x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica ,,Fălticeni Folk” ediţia a treia: un festival girat de credinţă

,,Fălticeni Folk” ediţia a treia: un festival girat de credinţă

de Clara Margineanu    |    15 Iul 2014   •   14:31
,,Fălticeni Folk” ediţia a treia: un festival girat de credinţă

M-am hrănit din muzica folk şi, implicit, poezie ca dintr-o pâine a curcubeului şi speranţei. Mi s-a părut mereu că suntem privilegiaţi cei care avem şansa să respirăm în proximitatea acestei lumi. Am fost şi acum, la ediţia a III a, a Festivalului ,,Fălticeni Folk”, ademenită de proiecţia din mintea mea, un fel de vrajă incantată în versuri şi chitări. Am fost să îi mulţumesc preotului Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei ,,Fălticeni Cultural” pentru eforturile uriaşe pe care le face, prin care concretizează întâplări frumoase, rare şi necesare mai mult, parcă, de cât oricând, prin teatru, poezie şi muzică. Ştiam sigur că ,,Acolo unde vorbesc muzele, tac armele”. Mai cu seamă într-o atmosferă girată cu sufletul şi credinţa sa, de un preot.

Cei 20 de concurenţi, solişti şi grupuri folk, cu vârste între 12 şi 30 de ani, au avut o şansă frumoasă. Aceea de a se exprima, de a se cunoaşte, de a se asculta unii pe ceilalţi şi de a se bucura de recitalurile folkiştilor mai mari decât ei: Adrian Bezna şi Vasile Mardare, Puiu Creţu, Marius Matache şi Ovidiu Mihăilescu.

Concurenţi cu vârste, experienţe şi stiluri foarte diferite

Concurenţii au cântat aproape trei ore, timpul necesar segmentului de competiţie. Au dăruit talentul şi efortul lor, credinţa frumoasă în îmblânzirea lumii prin versuri şi acorduri sonore. Fiecare în parte purta în sine lumină, limpezime şi curăţenie. Este greu să jurizezi o asemenea ofertă. Concurenţi cu vârste, experienţe şi stiluri foarte diferite. Şi mai greu este să pui etichete pe oameni ca pe borcane. Nu există, din câte ştiu, criterii clare, exacte şi relevante pentru a juriza folkul. Până la urmă, este vorba despre o judecată de gust. Căci nu pot accepta încă ideea că acolo unde este poezie adevărată mai este loc pentru orgoliu şi trufie. Slavă Cerului! că părintele Mihăilă a găsit de cuviinţă ca de fiecare dată, să înmâneze fiecărui participant o diplomă pe care este scris ,,Inima Fălticeniului”. Partea inedită a festivalului folk a fost prezenţa în recital a Grupului ,,Vou㔺i a Teatrului Naţional” din Bucureşti, cu două comedii savuroase, ,,Escroci în aer liber” şi ,,Traşi la xerox”. De asemenea, premiile câştigătorilor au însemnat lucrări de artă ale plasticianului Radu Bercea, alături de trofee din cristal. Piesele interpretate de cei mai reprezentativi participanţi vor fi incluse pe un C.D intitulat: ,, Fălticeni Folk ediţia a III a”, produs de Asociaţia Culturală ,,Fair Play”, album care va fi lansat la festivalul din anul următor.

Esenţă de poem şi acorduri care au învins timpul

În afara concursului, la obişnuitele nopţi de după festival, în care fiecare participant este pe rând, protagonist şi spectator, am ascultat un om care a primit meritat aplauzele prelungite ale asistenţei. Se numeşte Cornel Angelescu. Am aflat despre domnia sa că a fost prezent ani buni în concursuri şi festivaluri şi că are acasă un sertar plin cu diplome şi distincţii. Oare i-au ţinut vreodată de cald? Oare însumate, valoarea lor simbolică echivalează cu apariţia unui album? Deasupra emoţiilor, tensiunilor, diplomelor şi trofeelor, rămâne o inefabilă stare de spirit îmbrăcată în miracolul clipei de a fi împreună, de a respira acelaşi aer încărcat de parfum moldav, de a degusta rafinat esenţă de poem şi acorduri care au învins timpul. Restul e mai puţin important. Pentru a rămâne în spiritul credinţei şi iubirii răspândite de părintele Liviu Mihăilă, amintesc un îndemn al Maicii Siluana: ,,Să devenim lumânări ca să ne aprindem mai mult unii pe alţii, când vânturile potrivnice ne fac să pâlpâim către stingere!” Folk must go on!


Premiile festivalului ,,Fălticeni Folk”, ediţia a III a:

Secţiunea ,,Interpretare”
Marele Premiu: Ştefan Andrei Câşlariu (Dorohoi)
Premiul I : Cristian Mihai (Tulcea)
Premiul II: Trupa ,,Zări” (Botoşani)
Premiul III: Mateiana Anichiforesei (Fălticeni)

Secţiunea ,,Creaţie”
Marele Premiu: Cristian Mihai (Tulcea)
Premiul I : Trupa ,,Zări” (botoşani)
Premiul II: Ştefan Andrei Câşlariu (Dorohoi)
Premiul III: Grupul ,,Noi doi”(Dorohoi)

Premii speciale:

Premiul Asociaţiei ,,Fair Play” oferit de Sorit Poclitaru: ,,Trupa ,,Zări” şi Grupul ,,Noi doi”
Premiul Preşedintelui Juriului oferit de Gheorghe Balint : Cristian Mihai
Premiul special oferit de Ovidiu Mihăilescu: Grupul ,,Fără nume”
Premiul Asociaţiei ,,Fălticeni Cultural”: Mateiana Anichiforesei

×