x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber România, exclusă de la Eurovision din cauza datoriilor TVR

România, exclusă de la Eurovision din cauza datoriilor TVR

22 Apr 2016   •   12:27
România, exclusă de la Eurovision din cauza datoriilor TVR

România a fost exclusă de la Eurovision, motivul fiind datoriile acumulate în ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de către Televiziunea Publică.

EBU a anunţat vineri că România nu va mai putea participa la concursul Eurovision 2016, din cauza datoriei de 16 milioane de franci elveţieni a TVR. Decizia survine în urma nerespectării termenului limită de 20 aprilie până la care trebuia plătită suma, potrivit România TV.

"Este regretabil că am fost nevoiţi să luăm o astfel de decizie. Suntem dezamăgiţi că toate doate demersurile noastre către Guvernul român pentru a rezolva această problemă au rămas fără răspuns. Recent, EBU a fost informată de către Ministerul de Finanţe că TVR va intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar duce la o restructurare masivă a întregului post. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de posturi de televiziune din 56 de ţări. Actualele datiorii ale TVR pun în pericol stabilitatea financiară a  Uniunii", a declarat Ingrid Deltenre, director general al EBU, citată de rtv.net.

EBU cere statului român să plătească datoria postului public care se acumulează încă din ianuarie 2007.

Concursul Eurovision se va desfășura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 și 14 mai.

România ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.

TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012.

"Până în acest moment, TVR a plătit datorii aferente anilor 2008 - 2012. Ultima plată a fost făcută în luna ianuarie, în valoare de 250.000 de euro, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi", precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte concursul Eurovision, TVR precizează că a fost achitată în termen taxa de participare. Sursa: Agerpres

 

 

×
Subiecte în articol: europvision excludere