x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Sorin Bontea - despre 8 Martie

Sorin Bontea - despre 8 Martie

06 Mar 2015   •   14:05
Sorin Bontea - despre 8 Martie
Sursa foto: MIHAI STETCU
Ce amintiri ai legate de 8 Martie?
Faceam felicitari pictate. In fiecare an, cand eram copil, confectionam astfel de felicitari pentru mama. Uneori presam flori si, cand erau uscate, le foloseam pe felicitari. Nu prea aveam bani pentru a cumpara flori, dar gaseam intotdeauna prin gradini. Asa ca reuseam cumva sa ma prezint acasa si cu un buchetel de flori.

Cat de apropiat ești de mama ta? Obișnuiești ca în fiecare an de 8 Martie să îi faci vreun cadou?
Suntem foarte apropiati si da, in fiecare an de 1 si 8 martie ii cumpar martisoare si flori. Am fost crescuti sa respectam traditiile, astfel ca ma prezint la ea cu cate un mic cadou la fiecare sarbatoare. A doua zi de Craciun e cel mai frumos, pentru ca ne strangem la ea toti fratii cu familiile noastre – sotii, copii, nepoti si ea e foarte fericita sa ne vada in jurul ei.

Mama ta a fost bucatareasa. Ce mancare ai invatat sa gatesti de la ea?
Primele lectii de bucatarie ea mi le-a dat. Fiind cel mai mic dintre frati, stateam tot timpul cu ea in timp ce gatea si asa cred ca am prins microbul bucatariei. Imi place mult si acum ciorba de cocos de tara, cu care am crescut. Tin minte ca mergeam la bunici si mama taia cocosul, pregatea carnea, legumele si la final ne imbia cu o ciorba perfecta. E una dintre preferatele mele si acum. Apoi, mama pregatea pe un cuptor de pamant niste turtite, cu care mancam ciorba. Cred ca e unul dintre cele mai bune gusturi pe care le-am simtit vreodata.

Cea mai frumoasa amintire pe care o ai cu mama ta.
Cand am facut-o bunica. Si cand m-am insurat. A fost foarte bucuroasa pentru mine.

Iti amintesti cum a reactionat cand i-ai spus ca va fi bunica?
Da. A fost foarte fericita, desi nu am fost eu primul dintre frati care i-a adus un nepot. Eu sunt cel mai mic si sunt ultimul care a devenit tata. Dar conteaza si asta.  Mama m-a ajutat atunci foarte mult cu sfaturi, eram tineri cand am devenit parinti si nu ne pricepeam noi la copii. De altfel, mama a fost mereu un sprijin si intotdeauna am gasit la ea un sfat bun, o vorba blanda.

Dar cand i-ai spus ca vrei sa te faci bucatar?
Tin minte ca m-a incurajat. M-a sustinut cand i-am spus ca asta vreau sa fac. Noi, parintii, in general ne ferim sa ne incurajam copiii sa ne urmeze meseria, intotdeauna parca vrem ce e cel mai bun pentru ei. Mama stia ca a fi bucatar nu e o meserie usoara, cu toate astea nu m-a descurajat nicio secunda. Cred ca de la ea am luat gustul pentru mancare, de la ea am invatat sa simt ingredientele. Mama gateste foarte bine si de mic am fost obisnuit sa apreciez o mancare bine facuta.

Ce ii vei darui de ziua femeilor anul acesta?
Flori cu siguranta. Si poate ceva dulce.

Sorin Bontea (Antena 1, “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”, din 9 martie lunea si martea de la 20.30)

×