x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica X Factor – finalul unui super show, începutul unei super cariere

X Factor – finalul unui super show, începutul unei super cariere

31 Dec 2011   •   21:00
X Factor – finalul unui super show, începutul unei super cariere

Dupa sase luni de cautari prin toata tara, auditii in fata juratilor, probe de canto si coregrafie, un cantonament de aproape trei luni si zece saptamani de gale live, X Factor a ajuns la deznodamant. Trei cei mai buni concurenti au facut show aseara pentru a demonstra ca merita sa fie pe scena. Numai unul insa a primit titlul de star cu factorul X si, mai ales, cel mai mare premiu din istoria show-urilor de televiziune din tara noastra: 200.000 de euro.

De pe 17 septembrie, telespectatorii au putut urmari la Antena 1 evolutia extraordinara a unor oameni talentati, inzestrati nu doar cu voce, ci cu un intreg mix de calitati care te fac sa vinzi zeci de albume si sa umpli stadioane la concerte. Altfel spus, factorul X. Fiecare dintre cei 12 finalisti ai galelor live X Factor are priza la public, ceea ce este cel mai important atunci cand publicul este cel care iti ofera sansa de a ajunge cat mai departe in concurs si, mai ales, atunci cand el este cel ce iti va evalua munca pe viitor.

Au venit la auditiile in fata juriului mai tematori sau mai increzatori, iar jumatatea de an care a trecut peste ei de cand au devenit parte a fenomenului X Factor, i-a schimbat radical. Alin Vaduva, Andrei Leonte si Iulian Vasile au fost cei trei alesi sa isi dispute marele premiu. Pe primii doi, publicul i-a salvat in fiecare gala, trimitandu-i in marea finala, fara a se confrunta vreodata cu experienta duelului. Cel de-al treilea, Iulian Vasile a ajuns de Craciun la duel, fata in fata cu T&L, ultimul grup ramas in concurs. A castigat insa, astfel ca in prima zi a lui 2012, Adrian Sina intra in finala X Factor cu doi dintre concurentii sai –Alin Vaduva si Iulian Vasile, iar Mihai Morar cu Andrei Leonte. Paula Seling a pierdut in cele noua gale live ce au precedat finala toate grupurile al caror mentor a fost, pentru marea finala avand exclusiv rolul de jurat, nu si de mentor.

Finalistii au facut show aseara pe scena X Factor. Emotiile au fost mai mari decat oricand si, desi s-au vazut pe alocuri, cei trei s-au straduit sa dea tot ce pot. Nu a fost usor, mai ales ca de aceasta data fiecare a avut de cantat trei melodii. Telespectatorii au putut reasculta melodiile cantate la auditii, atunci cand Alin, Andrei si Iulian au reusit sa cucerasca nu doar juriul, ci si mare parte dintre telespectatorii care mai apoi le-au acordat voturile lor.

Tot pentru prima oara, aseara au cantat in duet cu nume mari din muzica romaneasca. Cea de-a doua melodie interpretata de concurenti i-a adus pe cea mai mare scena de sticla din Romania pe cei de la Vunk, Vama si Mandinga. O alta surpriza a fost pregatita de concurenti si Laurentiu Duta, cel care s-a ocupat de orchestrarea si reorchestrarea melodiilor cantate de de concurenti in galele live. Fostul membru al trupei 3 Sud Est a cantat impreuna cu Alin, Andrei si Iulian o readaptare a piesei Amintirile.

X Factor a fost o desfasurare incredibila de forte al caror rezultat s-a vazut in fiecare weekend pe scena. De pregatirea vocala a concurentilor s-au ocupat Crina Mardare si asistentele ei, de coregrafii Tonkins Anderson, acelasi care a lucrat pentru Cher sau Gloria Estefan, de orchestratie Laurentiu Duta, iar melodiile au fost alese n fiecare gala de cei trei jurati: Paula Seling, Mihai Morar si Adrian Sina. Fiecare sambata a adus de zece saptamani incoace un spectacol extraordinar, din care nu au lipsit elementele surpriza. Flacari, artificii, balerine acrobat care au dansat coborand pe franghii, trupe SWAT au fost doar o parte dintre elementele care au facut ca fiecare aparitie pe scena a concurentilor sa fie spectaculoasa. Duminicile au fost incarcate de emotii. Emotiile eliminarii pentru ca in fiecare saptamana un concurent a parasit competitia. Au mai fost indulcite insa de invitatii speciali pe care saptamana de saptamana Antena 1 i-a adus pe scena X Factor. Oceana, East 17, Touch and Go, Alexander Ryback sau In-grid le-au cantat telespectatorilor romani la galele live X Factor. Suita artistilor invitati este completata de Holograf, Directia 5, Voltaj, jurata Paula Seling si ROA –trupa invitata in finala X Factor.

Sansele erau aproape aceleasi pentru toti trei, de vreme ce prestatiile lor pe scena sunt de fiecare data aproape ireprosabile. Chiar daca Alin Vaduva a fost cel care la semifinala a adunat cele mai multe voturi si s-a calificat direct in finala, Andrei Leonte are totusi un numar impresionant de fani in randul tinerilor. Pe Facebook, fanpage-ul sau a depasit 17.000 de likeuri, multi artisti deja consacrati avand mult mai putin succes in reteaua de socializare. Nici Iulian Vasile nu duce lipsa de fani, iar experienta sa in fata publicului il face sa fie de fiecare data stapan pe situatie.
Oricare insa ar fi alegerea publicului pentru marele premiu, fiecare are tot ce ii trebuie pentru o cariera de succes: o voce foarte buna, charisma, ambitie si putere de munca.

×
Subiecte în articol: x factor