x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Doliu în lumea muzicii. Fondatorul grupului Ladysmith Black Mambazo a murit

Doliu în lumea muzicii. Fondatorul grupului Ladysmith Black Mambazo a murit

11 Feb 2020   •   13:58
Doliu în lumea muzicii. Fondatorul grupului Ladysmith Black Mambazo a murit
Sursa foto: wikipedia

Joseph Shabalala, fondatorul grupului vocal zulu Ladysmith Black Mambazo, renumit pentru interpretările sale a capella, a murit la Pretoria la vârsta de 78 de ani, a anunţat Guvernul sud-african.

"Transmitem condoleanţe, după decesul lui Joseph Shabalala, fondatorul grupului Ladysmith Black Mambazo. Odihneşte-te în pace !", a transmis Guvernul din Africa de Sud într-un mesaj publicat pe Twitter.

Grupul Ladysmith Black Mambazo, înfiinţat în anii 1960, a devenit celebru pe scena internaţională după ce a colaborat la înregistrările pentru albumul "Graceland", lansat de Paul Simon în 1986.

Recompensat cu cinci premii Grammy, grupul sud-african a lansat aproape 50 de albume şi a înregistrat cu vedete de prim rang ale industriei muzicale, precum Stevie Wonder, Michael Jackson şi Ben Harper.

Ladysmith Black Mambazo a cântat la ceremoniile organizate cu ocazia preluării de către Nelson Mandela a funcţiei de preşedinte al Africii de Sud în 1994.

Joseph Shabalala, cu vocea sa excepţională de bas, s-a retras din activitate în 2014, după ce a condus acest ansamblu vocal timp de peste 50 de ani.

Artistul s-a confruntat de atunci cu mai multe probleme de sănătate, potrivit postului public de televiziune SABC. A murit într-un spital din Pretoria, au adăugat jurnaliştii de la SABC, fără să precizeze cauza decesului.

Ladysmith Black Mambazo, aflat în prezent într-un turneu în Statele Unite, şi-a luat numele de la oraşul sud-african Ladysmith, iar "mambazo" înseamnă "topor" în limba zulu, în contextul în care grupul îşi "anihila" concurenţii la toate concursurile de interpretare muzicală la care participa la începuturile carierei sale.

AGERPRES

×