x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica “Românul e pe jumătate jamaican!”

“Românul e pe jumătate jamaican!”

de Dana Cobuz    |    24 Noi 2010   •   19:19
“Românul e pe jumătate jamaican!”
139156-img-0697.jpgDe la înfiinţare, trupa El Negro şi-a creat propria mişcare de rezistenţă, îmbrăţişând şi promovând un stil muzical (şi ulterior, o filosofie de viaţă asociată acestuia) netradiţional şi nepopular în România: raggae. La 11 ani de la momentul “cimentării” pietrei de temelie, El Negro are un mesaj pentru cetăţenii României: “Treziţi-vă, oameni buni! Trăiţi-vă viaţa acum, nu amânaţi pe mâine!”.

Dacă în primii ani de prezenţă în show-bizul românesc El Negro făcea “greşeala” de a-şi dori să-şi audă piesele la radiourile comerciale, băieţii şi-au dat seama că această strategie nu e doar o luptă nedreaptă cu o mafie bine închegată, ci e şi o luptă în zadar. A fost momentul în care Bogdan Negroiu şi colegii lui au conştientizat că un artist are datoria de a-şi transmite mesajul către cei care vor să-l asculte, nu să lupte pentru a atinge reperele “plastifiate” de tipul prezenţei în emisiuni de divertisment.

“Salvarea”, dacă o putem numi aşa, s-a numit internet. “Au fost eliminaţi intermediarii dintre noi şi prietenii noştri fani. Vorbim direct, pe Facebook sau pe blogul meu, ceea ce e mai folositor pentru toate părţile”, spune Negroiu. În al 11-lea an de existenţă, El Negro şi-a editat primul album în regie proprie,

“Greetings from Green Repub!”, fără a se obliga faţă de vreo casă de producţie sau vreo firmă de PR. Pasul spre independenţa totală a fost unul fericit şi cu un răspuns pe măsură din partea fanilor, care cumpără discul la concerte sau îl comandă pe internet. Tot de unii singuri şi-au organizat băieţii şi turneul naţional, care abia a demarat şi continuă până în ianuarie. Astăzi, El Negro ajunge cu turneul în “halta” Bucureşti, la Silver Church, pentru lansarea albumului printr-un concert live.

Din 2011, El Negro plănuieşte o şi mai puternică interacţiune cu publicul: “Vrem să facem un fel de caravană de concert, cu propria scenă, sonorizare, rulote. Aşa am elimina chiar toţi intermediarii şi ne-am adresa direct spectatorilor, că sunt 20, 500 sau 20.000, la Făurei, Mizil sau Braşov, nu contează! Câţi sunt, vom merge şi vom cânta în stradă pentru ei”, crede liderul trupei. Un proiect mult mai aproape în timp este organizarea “One Day Raggae Fest”, la 23 decembrie, eveniment la care “biletul de acces” constă în obiecte – haine, jucării sau dulciuri, care vor fi donate de Crăciun.

El Negro trăieşte deja într-un teritoriu autonom, este adevărat, doar virtual! Republika Verde se numeşte ţara lui El Negro şi a miilor de prieteni care cred în eliberarea propriei persoane din cutumele societăţii, din pesimismul şi împăcarea cu soarta, proverbiale de-acum, specifice cetăţenilor Republicii România.

“Noi ne-am săturat de amorţeala care a cuprins ţara asta de vreo 10 ani încoace. Toţi găsesc o scuză în rău, toţi se uită la televizor şi se culcă pe urechea că «oricum nu se poate face nimic». Ei bine, noi milităm pentru o revoluţie a românilor, nu una cu proteste de stradă, ci o revoluţie în interiorul nostru. Să încercăm să facem fiecare câte ceva, să ieşim din curentul pesimist şi plângăcios în care trăim. Tonul discursului public la tv îl văd chiar şi ipocrit. Pentru că, dincolo de toată tristeţea şi sărăcia, românul tot umple mallurile şi hipermarketurile, tot petrece. Cred că românul e pe jumătate jamaican, de fapt!”, constată Bogdan Negroiu.

×
Subiecte în articol: arte muzica