
Sursa foto: Florin Ghioca
 
Singurul lungmetraj românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, “Aferim!” a făcut o figură excelentă şi obţinut Ursul de Argint pentru Regie acordat lui Radu Jude. Dealtfel, era şi greu să te baţi cu “Taxi”, filmul regizorului iranian Jafar Panahi, a cărui poveste prezentă este posibil să-şi fi pus amprenta asupra deciziei juriului: actualmente, regizorul se află în arest la domiciliu şi are interdicţie din partea staului iranian în a-şi exercita profesiunea în următorii 20 de ani.

Lungmetrajul “Aferim!”, în regia lui Radu Jude, a strălucit sâmbătă seara pe scena de la Berlinale Palast când cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
Radu Jude a intrat în competiţia de la Berlin cu nume importante ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant”.

Revista Variety a considerat, la rândul său, că “Aferim!” este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de "umilinţele" la care oamenii se supun reciproc. “Aferim!” e o incursiune “excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios".”Aferim!””, înseamnă "Bravo!", continuă criticul Jay Weissberg, "un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, “Aferim!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, "ar fi fost mai serios când a filmat" lungmetrajul "Aferim!". De asemenea, el le-a mulţumit celor din echipa filmului, spunând că premiul le aparţine.

Printre ceilalţi laureaţi s-au numărat Charlotte Rampling (cea mai bună actriţă, “45 Years”), Tom Courtenay (cel mai bun actor, “45 Years”), Wim Wendes (Ursul de Aur pentru întreaga carieră)
Premiile au fost desemnate de un juriu condus de regizorul american Darren Aronofsky şi format din Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriţă, Franţa) şi Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).

Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când "Poziţia copilului", produs de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.

 

×
Subiecte în articol: Radu Jude ursul de argint filmul aferim