x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Violonistul Valentin Șerban și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu în Stagiunea de marți seara

Violonistul Valentin Șerban și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu în Stagiunea de marți seara

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Oct 2020   •   18:58
Violonistul Valentin Șerban și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu în Stagiunea de marți seara

Filarmonica „George Enescu” anunță cel de al doilea recital din cadrul Stagiuni de marți seara. Până în luna decembrie, din două în două săptămâni, vom oferi câte un recital de muzică de cameră susținut de interpreți valoroși cu programe camerale ce vor propune, cu preponderență, repertoriul clasic. Recitalurile vor fi înregistrate și transmise, în aceeași zi, la ora 19, pe canalul de youtube al Filarmonicii și pe facebook-ul Filarmonicii „George Enescu” și pe cel al Radio România Muzical.

 

Filarmonica „George Enescu”

Stagiunea de marţi seara (Sala mică)

Marți, 27 octombrie, ora 19 Recital cameral

VALENTIN ŞERBAN - vioară

IOAN DRAGOŞ DIMITRIU - pian

Program

Ludwig van Beethoven - Sonata nr. 7, în do minor, op. 30, nr. 2

Claude Debussy - La plus que lente

Piotr Ilici Ceaikovski - Melodie

Claude Debussy - La fille aux cheveux de lin

Fritz Kreisler - Recitativ şi Scherzo

Josef Suk - Chant d'amour

Claude Debussy - Beau soir

Robert Schumann/ Fritz Kreisler - Fantezie, op. 131

Concert realizat în parteneriat cu Radio România Muzical

După ce a absolvit studiile de Licenţă la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, Valentin Șerban a urmat cursurile de Master la Kunstuniversität în Graz, Austria unde s-a aflat sub atenta îndrumare a violonistei Silvia Marcovici. A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu renumiţi violonişti precum Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy. A susţinut un număr impresionant de concerte şi recitaluri în Romania dar şi în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia şi Ucraina astfel încât repertoriul său cuprinde lucrări diversificate atât camerale (Bach, Telemann, Locatelli, Tartini, Haendel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Dvorak, Shostakovich, Smetana, Faure, Bruch, Debussy, Tchaikovski, Franck, Enescu, Prokofiev, Ravel) precum şi lucrări din repertoriul de virtuozitate (Paganini, Wieniawski, Sarasate, Tchaikovski, Ravel, Saint-Saens, Ysaye, Waxman, etc). De asemenea, marile concerte de vioară ocupă un loc important în repertoriul său: Mozart (concertele nr. 3 ,4 şi 5), Beethoven, Mendelssohn, Tchaikovski, Saint-Saens (concertul nr. 3), Lalo - Simfonia Spaniolă, Paganini (concertul nr. 1), Glazunov, Haciaturian, Vieuxtemps (Concertele nr. 4 şi 5), Brahms, Sibelius, Bartok (Concertul nr. 2), Prokofiev (Concertul nr. 2 ) bucurându-se de succes cu multe dintre acestea pe scenele filarmonicilor din ţară şi străinatate : Filarmonica Braşov, Filarmonica Mihail Jora Bacău, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea, Filarmonica Odorheiu Secuiesc, Filarmonica George Enescu din Bucureşti, Filarmonica De Stat Botoşani, Filarmonica De Stat Oradea, Filarmonica Dinu Lipatti Satu-Mare, Filarmonica Gyor, Ungaria, Orchestra Universităţii de Muzica din Graz, Austria.

Este membru al Orchestrei Române de Tineret începând cu anul 2012. Din postura de concertmaestru al orchestrei a susţinut concerte în cadre importante precum ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu, In sala Resit Rey din Istanbul(2017), Turneul Balcanic (2019).

Ioan-Dragoș Dimitriu și-a făcut debutul internațional în 2011 la sala Filarmonicii din Berlin cu concertul numărul 5 „Imperialul“ de Beethoven. În 5 decembrie 2018 a cântat pentru prima oară cu orchestra la Konzerthaus Viena interpretând Rhapsody in Blue de Gershwin.

Dragoș a început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu profesoara Viorica Burcică și pe urmă cu profesoara Francisca Lupu la Liceul de Artă Brașov. Începând cu anul 2002 a fost îndrumat pe căile artei pianistice de către pianista și prof. univ. dr. Corina Ibănescu. Între 2003 – 2010 a obținut peste 20 de premii I și cinci Mari Premii la concursuri naționale și internaționale de pian, printre care premiul 1 la concursul internațional de muzică din Fundao, Portugalia, între 2003-2007 premiul 1 la olimpiadele naționale și a fost laureat al Eurovision Young Musicians. De asemenea a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România sub bagheta dirijorală a unor maeștri precum Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu, Tiberiu Soare ș.a.

În 2010 a intrat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes și pe urmă cu Stefan Arnold. Ca pianist solo sau în ansambluri camerale a obținut peste 25 de premii 1 la concursuri internaționale precum „Pietro Argento“ International Piano Competition în Italia, Cameristi de’ll Alpe Adria Competition în Italia și concursul Casino Austria Rising Stars Award la Viena (alături de saxofonistul sârb Marko Dzomba).

×