x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica O explozie de jazz în Grădina Institutului Cultural Român

O explozie de jazz în Grădina Institutului Cultural Român

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Iul 2019   •   13:06
O explozie de jazz în Grădina Institutului Cultural Român
Sursa foto: Catalin Nenciu

În seara de vineri, 5 iulie, 5 vedete ale jazzului european, reunite sub numele de RoManouche Band, i-au încântat pe fanii genului într-un concert memorabil oferit de Asociația Dynamic Art în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Ritmurile și armoniile de manouche și etno-jazz s-au revărsat în cascade fulminante peste spectatorii care au făcut să pară neîncăpătoare grădina din Aleea Alexandru 38.

Sweet Georgia Brown, Nuages, Djangologie, Solar, Lover Man și Swing 42 sunt doar câteva din hiturile de manouche și standard ce au putut fi auzite în viziunea stilistică și interpretativă a formației RoManouche. Printre ele, bine inserate, s-au remarcat compozițiile și prelucrările lui Nicolas Simion, Martin Lubenov și Giani Lincan.

Printr-o virtuozitate și rafinament care ne-au amintit de regretatul Didier Lockwood, ne-a uimit violonistul Costel Nițescu, prospăt revenit dintr-un turneu în Statele Unite ale Americii.

Țambalul lui Giani Lincan, mânuit cu măiestria unui poet și cu rapiditatea unui prestidigitator, ne-a vorbit și recitat pur și simplu, în teme melodice care au căpătat parcă noi înțelesuri.

Ca de obicei, bulgarul Martin Lubenov, mare expert în claviatura acordeonului, a surprins prin inventivitate și a asezonat tot concertul cu arome orientale și latino.

O susținere constantă și marcată a adus-o talentatul basist Răzvan Cojanu, care a asigurat pe întreaga desfășurare sonoră fundamentul armonico-ritmic, cu remarcabile intervenții solo.

Saxofonistul și totodată compozitorul Nicolas Simion, binecunoscut publicului românesc, dar și celui de peste hotare, a făcut din nou dovada unui adevărat profesionist al genului, luându-și și rolul de abil mijlocitor în dialogul dintre timbrele instrumentale.

Concertul a fost deschis prin două alocuțiuni rostite de doamna Marina Roman, critic de film și consilier al președintelui Institutului Cultural Român, și de muzicologul Saviana Diamandi, președintele Asociației Dynamic Art.

Expertul nr. 1 în jazzul românesc, Florian Lungu, a fost vizibil impresionat de concertul susținut de talentații artiști ai RoManouche-ului și le-a dat o temă obligatorie organizatorilor – exportarea concertului pe marile scene de jazz ale lumii.

După îndelungata degustare a JAZZ-ului EXPLOSIVE a urmat o rafinată și binemeritată degustare de vinuri de la Domeniul Bogdan.

×
Subiecte în articol: RoManouche Band