x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica La Ateneul Român se dezveleşte bustul compozitorului Dumitru Capoianu

La Ateneul Român se dezveleşte bustul compozitorului Dumitru Capoianu

12 Noi 2014   •   19:53

Filarmonica “George Enescu” îi aduce astăzi un omagiu compozitorului Dumitru Capoianu, care ar fi împlinit 85 de ani (1929 – 2012), prin dezvelirea unui bust realizat de Elena Surdu-Stănescu. Evenimentul a fost programat să se desfăşoare în foaierul Sălii Mari a Ateneului Român (ora 20:00, în pauza concertului simfonic), unde va fi prezentă şi soţia compozitorului. Dumitru Capoianu a fost director la Filarmonicii “George Enescu” între anii 1969 şi 1973.

Conducerea de astăzi a instituţiei şi-a propus ca cei mai importanţi directori generali ai Filarmonicii să aibă expuse statui-bust în foaierul Ateneului. Nu vor fi uitaţi nici dirijorii şi soliştii “de mare prestigiu”, care au onorat această scenă. În ultimul timp, au fost aici dezvelite busturile celebrului dirijor Sergiu Celibidache şi al eminentului pedagog şi violonist Ştefan Gheorghiu. Ar urma dezvelirea un bust reprezentându-l pe marele dirijor Ionel Perlea, realizat de sculptorul Mihai Marcu.

Potrivit unei prezentări, Dumitru Capoianu “reprezintă o personalitate a muzicii româneşti pe cât de atrăgătoare, pe atît de dificil de încadrat”. S-a născut la Bucureşti, la 19 octombrie 1929; a studiat la Conservatorul regal, la clasa de compoziţie a lui Mihail Andricu, urmând apoi o carieră multiformă: violinist în Orchestra Teatrului Naţional, maestru de sunet şi regizor muzical la Radiodifuziune (în două cicluri, la distanţă de peste 50 de ani!), director al Filarmonicii ”George Enescu” (1969-1973), dar, înainte de toate, “virtuoz al potrivirii sunetelor”. (M.S.)

×