x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Podu'" lui Mălăele se joacă la Teatro Belli

"Podu'" lui Mălăele se joacă la Teatro Belli

de Maria Sârbu    |    19 Ian 2010   •   00:00
 "Podu'" lui Mălăele se joacă la Teatro Belli
Sursa foto: Maria Stefanescu/

Accademia di Romania in Roma a pus la cale o frumoasă colaborare dintre Teatro Belli din capitala Italiei şi instituţii de profil din România. Astfel, spectacolul "Podu'", regizat de Horaţiu Mălăele după piesa lui Paul Ioachim "Podul sinucigaşilor" ­ producţie a Teatrului Metropolis din Bucureşti ­ va fi începutul acestui demers artistic.

Pe scena Teatro Belli, "Podu'" va putea fi văzut luni, 25 ianuarie, de la ora 20:00. Spectacolul va avea supratitrare în limba italiană. Această creaţie a lui Mălăele are succes mare la publicul din România şi a fost aleasă pentru a fi prezentată la Roma din motive bine întemeiate.

Aşa cum a spus pentru Jurnalul Naţional Irina Ionescu, director general la Institutul Cultural Român (Accademia di Romania in Roma este o filială a acestuia), s-a vizat promovarea dramaturgiei românească, cu atât mai mult cu cât în acest spectacol sunt şi două adevărate vedete. Distribuţia îi include pe Horaţiu Mălăele, George Ivaşcu şi pe tânăra actriţă Meda Victor.
    
Pe prima pagină a site-ului Teatro Belli sunt postate afişul şi prezentarea spectacolului, inclusiv fotografii cu interpreţii. Teatro Belli se află în Piazza Sant'Apollonia 11/a 00100.

În prezentarea menită să informeze publicul asupra textului şi a jocului actorilor, secretariatul literar al Teatrului Metropolis scrie că piesa lui Paul Ioachim, scrisă în 1965, a fost interzisă de cenzura comunistă. "Piesa cultivă absurdul şi deriziunea în faţa vieţii, dar şi în faţa morţii. Ideea sinuciderii, ca sindrom al societăţii actuale, îşi găseşte ecou pe versantul comediei: să vrei să te sinucizi şi să te prăpădeşti de râs." A fost primită cu mare entuziasm de către actorii Teatrului Naţional de la aceea veme. Au început repeţiile cu Dem Rădulescu, Marcel Anghelescu, Mihai Fotino şi Coca Andronescu, în regia lui Mihai Berechet, dar din păcate s-au prelungit prea mult şi piesa a rămas în sertar. Ulterior, a fost citită de Sică Alexandrescu, care a facilitat traducerea în limbile germană, maghiară şi poloneză, dar regulile de atunci nu ar fi permis punerea în scenă într-o altă ţară, înainte ca piesa să fi fost jucată mai întâi în ţara de origine.

Au existat şi alte încercări de a monta textul pe scenele din România, înainte de 1990. Doar la şapte ani după evenimentele din decembrie '89 Paul Ioachim montează propria piesă în teatrul pe care l-a înfiinţat, Teatrul "George Ciprian" din Buzău. În 2000, Horaţiu Mălăele a pus în scenă acest text la TNB, reluând spectacolul la începutul anului trecut, dar ca producţie a Teatrului Metropolis.   

Horaţiu Mălăele afirmă că "Podu'" este o piesă unicat, cu o temă nemaiauzită: "Marilor noştri nihilişti, celor care condamnă dezastrul vieţii şi neşansa naşterii, Paul Ioachim le propune această soluţie de compromis: supravieţuirea prin actul sinuciderii. Să văd un asemenea spectacol aş risipi oricând ceva din «picul» vieţii".

×
Subiecte în articol: teatru