x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film VIDEO - Revenirea lui Hitler: O comedie germană al cărei succes arată că extrema dreaptă trebuie luată în serios

VIDEO - Revenirea lui Hitler: O comedie germană al cărei succes arată că extrema dreaptă trebuie luată în serios

09 Oct 2015   •   19:09
VIDEO - Revenirea lui Hitler: O comedie germană al cărei succes arată că extrema dreaptă trebuie luată în serios

Succesul comediei 'S-a întors', lansată joi în cinematografele germane, ilustrează cât de mult este apreciat Hitler în Germania contemporană, arătând totodată că ideile populiste sau ale extremei drepte nu mai sunt un fenomen marginal, consemnează vineri AFP.

Ca o întâmplare, filmul - adaptare a best-sellerului publicat de scriitorul Timur Vermes în anul 2012 şi vândut în 2,3 milioane de exemplare - apare exact într-o perioadă când Germania este asaltată de sute de mii de imigranţi, situaţie care creează în rândul populaţiei resentimente ce pot fi exploatate de mişcările populiste.

Comedia 'S-a întors' (Er ist wieder da) evocă aventurile unui Hitler care, după ce murit în anul 1945, renaşte brusc în anul 2014. La aproape şapte decenii de la căderea Reich-ului său, dictatorul de odinioară se trezeşte acum la parterul unei clădiri şi descoperă o Germanie multiculturală condusă de o femeie. El află că Polonia încă există, descoperă, printre altele, posturile TV culinare ori site-ul Wikipedia. Dar este rapid reperat de un post de televiziune, care îl transformă într-un actor.

Dincolo de toată această ficţiune, regizorul german David Wnendt a filmat şi secvenţe reale din întâlnirile pe care actorul principal, Oliver Masucci, deghizat în Hitler, le-a avut cu diverşi cetăţeni germani. Indiferent dacă aceştia din urmă sunt turişti, suporteri de fotbal ori săteni bavarezi, falsul Hitler a fost adesea primit cu zâmbete, cu semne amicale sau chiar cu salutul nazist, iar publicul s-a arătat în plus receptiv la discuţiile cu el pe teme politice. 'Da, să facem un lagăr de muncă!', îi spune un trecător, în timp ce alţii îşi arată deschis simpatia faţă de acest personaj, în pofida prezenţei camerelor de filmat.

S-a intors


'Există o mânie mută în popor, la fel ca în 1930', constată actorul, care mărturiseşte că este puţin înfricoşat de succesul său neaşteptat, un sentiment asemănător fiind remarcat şi în rândul unei părţi a presei germane.

'Oamenii simt nevoia să vorbească, vor să se destăinuie unui Hitler paternal care îi ascultă. Mi se pare înfricoşător cât de repede pot fi cuceriţi aceşti oameni. Toţi se ridicau în picioare când apărea 'Hitler'', declară Oliver Masucci, vorbind şi despre cele 20.000-25.000 de selfiuri făcute cu el - în timpul turnării peliculei - de cetăţeni care au dorit să aibă o poză cu 'Hitler'.

'Un Hitler imaginar cu mustaţa lui mică are cu siguranţă un efect decomplexant, ca un catalizator, şi dă o imagine a prăpastiei germane', comentează ziarul Berliner Morgenpost, care consideră că acest dictator 'nu a plecat niciodată' din sufletul germanilor. De altfel, ideologia extremei drepte se face din nou auzită, subliniază această publicaţie, amintind de formaţiunea populistă Alternativa pentru Germania sau de mişcarea antiislamică PEGIDA.

În sala de cinematograf, unii spectatori nu s-au sfiit să recunoască o anumită realitate, în timp ce alţii cred că filmul este doar o caricatură stângace. 'Este realitatea. Trebuie să vorbim despre ea. Acest film arată că oamenii pot fi manipulaţi şi el permite abordarea - evident, într-un mod lejer, comic - unui subiect despre care nu avem dreptul să vorbim în Germania. El vine fix la momentul potrivit, pentru că acum pericolul e aici', consideră un cinefil. 'Este prea artificial', crede în schimb un altul, care a apreciat mai mult cartea.

Şi săptămânalul Der Spiegel pare iritat de această peliculă, întrebându-se 'ce reacţie ar trebui în mod normal să aibă cetăţenii în faţa mascaradei Hitler'.

La rândul său, cotidianul Tagesspiegel consideră că filmul confirmă înainte de toate succesul mediatic înregistrat în ultimii ani de temele inspirate din dictatorul nazist. 'Hitler vinde, Hitler e pop', comenta miercuri acest ziar. De altfel, şi postul de televiziune RTL are în vedere un serial în care Hitler va fi personajul principal, întrucât el este 'o materie extrem de captivantă şi în acelaşi timp foarte actuală'.

×