x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica EUROVISION 2015 este marcat de puternice mesaje sociale

EUROVISION 2015 este marcat de puternice mesaje sociale

23 Mai 2015   •   18:06
EUROVISION 2015 este marcat de puternice mesaje sociale

Trupa Voltaj cântă, sâmbătă, alături de reprezentanții a 26 de țări, într-o finală Eurovision în care au fost votate piese cu mesaj social, de la "Wars for Nothing" al Ungariei și "Face the Shadow" al Armeniei până la titlul autohton "De la capăt", dedicat copiilor lăsați acasă de părinții plecați la muncă în străinătate.

Citește și: EUROVISION 2015 - VOLTAJ cântă în această seară în finala festivalului


De altfel, la finalul cântecului, solistul Voltaj, Călin Goia, spune, pe scenă, în limba engleză, "Nu lăsați copiii în urmă". Acesta nu este singurul mesaj cu substrat social din finală. Un altul este "Face the Shadow", al trupei Genealogy, care reprezintă Armenia. Intitulată inițial "Don't Deny/Nu nega", piesa face o referire la genocidul armenilor din urmă cu un secol.

Citește și: Eurovision 2015 - Călin Goia: ”Întâlnirea cu românii din diaspora a fost un eveniment plin de energie şi speranţă”


Cu versuri precum "Do you know our earth's a mess/ All the wars for nothing, it never ends" ("Știți că planeta noastră este distrusă/ Războaie fără rost, fără sfârșit"), piesa "Wars for Nothing" a reprezentantei Ungariei, Boggie, vorbește despre militarizare iar în show-ul de la Eurovision, în timpul interpretării, pe ecranul din spatele scenei este proiectat un copac creat din arme.

Reprezentanta Georgiei, Nina Sublatti va cânta în finală "Warrior". Întrebată, într-o conferință de presă, dacă "Warrior" e un cântec inspirat de situația politică a țării sale, ea a răspuns că poporul ei a fost mereu luptător. De asemenea, reprezentanta Franței, Lisa Angell, vine în concurs cu piesa "N'oubliez pas", care este inspirată de situația socială din Primul Război Mondial și forța femeilor din acea perioadă, după cum a mărturisit artista la o întâlnire cu jurnaliștii.

Citește și: Ce spune ELENA CÂRSTEA despre melodia ROMÂNIEI de la EUROVISION 2015

Reprezentanta Rusiei, Polina Gagarina, aduce la Eurovision un mesaj de pace — "A Million Voices". De altfel, prezența Rusiei în concursul de anul trecut, când artistele care au reprezentat această țară au fost huiduite, a readus în discuție chestiunea implicării politicii în concursul cântecului european. În acest sens, Jon Ola Sand, supervisor executiv Eurovision, a declarat marți, înainte de prima semifinală, că Eurovision este "o arenă a prieteniei, nu una a mesajelor politice" și, în acest sens, organizatorii vor descuraja orice texte sau atitudini nepotrivite în timpul show-urilor.

×
Subiecte în articol: eurovision 2015