x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Mezzosoprana Laurie Rubin, serie de concerte în România

Mezzosoprana Laurie Rubin, serie de concerte în România

28 Noi 2014   •   17:52
Mezzosoprana Laurie Rubin, serie de concerte în România

Mezzosoprana Laurie Rubin a fost descrisă de “The New York Times” ca având o “putere artistică fascinantă, iar vocea ei are “tonuri bogate, pătrunzătoare, dense ca pământul”. “Los Angeles Times” a avut numai cuvinte laudative pentru “măiestria sa charismatică, multi-texturată”, cu comentariul că Laurie Rubin “pare sa aibă o intuiţie specială în ce priveşte puterea şi subtilităţile sunetului.”

Auzind-o cântând recent la Teatrul AT&T din Los Angeles, criticii de specialitate au descris-o ca fiind “o tânără mezzosoprană a cărei voce este plină de suflet şi de o complexitate gravă ce adaugă intensitate fiecărui cuvânt”.

In octombrie 2012, Laurie Rubin şi-a lansat cartea autobiografică “Tu visezi în culori? Cum vede lumea o fată fără vedere” (“Do You Dream in Color? Insights From a Girl Without Sight”). Amintindu-şi de copilăria sa, până la începutul carierei de cântăreaţă de operă, Laurie Rubin arată că hotărârea sa de a depăşi fără încetare dificultăţile i-au dat puterea de a-i sfida pe cei care îi spuneau să nu creadă că va fi iubită, că va avea o carieră adevarată, va trăi în mod autonom, cu atât mai puţin să schieze, să facă bijuterii sau să îşi împlinească visul de a canta pe scenă.

Deşi lipsa vederii este o disabilitate cu incidenţă mică, multe persoane au trăsături care le fac diferite din punctul de vedere al normelor generale acceptate de societate. De aceea, Laurie Rubin speră că povestea despre “călătoria către propria identitate” va rezona cu tinerii care se luptă cu două întrebări fundamentale: “Cine sunt eu?” şi “Care este locul meu în lume?”

Împreună cu cartea autobiografică, a fost lansat şi un CD cu acelaşi titlu, cu melodii compuse de Bruce Adolphe, pe versuri de Laurie Rubin. Această operă a avut premiera mondială în versiune orchestrală cu ocazia Conferinţei Internaţionale pentru Drepturile Omului de la Lucerna, Elveţia, din aprilie 2013 şi premiera în SUA în octombrie 2013, cu Orchestra de Cameră din Los Angeles.

Laurie Rubin a susţinut recent un recital solo cu care a debutat în Marea Britanie, la Wigmore Hall în Londra, concertând de asemenea la Carnegie Hall. Ca solistă, a interpretat compoziţii de Haydn, cu ocazia unor festivaluri de muzică clasică in Hawaii, unde locuieşte, “Les Nuits d’été” de Berlioz, cu Orchesta Simfonică din Burbank, şi a fost invitată să concerteze la Casa Albă şi la John F. Kennedy Center for Performing Arts.

Ea a avut şi roluri de operă, printre care rolul principal in “La Cenerentola” de Rossini, Mrs. Noye în “Noye’s Fludde” de Benjamin Britten, Karen în “The Rat Land” de Gordon Beeferman's la Opera din New York City, Penelope în “Reîntoarcerea lui Ulise” de Monteverdi, în cadrul Festivalului de Muzică din Greenwich, şi multe altele.

Laurie Rubin va susţine o serie de concerte în România într-un turneu organizat de Biroul de Diplomaţie Publică din cadrul Ambasadei SUA, o serie de conferinţe despre cultura şi muzica americane şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi în Bucureşti şi Braşov, dar şi un masterclass de canto la Facultatea de Muzică din Braşov. Mezzosoprana va fi invitat special al Galei Disabilităţilor, care va fi difuzată de Canalul 1 al Televiziunii Române la o dată ce va fi anunţată ulterior.

Intrarea la aceste concerte este gratuită, pe bază de invitaţii disponibile la sediile instituţiilor culturale de mai jos. Concertele vor avea loc după cum urmează:

Marţi, 2 decembrie - Bucureşti – Centrul Comunitar Evreiesc (Str. Popa Soare nr. 18), ora 18:30.
Vineri, 5 decembrie - Brasov – Sala Patria (Sala muzicii de Cameră, Bd. 15 Noiembrie nr. 50A), ora 18:30.

×