x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica De senzaţie! Maneaua lui Tudor Gheorghe, cu orgă electronică (VIDEO)

De senzaţie! Maneaua lui Tudor Gheorghe, cu orgă electronică (VIDEO)

07 Mar 2012   •   13:53
De senzaţie! Maneaua lui Tudor Gheorghe, cu orgă electronică (VIDEO)

Tudor Gheorghe a scris un cantecel popular, sortit sa ridiculizeze aberatiile care au fost introduse 'contra naturii' in folclorul romanesc: 'Foaie verde, foaie lata/ Sunt cel mai fericit tata/ Am crescut baiat si fata/ Fata seamana cu mine/ Inalta si facta bine/ Si baiatul tot asa/ Ca seamana cu ma-sa'...




Maneaua a fost interpretata in concert, pe scena Salii Palatului, in fata unei asistente care a pactizat cu entuziasm ironiei si umorului cu care Maestrul a tratat fenomenul de subcultura moderna numit si promovat drept manea.

'Voi arata care este diferenta dintre maneaua frumoasa, a lui Anton Pann, si maneaua de acum. Prin 1853 Constantin Negruzzi scria: «La masa beau adesea vin strain,/ Tocai, Bordo, Sampanie iubesc./ Iar mai ales prefer vinul de Rin,/ Daca nu am Cotnar si Odobesc;/ Cand insa am, desert pline pahare,/ Apoi incep sa cant vreo manea,/ Si sunt tot beat cat tin zilele-amare!/ Eu sunt roman, mi-e draga tara mea!»'. E clar! Stam pe loc. Tot ce-i romanesc nu piere! Nici maneaua, nici soselele stricate. Iata ce mai scria Negruzzi in aceeasi poezie, 'Eu sunt roman': 'Lauda multi pe francezul voios,/ Pe mandrul rus, pe neamtul regulat,/ La dansii, spun, ca-i bine si frumos/ Dar, fratii mei, eu oricat am umblat/ Pe drumuri lungi, cu sine ferecate,/ Nu ma ’nvoeam si vreti sa stiti de ce?/ Pentru ca-mi plac soselele stricate./ Eu sunt roman, mi-e draga tara mea', a motivat Tudor Gheorghe exercitiul sau artistic.

×
Subiecte în articol: manea Tudor Gheorghe