x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Internaţional Propatria - Tinere talente românești – ediţia a X-a

Festivalul Internaţional Propatria - Tinere talente românești – ediţia a X-a

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Noi 2020   •   17:19
Festivalul Internaţional Propatria - Tinere talente românești – ediţia a X-a

Începând cu data de 20 noiembrie, Festivalul Internaţional Propatria - Tinere talente românești, prin a zecea sa ediţie se deschide publicului de pretutindeni, propunând prima versiune online din istoria sa, cu sprijinul SGG-DRP. Ediţia  X-a, aniversară, îşi propune să facă o retrospectivă a festivalului de la începuturile sale până astăzi, să readucă în memoria colectivă, din țară și din diaspora, talentul și implicarea artiștilor români din afara granițelor țării în menținerea vie a culturii românești peste hotarele țării și rolul lor de ambasadori culturali și de imagine ai României. Evenimentele vor fi transmise on line pe:.

          Festivalul Internaţional Propatria - Tinere talente românești a fost iniţiat în 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. De-a lungul primelor nouă ediții, accentul a fost pus pe ideea propagării culturii românești în Italia, cu accent pe contribuția acesteia la consolidarea relațiilor între comunitatea română și cea italiană, organizatorii considerând esenţială păstrarea identității naționale sau formarea acesteia în conștiința tinerilor, viitoare personalități ale culturii, sportului, științei. De-a lungul celor 10 ani de istorie, festivalul a avut caracter multidisciplinar, propunându-şţiu evidenţierea excelenței tinerilor români stabiliți  în străinătate. Într-un deceniu, Festivalul Internaţional Propatria - Tinere talente românești a devenit cu adevărat un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în Italia.

Urmărind să deschidă prin artă granițele diversităților culturale, să construiască punți interculturale de comunicare, Festivalul Internaţional Propatria - Tinere talente românești a găzduit în cei 10 ani de viață peste 55 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film și piese de teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. http://www.propatriavox.it.

Directorul artistic al festivalului a fost în perioada 2013-2016 pianista Cătălina Diaconu (Italia), iar în perioada 2017-2020 pianista Mara Dobrescu (Franţa), programul însoțind publicul într-o călătorie fantastică de la muzică la cinema, de la teatru la evenimente cu scop social, totul culminând cu Gala Premiilor de Excelență Propatria. Evenimentele muzicale au fost așteptate cu nerăbdare în toate edițiile festivalului Propatria, pentru calitatea și diversitatea lor, iar acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare, de consolidare a diasporei românești, de facilitare a contactului direct între tinerii români de prestigiu din toată lumea.

          Începând cu anul 2013, când festivalul a căpătat valența internațională, pe scena sa au urcat artiști consacrați sau tinere talente din Franța, Austria, SUA, Belgia, Spania, Olanda, Germania, Italia, Republica Moldova, SUA, Anglia, România, mulți dintre aceștia fiind premiați cu Trofee PROPATRIA, cu Premii de Excelentă sau burse de studiu.

   Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora română a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere pozitivă în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și aprecierea la adevărată lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine.

 

Program

1.    Concert inaugural Mara Dobrescu, pian – Franța, Director Artistic al Festivalului

Data: 20/11/2020, ora 19:00 transmisie online - înregistrare realizată la  Théâtre du Ranelagh, din Paris. 

2.   PlaCello - Recital pentru două violoncele Răzvan Suma și Ella Bokor, România

Data: 22/11/2020, ora 19:00 transmisie on-line - înregistrare realizată la Catedrala Sf. Iosif din București.

3.    Recital de pian Axia Marinescu – Franța

Data: 26/11/2020, ora 19:00 transmisie on-line - înregistrare realizată la  Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.  

4.   Lansarea si difuzarea reportajului „Propatria de 10”- Festivalul Internaţional Propatria de la începuturi până astăzi - un film de Virgil Oprina

Data: 28/11/2020, ora 19:00  transmisie on-line

5.     Gala „PROPATRIA 10” și recitalul extraordinar al sopranei Teodora Gheorghiu (Elveția), la pian – Atena Carte (Elveția).

Data:  01/12/2020, ora 19:00 Transmisie on-line cu ocazia Zilei Naionale a României – înregistrare realizată la Lausanne.

 

×