x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Delia, impresionată de un cântăreț: ”Avem nevoie de tine, te rugăm să rămâi!”

Delia, impresionată de un cântăreț: ”Avem nevoie de tine, te rugăm să rămâi!”

11 Sep 2017   •   12:30
Delia, impresionată de un cântăreț: ”Avem nevoie de tine, te rugăm să rămâi!”
Sursa foto: Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie

De la un tarabagiu căruia i s-a oferit șansa de a deveni superstar, la tineri care trăiesc numai pentru muzică, prima ediție X Factor a adus în fața telespectatorilor concurenți extrem de talentați, unii veniți de peste mări și țări pentru a apărea în fața celor patru jurați - Delia, Carla’s Dreams, Horia Brenciu şi Ştefan Bănică.

Marian Tănase, un agricultor cunoscut la el acasă pentru legumele sale proaspete și fructele parfumate pe care le vinde la piață încă din tinerețe, a fost unul dintre concurenții extrem de apreciați în prima ediție a X Factor. Bărbatul s-a transformat complet, chiar dacă până de curând audiența sa era limitată. ”Dacă ar avea vaca mea gură să spună ce cântece aude toată ziua… E cea mai distrată vacă!”, a mărturisit Marian Tănase în fața celor patru jurați.

Fan declarat al lui Julio Iglesias, dar și al lui Ștefan Bănică jr, piețarul a interpretat varianta sa a melodiei ”Baila morena” și a smuls, fără prea mare efort, simpația juraților și cei patru de ”DA”.

De partea cealaltă, pasionat de muzică și născut într-o familie cu tradiție în lumea artistică, mult mai tânărul Alin Buruiană și-a terminat prestația în aplauzele publicului, dar și ale juriului. ”Mi se pare obligatorie prezența ta la  X Factor. Ești altfel! Avem nevoie de tine, te rugăm să rămâi!”, i-a spus Delia.

Alin, care este nepotul actriței Mariana Buruiană, și care studiază la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, secția ”Canto clasic”, a primit patru de ”DA” pentru talentul său excepțional. În plus, râsul său extrem de colorat, i-a determinat pe jurații X Factor să se lanseze într-un concurs de bancuri. Astfel, înainte de a-l asculta cântând, Carla’s Dreams și-a încercat norocul cu un banc scurt. ”De ce se ascund elefanții în cireș?”, a întrebat juratul. ”Pentru că au ochii roșii”, a venit repede și răspunsul său, care l-a făcut pe Alin să râdă copios.

             Ștefan Bănică jr a plusat apoi cu un banc la fel de sec. ”De ce rinocerul are corn? Pentru că... nu a găsit chiflă!”, a fost gluma care l-a făcut pe tânărul concurent să izbucnească în hohote de râs, spre deliciul celor prezenți.  

            O altă tânără care trăiește pentru muzică și are deja și câteva videoclipuri, Irina Grosu, a venit tocmai din Ucraina pentru șansa de urca pe scena X Factor. Născută dintr-o mamă de origine română și un tată ucrainean, Irina nu vorbește foarte bine limba noastră, dar a avut ocazia de a-l folosi ca translator chiar pe idolul său, Carla’s Dreams, cel care a ajutat-o să discute cu ceilalți jurați.

            Irina a venit pe scenă nu doar cu un look unic, ci și cu un sintetizator de voce de care s-a folosit pe parcursul prestației sale. Rezultatul a fost unul peste așteptări și a făcut-o pe Delia să exclame cu regret: ”Am și eu unul acasă și mi-e rușine că nu l-am folosit!”. La finalul reprezentației, Irina nu a mai avut nevoie de traducere pentru a înțelege că a primit patru voturi pozitive.

            Katerina Biehu este o altă adolescentă de 16 ani din Ucraina care a plecat acasă cu patru de ”DA” și multe cuvinte de laudă. Katerina a mărturisit că se simte foarte apropiată de cultura română și că nu ar vrea să se lanseze în muzică în Ucraina, ci în țara noastră. Iar reacțiile juraților i-au dat curaj: ”Așa culori frumoase ai în voce!”, a spus Delia, completată de Ștefan Bănică jr: ”O fată frumoasă, care cântă excepțional!”.

            O poveste cu adevărat impresionantă a fost cea a lui Radu Mitrea, un tânăr de 23 de ani care a fost rănit în incendiul din clubul Colectiv, din octombrie 2015. Recuperarea lui Radu nu a fost ușoară, iar dacă rănile fizice sunt acum în curs de vindecare, cele sufletești sunt încă deschise. ”Pe mâini mi-au pus grefe cu piele de pe picioare. Am făcut recuperare, mi-am revenit și acum sunt bine, sănătos și foarte recunoscător că sunt aici și că putem purta această conversație. La scurt timp după ce am fost externat, un prieten care rămăsese în spital a murit... Acela a fost al doilea punct critic pentru mine”, își amintește tânărul de doar 23 de ani.

Viața după Colectiv a presupus multe exerciții de recuperare, dar și conștiința faptului că, spre deosebire de tinerii care au pierit în incendiu, lui Radu i s-a oferit șansa la o nouă viață, așa că încearcă să profite de ea cât poate de mult. ”Dacă există un lucru pe care incidentul Colectiv l-a adus în viața mea, acela a fost un dram de pozitivitate. Am învățat să mă bucur mai mult de momente, pentru că viața e scurtă... Am două variante, să fiu relaxat și să zâmbesc sau să fiu frustrat și să plâng... Nu mi-a luat foarte mult să învăț să cânt din nou, ci mai degrabă să îmi conving mâinile să facă ce vreau eu. Imediat după ce m-am reapucat să cânt la chitară, au început să mă doară încheieturile, mă durea chiar mai tare decât când am învățat prima dată”, a mai povestit Radu. Povestea sa impresionantă a fost întrecută doar de vocea puternică, astfel că jurații au decis în unanimitate ca Radu să treacă în etapa următoare.

            Ca un duș rece pentru cei patru jurați a fost intrarea în scenă a lui Gabriel Haralambie Lefter, pe care aceștia l-au botezat Roby Roberto, după celebrul personaj din ”Băieți de oraș”. La doar 19 ani, Haralambie i-a ținut în șah pe cei prezenți, care la început nu au reușit să își dea seama dacă acesta este în pielea unui personaj sau nu și chiar au făcut câteva glume la adresa lui. Când a început însă să cânte, Haralambie a trecut de la gospel, la muzică arăbească și apoi românească și a terminat în ropote de aplauze și patru voturi care l-au făcut extrem de fericit.

Mai puțin norocoasă a fost Ianitsa Damyanova, o tânără de 24 de ani din Bulgaria, care a învățat limba din melodiile artiștilor români. Deși Ianitsa a fugit din Turcia, unde lucrează, și i-a mințit pe șefii săi că este bolnavă doar ca să poată ajunge la audițiile X Factor, interpretarea sa a melodiei ”Stupid cupid” nu i-a impresionat pe cei patru jurați.

Cel care a reușit să îi sensibilizeze cu adevărat pe Delia, Horia Brenciu, Carla’s Dreams și Ștefan Bănică jr a fost Alexandru Zgura, un militar extrem de pasionat de muzică. Deși a fost penalizat de șefii care l-au prins cântând în unitate, deși soția l-a sfătuit să nu urce pe scena X Factor, Zgura a insistat să vină și să cânte ”Nessun Dorma”. Și nu a fost chiar bine. Ba chiar, Carla’s Dreams a declarat că nu crede că va mai auzi vreodată o interpretare la fel de rea a acestei melodii. Deloc încântat, militarul a plecat cu patru voturi negative.

Nici Ilinca Raisa Elena nu a fost mai norocoasă. Venită cu mari speranțe din Brașov, după ce iubitul a asigurat-o că are o voce superbă, Raisa a intrat pe scenă având căștile în urechi pentru a asculta negativul melodiei de pe telefon. Din păcate, jurații nu au fost cuceriți de tehnica și de vocea sa: ”A fost sublim, dar a lipsit cu desăvârșire”, a concluzionat Ștefan Bănică jr decizia sa și a colegilor săi de a-i acorda Raisei patru de NU.

La fel de dezamăgit s-a întors acasă și Bogdan Zloteanu, care a mai participat în trecut și la emisiunea iUmor. Firea sa deschisă și glumeață i-a câștigat și un acompaniament în spatele scenei. Bogdan a convins un alt concurent, pe Vlad Ciogoreanu, din Chișinău, să intre pe scenă alături de el și să cânte la chitară. Chiar dacă toți cei patru jurați l-au îndrăgit și s-au amuzat copios de glumele lui, Zloteanu a primit doar două voturi și nu a trecut mai departe.

Surpriza a venit însă când colegul său de ocazie a rămas în continuare pe scenă pentru a-și încerca norocul. ”M-ai băgat într-un film și mi-ai captat toată atenția”, a mărturisit vrăjit Ștefan Bănică jr la finalul melodiei. De aceeași părere au fost și ceilalți jurați, astfel că Vlad Ciogoreanu a plecat de pe scenă emoționat și cu patru de ”DA”.

            Două dintre revelațiile serii au venit din partea a două adolescente extrem de frumoase și talentate. Una dintre acestea, Alina Mocanu, a cărei voce a fost comparată de jurați cu cea a Deliei, spune că a moștenit talentul muzical din familie și cântă și la pian, chitară și vioară. ”Ești ceea ce Delia nu a fost la 18 ani”, a subliniat Carla’s Dreams maturitatea din vocea Alinei, adăugând apoi: ”Sunt șocat de faptul că are un standart și niște așteptări atât de joase. Cred că este una dintre concurentele la care putem vedea o schimbare enormă până la finalul emisiunii”.

Încântat s-a arătat și Ștefan Bănică jr, care a îmbrățișat-o pe Alina și a felicitat-o sincer pentru cele patru voturi pozitive: ”Bravo, așa da! Încep să mă simt la X Factor!”

            La fel de talentată s-a dovedit a fi și  Jennifer Ciurez, o prezență veselă și copilăroasă care ascunde însă o voce puternică și melodioasă căreia melodia ”Con Te Partirò” i s-a potrivit perfect. Adolescenta de 16 ani venită din Italia pentru competiție a primit patru de ”DA” și multe vorbe de laudă, dar și o pungă de pufuleți, mâncarea ei preferată din România, un cadou de la Horia Brenciu. ”Din cauza ta îmi place mie X Factor!”, a mărturisit Brenciu.

            O ţară întreagă va căuta în această toamnă factorul X alături de Delia, Carla’s Dreams, Horia Brenciu şi Ştefan Bănică, având ocazia să decidă alături de aceştia cine merită sau nu să ajungă pe marile scene ale lumii, încă din etapa audiţiilor. Povești și personaje captivante se vor perinda şi în acest an prin fața telespectatorilor, talente care merită să fie arătate, momente care vor surprinde sau vor emoționa, toate vor da multă culoare spectacolului de la “X Factor” în fiecare seară de vineri, la Antena 1.

 

×
Subiecte în articol: X Factor