x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Gala „Floare de Colţ” răsare pentru a doua oară la Sighet!

Gala „Floare de Colţ” răsare pentru a doua oară la Sighet!

de Dana Andronie    |    12 Aug 2014   •   13:53
Gala „Floare de Colţ” răsare pentru a doua oară la Sighet!

În urmă cu 41 de ani, Ducu Bertzi câştiga o valiză, ca premiu, la un festival de muzică folk. Din acel an, din 1973, Ducu şi-a început cariera de artist. Fiind din Sighetu-Marmaţiei, Ducu a decis, anul trecut, să stimuleze tinerii care se dedică acestui gen muzical şi începând de la prima ediţie a Galei „Floare de Colţ” a oferit o valiză personalizată drept premiu.

„Vis de-argint şi de petale/ Cuibul tău e sus, pe creste/ Raza ta-mi coboară-n cale/ Mai frumos ca-ntr-o poveste...”, o poveste care se scrie la Sighetu-Marmaţiei, pe 16 şi 17 august. 

Cea de-a doua ediţie a Galei „Floare de Colţ” este dedicată împlinirii a 40 de ani de activitate a artistului Ştefan Hruşcă, laureat al Festivalului de poezie şi muzică folk de la Sighet, din 1974. Gala este şi o avanpremieră a manifestărilor dedicate împlinirii a 70 de ani de la naşterea poetului George Ţărnea, prietenul Maramureşului, personalitate care a marcat repertoriul cantautorilor Ştefan Hruşcă şi Ducu Bertzi. 

Continuând tradiţia, Ducu Bertzi va înmâna Premiul Valiza tânărului artist Jul Baldovin, pentru albumul “Acasă”. 

Sâmbătă, 16 august, vor urca pe scenă artiştii locali - Nicolae Boico, Ilinca Pleş, Daniela Răceală, Anca Corneştean (tineri care frecventează cursurile Şcolii de Artă „Gheorghe Chivu”, clasa profesorului Gheorghe Şteţca). Va urma gala susţinută de: Adrian Ivaniţchi, Florin Săsărman, Zoia Alecu, Radu Gheorghe, Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă.

Duminică, 17 august, spectacolul va începe cu lansarea unui CD de debut al Ştefaniei Iacob, din Botoşani. Urmează apoi: Alina Manole, Jul Baldovin, Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei, Mircea Vintilă şi Ştefan Hruşcă.

Prezentatorul galei este nimeni altul decât actorul Adrian Păduraru. Organizatorii Galei “Floare de colţ” sunt Consiliul Local Sighetu-Marmaţiei, primarul Ovidiu Nemeş, Centrul Cultural Sighet şi Asociaţia Interculturală Ducu Bertzi. Mai sunt doar câteva zile până la cea de-a doua ediţie, însă putem începe a fredona: Tu, Floare de Colţ/ Gală sub bolţi/ Fragedă stea,/ Tu, gala mea...

×
Subiecte în articol: floare de coltâ sighet