x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film The New York Times elogiază filmul lui Radu Jude, AFERIM, şi deplânge eliminarea peliculei de la premiile Oscar

The New York Times elogiază filmul lui Radu Jude, AFERIM, şi deplânge eliminarea peliculei de la premiile Oscar

23 Ian 2016   •   21:59
The New York Times elogiază filmul lui Radu Jude, AFERIM, şi deplânge eliminarea peliculei de la premiile Oscar

Anthony Oliver Scott, autorul unui articol publicat de The New York Times, elogiază filmul Aferim, al regizorului român Radu Jude.

După ce Scott traduce, oarecum, titlul, spune că filmul lui Jude are o calitate proaspătă, sublimă, o dramă costumată amuzantă cu un puternic ecou contemporan.

Jurnalistul american spune că pelicula românească, după ce a fost înscrisă la Oscarurile pentru categoria filmelor într-o limbă străină, a fost omis din cele 5 finaliste.

Jurnalistul mai spune că este un uşor şoc, eliminarea filmului, dar nu este o surpriză. România este o ţară mică, aflată la marginea Europei, care are o lungă istorie în a fi călcată în picioare, nerespectată şi ignorată de marile puteri ale lumii. "De ce Hollywood-ul să facă excepţie?, întreabă retoric, autorul articolului.

"Marginalizarea este parte din identitatea naţională şi o temă recurentă în tematica cinematografiei româneşti," mai scrie americanul şi exemplifică prin filmul lui Corneliu Porumboi, Comoara, în care persistă nenorocul, stima de sine scăzută care sunt  compensate de popmpozitate, trăsături care definesc universul comic al filmului.

×
Subiecte în articol: aferim Radu Jude premiile oscar