x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Noutățile ediției 2017 ale Festivalului Enescu

Noutățile ediției 2017 ale Festivalului Enescu

de Maria Coman    |    24 Noi 2016   •   19:20
Noutățile ediției 2017 ale Festivalului Enescu
Sursa foto:

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu, care se va desfășura în perioada 2-24 septembrie, aduce la București și în alte șapte orașe din țară peste 3.000 dintre cei mai apreciați artiști străini și români în peste 80 de evenimente, precum și două lucrări de George Enescu interpretate în premieră în Festival.

 

Conform organizatorilor, ediția de anul viitor aduce cele mai numeroase interpretări din istoria Festivalului. Cu un nou directorat de primă marcă la nivel internațional - Zubin Mehta, Președinte Onorific, și Vladimir Jurowski, Director Artistic, în 2017, Festivalul va pune într-o nouă lumină muzica și creația lui George Enescu, precum și muzica clasică. Ca parte a acestui demers, Festivalul va pune tehnologia în serviciul muzicii clasice și al creativității, prezentând lucrări cunoscute, într-o nouă abordare;  va aduce în prim-plan muzica contemporană, invitând pentru prima dată la București pe unii dintre cei mai cunoscuți compozitori ai momentului; va oferi publicului posibilitatea să se bucure de un număr record de lucrări de George Enescu (37) - două dintre acestea fiind în premieră istorică în Festival, și va acorda matematica la sunetul muzicii,  în interiorul Bucureștiului creativ.

“Ediția 2017 a Festivalului va avea un concept nou, cel de lumină.  Prin modul în care cade sau este proiectată, lumina permite publicului să descopere perspective noi și să găsească sensuri noi, chiar în experiențe ce i se par cunoscute. Așa va fi muzica la Festivalul Enescu în 2017: o vom redescoperi împreună, cu ajutorul tehnologiei, al proiecțiilor multimedia, al matematicii, al muzicii contemporane, al marilor artiști care vin să interpreteze la București“, a declarat Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu.

Dirijori de primă mână ca Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit,  Riccardo Chailly, Michail Pletnev și Vladimir Jurowski vor fi prezenți la ediția 2017. Ca parte a programului său, reputatul  Antonio Pappano va dirija Simfonia Nr.3 în Do Major Op.21 cu Cor de George Enescu oferind astfel publicului o altă premieră: Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia interpretând Enescu. De asemenea, Orchestra Națională a Franței dirijată de Christoph Eschenbach și avându-l ca solist pe Truls Mørk va interpreta Simfonia Concertantă pentru Violoncel de George Enescu, lucrare cu care celebra orchestră a ales să deschidă și stagiunea 2017 de la Paris. Filarmonica din Cehia, sub bagheta lui Jiří Bělohlávek va fi, de asemenea, prezentă în premieră în ediția 2017, cu un program care include lucrări de Brahms și Martinů.

Recital Lang Lang, în premieră

Aflat pe lista revistei Time a celor mai influenți 100 de oameni din lume, în anul 2009, și distins cu un premiu Echo Klassik în 2013, pianistul de origine chineză Lang Lang, un adevărat star al muzicii clasice internaționale, va susține în premieră un recital în cadrul Festivalului Enescu 2017. Prezent pe unele dintre cele mai importante scene de operă ale lumii, tenorul Jonas Kaufmann va face, de asemenea, parte în premieră din programul ediției 2017. Tot în premieră se vor afla în Festival mezzo-soprana Magdalena Kožená, contratenorul Philippe Jaroussky alături de Arpeggiata Ensemble, pianistul Daniil Trifonov, dirijorul Riccardo Chailly, baritonii Thomas Hampson și Dmitri Hvorostovsky, precum și soprana Olga Peretyatko. O altă pianistă aflată în plină ascensiune internațională, tânăra și strălucitoarea Khatia Buniatishvili va încânta publicul Festivalului Enescu 2017. I se alătură, tot în premieră printre artiștii invitați celebra trompetista Tine Thing Helseth.

De asemenea, cunoscuta compozitoare și instrumentistă de origine indiană Anoushka Shankar va fi prezentă pentru prima dată în ediția 2017 a Festivalului.

De la Mozart la folclor

Les Musiciens du Louvre, sub bagheta lui Marc Minkowski vor aduce pe scena Ateneului Cosi fan tutte, de Mozart, iar opera Mathis der Maler de Hindemith va fi interpretată în premieră în Festival în variantă concertantă de Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Lawrence Foster. Tot ca noutate, celebra operă de Berlioz, Damnațiunea lui Faust va fi interpretată de Corul și Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului John Nelson.

Ensemble en Chordais, Emsemble Constantinopole și Corul Anton Pann vor aduce pentru prima dată publicului din Festival The Musical Voyages of Marco Polo, o selecție rară de lucrări vechi, culese din folcorul a diferite țări de compozitorul și muzicianul de origine greacă Kyriakos Kalaitzidis. Concertul va fi însoțit de proiecții multimedia inedite.

Unul dintre cei mai promițători tineri artiști români, aclamat pe marile scene internaționale și, la doar 21 de ani, laureat al celebrului Concurs Ceaikovski, violoncelistul român Andrei Ioniță va concerta pe scena ediției 2017 a Festivalului Enescu sub bagheta celebrului Valery Gergiev, alături de Münchner Philharmoniker.

 

Starurile ale muzicii clasice internaționale vor veni în premieră la București în 2017. Li se alătură orchestre de top precum Orchestra Scala di Milano, Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Royal Concertgebouw Amsterdam, Münchner Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra.

 

 

●      37 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în ediția 2017 - cel mai mare număr din istoria Festivalului Enescu - și dintre acestea două lucrări sunt interpretate în premieră;

 

●      În cadrul ediției 2017 vor avea loc 75 de concerte la București și 12 concerte în țară (Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Bacău, Ploiești și Sibiu);

 

●      12 orchestre simfonice străine și 7 românești sunt prezente în Festival;

 

●      74 de artiști sunt invitați în premieră în ediția 2017 și 54 de lucrări noi vor fi prezentate publicului Festivalului Enescu;

 

●      Peste 3.000 de artiști străini și români vor fi prezenți în Festivalul Enescu 2017;

 

●      31 dintre cei mai influenți compozitori contemporani ai momentului vor fi prezenți la București, în 10 zile de dialoguri în cadrul Forumului Internațional al Compozitorilor;

 

●      Un număr de 10 laureați ai Concursului Enescu vor susține concerte și recitaluri;

 

●      31 de lucrări în primă audiție vor bucura publicul pe scenele din București și 11 lucrări în primă audiție vor fi interpretate în țară în cadrul ediției 2017;

 

●      Vor avea loc 4 opere în concert;

 

×