x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru 28 DE ZILE, de Olga Shiliaeva, la Teatrul Evreiesc de Stat

28 DE ZILE, de Olga Shiliaeva, la Teatrul Evreiesc de Stat

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Feb 2021   •   17:34
28 DE ZILE, de Olga Shiliaeva, la Teatrul Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta joi, 4 februarie, de la ora 19.00, proiectul on-line 28 DE ZILE, realizat după un text scris de Olga Shiliaeva, traducerea Raluca Rădulescu, în regia Catincăi Drăgănescu. Realizat exclusiv on-line, proiectul își propune să aducă în atenția publicului o temă controversată și actuală, mai ales în contexul social prezent. Având ca punct de pornire o întâmplare dramatică reală, petrecută în Rusia zilelor noastre, 28 DE ZILE este un manifest, un strigăt pentru conștientizarea condiției femeii în societatea modernă, în încercarea de a-și defini umanitatea și scopul existenței personale, oscilând între tradiție și prejudecăți, între succesul profesional și maternitate, între sentimente și rațiune, între idealuri și aspirații. Din dorința de a aduce în fața publicului acest proiect, dar și de a sublinia necesitatea unei dezbateri pe această temă, echipa artistică a participat pro bono la realizarea acestui proiect.

 

Din distribuție fac parte Maia Morgenstern (voce), Natalie Ester, Alexandra Fasolă, Anka Levana și Katia Pascariu. Editarea video a fost realizată de Maria Drăghici.

 

Proiectul 28 DE ZILE poate fi urmărit integral on-line, pe paginile de Facebook și YouTube ale Teatrului Evreiesc de Stat, joi, 4 februarie, începând cu ora 19.00. Accesul va fi gratuit.

 

„Să fii femeie înseamnă să fii diferită, să poți fi așa cum vrei. Aș vrea ca spectatorii să rămână cu ideea că nu hormonii le fac pe femei să se poarte inadecvat, ci că pentru toate aceste emoții negative ale femeilor există, înainte de orice, cauze sociale.” (Olga Shiliaeva, dramaturg)

 

„Acum doi ani, o «piesă de scandal» făcea furori în Rusia. A fost rapid tradusă și montată și în Polonia. Un teatru din Chișinău a anulat proiectul, pentru că «spectatorii vor arunca în noi cu roșii, dacă aducem așa ceva pe scenă». Și tot în Polonia au urmat proteste în masă legate de interzicerea avortului. 28 DE ZILE este o piesă care vorbește despre subiecte ce nu ar mai trebui să fie tabu nicăieri în lume, în secolul 21.” (Raluca Rădulescu, traducător)

 

„În contextul în care România este țara cu cel mai mare număr de mame minore la nivelul Uniunii Europene, iar violul este încă un subiect polemic, ne întrebăm care este condiția femeii. Deși e greu de răspuns la o astfel de întrebare, prin proiectul 28 DE ZILE ne propunem să vedem împreună măcar cum se simte o femeie zi de zi, lună de lună în societatea contemporană. Cred cu tărie că empatia este calea către conștiință și toleranță.” (Catinca Drăgănescu, regizor)

×