x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muza din umbra maestrului Vladimir Cosma

Muza din umbra maestrului Vladimir Cosma

de Mihaela Bîrzilă    |    31 Ian 2019   •   08:22
Muza din umbra maestrului Vladimir Cosma

Repetiții, cu trei ore înainte de concert. Maestrul, pe scenă, doamna lui, în sală, îi urmărește mișcările cu o grijă duioasă, din semiîntuneric. Nu a dorit niciodată să iasă în lumina reflectoarelor, deși nici ea nu e străină de scenă. În tinerețe, a fost balerină. O femeie frumoasă, mereu cu zâmbetul pe buze și figura luminoasă. Maestrul reglează cele mai fine detalii cu băieții de la sonorizare. Doamna Brigitte Cosma are grijă să nu se obosească prea mult înainte de spectacol și tresare la fiecare dialog al lui cu membrii orchestrei.

Nu vrea să acorde interviuri, dar își deschide sufletul cu seninătatea cu care i se luminează fața când povestește despre el. Ar veni în România mai des, dar maestrul nu mai poate zbura cu avionul, iar drumul cu trenul durează 34 de ore, o zi și jumătate. E prea obositor pentru cei 79 de ani ai maestrului. Mai vin în țară doar la evenimentele importante. Ultima oară, au fost la Alba Iulia anul trecut, la un concert închinat Centenarului Marii Uniri. Tot atunci, au descoperit și frumusețea Clujului. Sunt căsătoriți de mai bine de 50 de ani, deși nu este ușor să trăiești cu un geniu.

Sâmbătă, la concertul din Paris, maestrul era abătut, dar spectatorii nu au văzut asta, pentru că el a dat totul pe scenă. Cu doar câteva ore înainte, primise o veste foarte tristă. A încetat din viață o altă legendă a muzicii cinematografiei franceze, Michel Legrand. Chiar cel care i-a oferit șansa de a intra în industria cinematografică, de a pleca de la mica orchestră pe care o conducea la Paris, pentru a compune muzică de film. N-avea de unde să știe atunci că marii regizori francezi vor sta la coadă să lucreze cu el și că va ajunge să fie idolatrizat în Franța.

Vladimir Cosma a lucrat la foarte multe filme cu Michel Legrand, îl consideră mentorul lui, iar moartea sa l-a afectat puternic, mai ales că toată presa franceză l-a contactat imediat după vestea dispariției, pentru a vorbi despre uriașa lui personalitate.

“Gata? Oui!”

Acesta a fost semnalul că totul e pregătit pentru începerea repetițiilor. Maestrul s-a întors spre tehnicienii de la mixerul de sunet din spatele sălii și i-a întrebat dacă sunt gata, în română, ei i-au răspuns că da, în franceză. 50 de ani, Vladimir Cosma nu a venit deloc în România natală. Avea numai 23 de ani când a luat calea Parisului. Acum are 79, dar nu-i stă gândul la odihnă. Inspirația lui e mai efervescentă ca niciodată. A luat toate "muzicile lui", cum îi place să spună, și le-a adus în actualitate. A făcut minuni de compoziție cu melodia scrisă pentru Marele Blond cu un pantof negru. A împletit toate stilurile în vogă cu naiul, țambalul și mandolina și a făcut o operă de artă muzicală. Când nu compune, dirijează, când nu dirijează, caută tinere talente. La concertul de la Paris, a adus patru români alături de el, pe scenă: soprana Irina Baianț, naistul Cezar Cazanoi, Marius Preda, la țambal, și Emil Bîzgă, la trompetă. Sala a fost în delir și nu l-a lăsat să plece, deși se făcuse 12 noaptea. Concertul trebuia să dureze doar până la 10 și jumătate. De două ori, s-a întors, din dragoste și respect pentru public. Și sala a fost în delir încă o dată. Și încă o dată. Și tot din respect pentru cei care îi iubesc muzica, maestrul a coborât lângă scenă, în colțul din stânga, pentru autografe. Sala s-a golit și s-a umplut din nou. Sute de oameni au ieșit să-i cumpere cd-urile și cartea despre viața lui și s-au întors. Vladimir Cosma nu s-a ridicat de la măsuța de lângă scenă până când nu a stat de vorbă cu toți cei care au așteptat cuminți la rând ocazia unică de a sta de vorbă cu un geniu.

Aplauzele cu care l-au răsplătit spectatorii la concertul dedicat României au durat atât de mult, încât au prelungit durata concertului cu cel puțin o oră. Puțini români vorbesc cu atâta bucurie despre români și despre România cum a făcut-o Vladimir Cosma sâmbătă seară, pe faimoasa scenă din Paris. Între piesele ilustrate cu cele mai frumoase imagini din filmele marilor regizori cu care a lucrat, maestrul făcea trimitere la locurile dragi de acasă, din România, la întâmplări care l-au marcat și l-au inspirat și la oamenii dragi care i-au îmbogățit viața. Aplauzele nu le-a primit doar pentru aranjamentele orchestrale monumentale, ci și pentru umorul pe care tot din România l-a moștenit.

Tatăl lui îi cânta încă de pe vremea când era în pântecele mamei și tot el a fost acela care l-a împins să-și facă o carieră la Paris, și-a sacrificat propria carieră muzicală pentru a-l vedea pe el ajungând cineva. A trăit să-i vadă succesul, dar Vladimir Cosma a rămas cu un regret: că tatăl lui n-a apucat să-l vadă pe cea mai mare scenă românească, la Ateneu. A fost invitat să concerteze la Ateneu la trei săptămâni după moartea tatălui sau, la vârsta de 102 ani.

Institutul Cultural Român i-a acordat lui Vladimir Cosma Premiului de excelență pentru promovarea artelor și a culturii, distincție onorifică pentru contribuția la promovarea culturii românești și a francofoniei în lume.

Ilustru compozitor și dirijor, Vladimir Cosma a încântat cu muzica lui generații întregi de francezi, de mai bine de 50 de ani încoace. Din 1968, când a intrat în industria cinematografică, toate marile filme făcute în Franța poartă semnătura lui. A îmbogățit fiecare film cu acordurile românești care i-au marcat copilăria. Se hrănește cu amintirile din copilăria petrecută în România, se bucură de întâlnirea cu fiecare român care-i vorbește pe limba lui. Și mai scrie o piesă. Și încă una.

Concert în templul cinematografiei

Și sala care a găzduit concertul are o poveste frumoasă. Le Grand Rex este considerat un adevărat templu al cinematografiei. Clădirea, inaugurată în 1932, are o arhitectură deosebită și a fost declarată monument istoric în 1981. Este cea mai mare sală de cinema din Europa, cu o suprafața de 2.000 de metri pătrați, 7 săli și o capacitate de 5.000 de spectatori. Numai Sala Mare, unde a avut loc concertul, are aproape 3.000 de locuri, o înălțime de 30 de metri și un ecran gigantic de 300 de metri pătrați.

 

 

×
Subiecte în articol: Vladimir Cosma Le Grand Rex