x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Scrisori în care Albert Einstein regreta eşecul mariajelor sale, scoase la licitaţie, în luna iulie

Scrisori în care Albert Einstein regreta eşecul mariajelor sale, scoase la licitaţie, în luna iulie

24 Iun 2017   •   13:52
Scrisori în care Albert Einstein regreta eşecul mariajelor sale, scoase la licitaţie, în luna iulie

Albert Einstein a fost un geniu al fizicii, însă renumitul savant a avut mai puţin succes în domeniul relaţiilor umane şi regreta eşecul celor două mariaje ale sale, potrivit unei scrisori adresate familiei unui prieten, ce va fi pusă în vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's în luna iulie, informează AFP. 

"Ceea ce admiram cel mai mult la el ca om a fost modul în care a reuşit să trăiască atât de mult timp, liniştit şi durabil, cu o soţie - o încercare în care eu am eşuat lamentabil în două rânduri", dezvăluia într-o scrisoare celebrul om de ştiinţă, pe 21 martie 1955, după decesul colegului şi bunului său prieten Michele Besso. 

Scrisoarea se încheie cu un paragraf emoţionant, în care Einstein, care a murit la o lună după prietenul lui, spunea: "Mi-a luat-o înainte încă o dată, cu puţin, părăsind această lume ciudată. Însă asta nu este important. Pentru oameni ca noi, care credem în fizică, diferenţa dintre trecut, prezent şi viitor este doar o iluzie". 

Michele Besso a fost un sprijin preţios pentru Einstein în timpul dificultăţilor conjugale ale acestuia cu prima soţie a lui, Mileva, de care s-a despărţit în 1914, înainte de a se căsători cu verişoara lui, Elsa. 

Cele 56 de scrisori puse în vânzare la Londra acoperă o perioadă de peste 50 de ani din viaţa savantului de renume mondial şi abordează subiecte diverse, precum fizica - în special teoria relativităţii - venirea la putere a naziştilor şi chestiuni intime. În acele texte, Albert Einstein îşi demonstrează modestia, autoironia şi dragostea faţă de munca sa. 

Albert Einstein şi Michele s-au împrietenit în timp ce erau studenţi la Zurich, la sfârşitul anilor 1890. 

Scrisorile celebrului fizician vor fi puse în vânzare între 6 şi 13 iulie.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: einstein scrisori