x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Greii jazz-ului vin în Capitală

Greii jazz-ului vin în Capitală

de Alex Revenco    |    16 Iul 2008   •   00:00
Greii jazz-ului vin în Capitală

DE CINCI STELE  ●  Bucharest Masters of Jazz Festival
După o vară plină de rock, la toamnă sînt deja programate o serie de concerte importante,  jazz-ul fiind la putere între 23 şi 26 octombrie, la care se adaugă 5 noiembrie, ca un fel de "aftershock"!



DE CINCI STELE  ●  Bucharest Masters of Jazz Festival
După o vară plină de rock, la toamnă sînt deja programate o serie de concerte importante,  jazz-ul fiind la putere între 23 şi 26 octombrie, la care se adaugă 5 noiembrie, ca un fel de "aftershock"!

The Count Basie Orchestra, Monty Alexander (24), Erik Tuffaz, Dianne Reeves (25) Chick Corea & John McLaughlin – Five Peace Band cu Christian McBride, Kenny Garrett & Vinnie Colaiuta (26 octombrie), plus Nigel Kennedy (5 noiembrie) sînt artiştii deja confirmaţi pentru Bucharest Masters of Jazz Festival. Organizat de Media Services Events în colaborare cu Blue Note Records (SUA), evenimentul va avea loc la Sala Palatului, iar biletele (între 50 şi 300 de lei) vor fi disponibile de săptămîna viitoare, la bilete.ro. Graţie celor de la Blue Note, pe toată durata festivalului va fi amenajat un stand cu CD-uri, unde se vor găsi discurile artiştilor, albume rare, vor avea loc sesiuni de autografe.

BIG BAND. Iată cîteva amănunte despre The Count Basie Orchestra, una dintre cele mai importante big band-uri din istoria muzicii. Cu 17 premii Grammy la activ, orchestra a contribuit la dezvoltarea stilului swing, impus de marele Count Basie (1904-1984). Cu aproximativ 20 de instrumentişti, o solistă vocal şi un dirijor, Count Basie Orchestra e considerată cea mai importantă orchestră de jazz din lume.

Formată în 1935, orchestra a cîntat la Expoziţia Mondială din 1939 din San Francisco, după care a început să aibă un public din ce în ce mai numeros. Înregistrările realizate după război, cu invitaţi legendari precum Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Frank Sinatra, Tony Benett, au făcut ca swing-ul impus de Basie să străbată lumea întreagă. După anii ’50, deşi cererea publicului pentru astfel de big band-uri înregistra o scădere, The Count Basie Orchestra triumfa în continuare, în turnee europene. Chiar Regina Angliei i-a invitat pentru un turneu de 13 săptămîni la Waldorf Astoria din Londra.

MR. B. Bill Hughes sau "Mr. B", cum este alintat de mai tinerii săi colegi de orchestră, a ajuns  dirijor imediat după moartea lui Count Basie. El mai cîntase alături de Count Basie, la cîteva festivaluri majore de jazz, printre care The Newport Jazz de la New Orleans şi festivalurile de la Montreal şi Toronto. Pe lîngă discurile realizate cu marele Count Basie, orchestra sa a mai înregistrat alături de Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Carmen McRae, Tony Bennett, Billy Eckstein, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Lena Horne, Nat King! Cole, Rosemary Clooney şi  i-a acompaniat pe toţi în concerte. Count Basie Orchestra, condusă de Bill Hughes, a participat la două spectacole regale comandate de Regina Angliei: unul în onoarea Prinţului Albert de Monaco şi celălalt în onoarea Regelui Thailandei.

×