x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Superlativele Oscarurilor

Superlativele Oscarurilor

26 Feb 2017   •   09:50
Superlativele Oscarurilor

În 2003, "Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui" a devenit prima producţie fantastică premiată pentru "Cel mai bun film". Pelicula lui Peter Jackson are cel mai bun scor din istorie: a câştigat 11 premii din 11 nominalizări.

Două filme împart recordul pentru cele mai multe nominalizări (11) fără să câştige niciun premiu: "Pas decisiv" (1977) şi "Culoarea purpurie" (1985).

Primul film de animaţie care a fost nominalizat pentru "Cel mai bun film" este "Frumoasa şi bestia" (1991).

"Grand Hotel" (1932) este singurul film care a câştigat premiul pentru "Cel mai bun film" fără să fie nominalizat la alte categorii.

"Revolta de pe Bounty" (1935) este singurul film care a avut vreodată 3 nominalizări pentru categoria "Cel mai bun actor":  Charles Laughton, Clark Gable şi Franchot Tone. La puţin timp după aceea, Academia a introdus categoria "Cel mai bun actor în rol secundar", pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.

"Pe aripile vântului" este cel mai lung film care a câştigat premiul pentru "Cel mai bun film", având o durată de 3 ore şi 44 de minute.

Spencer Tracy a fost primul actor care a câştigat Oscarul doi ani consecutivi, pentru "Căpitanul mărilor" (1937) şi "Oameni de mâine" (1938). Tom Hanks a reuşit şi el această performanţă jumătate de secol mai târziu, câştigând Oscarul pentru "Philadelphia" (1993) şi "Forrest Gump" (1994).

Katharine Hepburn este actriţa cu cele mai multe premii câştigate (4) iar Daniel Day-Lewis, Walter Brennan şi Jack Nicholson sunt actorii cu cele mai multe premii câştigate (3).

Meryl Streep este actriţa cu cele mai multe nominalizări acumulate (20), iar Jack Nicholson este actorul cu cele mai multe nominalizări (12).

Peter O'Toole deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări (8) fără să câştige un premiu competitiv. A primit premiul de onoare în 2002 pentru întreaga sa carieră artistică.

Pentru categoria "Cel mai bun regizor", John Ford deţine recordul cu cele mai multe trofee câştigate (4 premii din 5 nominalizări), în timp ce William Wyler deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări (12 nominalizări, 3 premii câştigate).

Cea mai tânără persoană care a câştigat un premiu Oscar este Shirley Temple. Avea 6 ani, iar evenimentul s-a petrecut în 1935.

Christopher Plummer este cel mai în vârstă actor care să câştige Premiul Oscar, având 82 de ani când a câştigat premiul pentru "Cel mai bun actor în rol secundar" pentru filmul "Beginners" (2010). La feminin, recordul este deţinut de Jessica Tandy, care avea 80 de ani când a fost desemnată "Cea mai bună actriţă" pentru filmul "Şoferul doamnei Daisy" (1989). În ceea ce priveşte nominalizările, recordul este deţinut de Gloria Stuart. Aceasta avea 87 de când a fost nominalizată pentru categoria "Cea mai bună actriţă în rol secundar" pentru filmul Titanic (1997).

 

Filmele cu cele mai multe trofee:

"Titanic",  "Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui" şi "Ben-Hur" (câte 11), "Poveste din cartierul de vest" (10), "Pacientul englez", "Ultimul împărat" şi "Gigi" (câte 9), "Pe aripile vântului", "De aici în eternitate" şi "Pe chei" (câte 8).

 

×
Subiecte în articol: premiile oscar 2017