x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Fenomen - Muzica electronica made in Timisoara

Fenomen - Muzica electronica made in Timisoara

de Miruna Nicolae    |    11 Aug 2006   •   00:00
Fenomen - Muzica electronica made in Timisoara

Fie ca ne referim la TMbase, la 48h sau la workshop-uri, cand este vorba de promovarea muzicii electronice, timisorenii dau dovada de multa creativitate si putere de munca. Despre TMbase vom afla mai multe de la "omul care a avut ideea" - Florin Unguras, aka Ufo.

Ufo marturiseste ca isi aminteste si acum acea noapte friguroasa din ’98 cand a avut loc prima editie a festivalului TMbase. Line up-ul era format din Suie Paparude, NSK, Sneila, Urban Experience, Ufo &Ummo - iar petrecerea a durat doua zile in Sala Lira. Aproape 300 de oameni dansau entuziasmati in frig, iar multi auzeau pentru prima oara muzica electronica.

IDEE. "Acest festival s-a nascut din necesitate. Faceam muzica electronica si nu aveam unde sa cantam. Ne-a inspirat scena rave-urilor care existau in Europa la acea data", declara "tatal TMbase-ului". Cand este vorba de invitati, "faima" nu e primul criteriu. Organizatorii sunt foarte atenti la calitatea artistica a invitatilor si la relevanta lor muzicala. Ceea ce ii intereseaza pe timisoreni este calitatea prestatiei live. "Am evitat artistii cu supernume, dar care live se prezinta «subtire»...", sustine Ufo. Printre live act-urile preferate de el se numara Jay Cunning, Suie Paparude, JFB, Palotai, Storm - "sunt artisti care au impresionat in mod special pe toata lumea si chiar revenind au facut o treaba extraordinara de fiecare data". Pentru a organiza un astfel de eveniment este nevoie "sa stii de toate macar cate putin... Cel mai greu pentru noi, cei veniti din zona muzicala, e sa strangem fonduri... Fara falsa modestie, am fost intotdeauna trendsetteri pe zona asta, am facut foarte multe lucruri in premiera, care apoi au fost adoptate de toata lumea din «scena» si nu numai".

PIONIER. Timisoara este un "oras pionier" in materie de promovare a muzicii electronice. Ufo considera ca publicul a fost cel care a facut diferenta, faptul ca oamenii au sustinut toata miscarea asta de muzica electronica. Si la ora actuala Timisoara ramane un oras important al Romaniei in materie de muzica electronica. Faptul ca evenimentele realizate in Timisoara sunt de multe ori mai reusite decat cele din Bucuresti se datoreaza publicului implicat si unit, dar si experientei organizatorilor. In Bucuresti, mare parte din public inca merge la evenimente cu muzica electronica doar pentru ca este "la moda", iar locatiile de genul halelor industriale, cum este in cazul TMbase-ului, sunt considerate prea "underground".

TMBASE06. Pentru editia de anul acesta, care se va desfasura in perioada 19-21 octombrie, timisorenii vor aduce invitati de renume. Ufo promite in proportie de 95% aparitia Pendulum, lista continua cu David Caretta, se negociaza cu Future Funk Squad pentru un live act, vor fi prezenti la datorie Suie Paparude si multi DJ "debutanti". Tinerii muzicieni care si-au trimis un demo reusit vor avea sansa sa mixeze pe scenele TMbase. Muzica va fi variata, de la break beat, techno si electro pana la hip hop si new jazz. Cei care vor sa participe la acest festival vor fi nevoiti sa scoata din buzunar suma de 25 RON pentru petrecerile de vineri si sambata. Insa organizatorii ii asigura ca o sa merite fiecare banut!

TRENDSETTER
"Fara falsa modestie, am fost intotdeauna trendsetteri pe zona asta, am facut foarte multe lucruri in premiera. Ceea ce am realizat noi a fost adoptat de multi"

FANI
"Publicul a fost cel care a facut diferenta si a sustinut miscarea de muzica electronica. Si la ora actuala Timisoara ramane un oras important al Romaniei" - Ufo, fondator Tmbase
×
Subiecte în articol: culture club muzica electronica