x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mark Knopfler : Scrie o nouă pagină de istorie muzicală

Mark Knopfler : Scrie o nouă pagină de istorie muzicală

26 Oct 2007   •   00:00

După ce anul trecut a lansat albumul de succes "All The Roadrunning" - un proiect realizat impreună cu Emmylou Harris, căntăreaţa de muzică country, Mark Knopfler a intrat in studio şi a finalizat un nou material solo, "Kill To Get Crimson"

După ce anul trecut a lansat albumul de succes "All The Roadrunning" - un proiect realizat impreună cu Emmylou Harris, căntăreaţa de muzică country, Mark Knopfler a intrat in studio şi a finalizat un nou material solo, "Kill To Get Crimson", care a apărut recent şi pe piaţa romănească. Cu acest prilej, valorosul artist va organiza şi un turneu mondial care va incepe la sfărşitul acestui an şi va fi continuat pe tot parcursul anului viitor. Coperta materialului discografic este preluată din tabloul "Four Lambrettas and Three Portraits of Janet Churchman", pe care John Bratby l-a pictat in 1958. "True Love Will Never Fade", primul extras pe single, poate fi ascultat deja la posturile de radio locale. Ca fapt divers, albumul a debutat pe locul 26 in topul U.S. Billboard 200 şi s-a văndut deja in 23.000 de exemplare.

ŞTIAŢI CĂ… Mark Knophler ocupă locul 27 in topul "100 Greatest Guitarist of All Times", top realizat de revista Rolling Stone; Masiakasaurus Knopfler este o specie de dinozauri care a fost denumită după numele artistului (se pare că paleontologii care au descoperit această specie ascultau muzica lui Mark in timpul săpăturilor); artistul căntă la chitară cu măna dreaptă, deşi este stăngaci; are o colecţie impresionantă, de peste 70 de chitare; in timpul turneului de promovare a albumului Shangri-La a susţinut două concerte şi in India (la fiecare concert au venit peste 20.000 de fani, ce nu sperau să vadă o asemenea legendă muzicală concertănd vreodată in ţara lor); in 1993 a fost numit Doctor of Music de către Newcastle University, iar la 11 iulie 2007, Mark Knopfler a fost numit Doctor of Music de către Sunderland University; este deja faimos pentru faptul că obişnuieşte să bea ceai in timp ce işi susţine concertele live…

Chitaristul său, Richard Bennet, a preluat şi el acest obicei, iar in anul 2005, in timp ce susţineau un concert la Teatrul Queen Elizabeth, au inlocuit ceaiul cu whisky-ul, acest gest făcănd parte din incercarea de a naşte un nou ritual, "ritualul ultimului concert din turneu".

MUZICĂ DE FILM. Mark Freuder Knopfler s-a născut la 12 august 1949 şi este vocalistul şi chitaristul formaţiei Dire Straits, pe care a fondat-o in 1977. După lansarea ultimului album Dire Straits, in 1991, Knopfler a continuat să inregistreze şi să lanseze materiale ca artist solo. In 1995, după despărţirea oficială a trupei Dire Straits, artistul decide să se concentreze pe muzica de film, insă continuă să lucreze şi la proiectele solo.

In anul 1996 lansează "Golden Heart" - primul album solo, iar in 1997 inregistrează coloana sonoră pentru filmul "Wag the Dog". Knopfler a mai lucrat şi la muzica filmelor "Metroland" şi "Shot at Glory".

×
Subiecte în articol: muzica mark knopfler