x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru A murit actorul Victor Radovici

A murit actorul Victor Radovici

18 Ian 2013   •   15:40
A murit actorul Victor Radovici
Sursa foto: Maria Stefanescu
Teatrul Excelsior anunţă că actorul Victor Radovici a murit, în urma unei suferinţe îndelungate, vineri, 18 ianuarie, la ora 2:30. Omul de teatru a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca miercuri, 9 ianuarie.

Trupul neînsufleţit al actorului şi regizorului Victor Radovici va fi depus în foaierul Teatrului Excelsior sâmbătă, 19 ianuarie, între orele 14:00 şi 17:00, după care va fi dus la Capela Bisericii din Chitila, înmormântarea urmând să aibă loc  duminică, 20 ianuarie, ora 13:00, în Cimitirul Sfânta Maria din Chitila.

Destinul artistic şi uman al lui Victor Radovici se leagă de cel al Teatrului Excelsior, al cărui fondator a fost, împreună cu maestrul Ion Lucian, actorii Vasile Menzel, Genoveva Preda, Paula Sorescu-Lucian, Daniela Anencov, secreatrul literar Gabriela Blebea şi actualul director al teatrului Aurel Mitran.

În 1990 pornea la drum într-o aventură teribilă, iar de atunci fiecare clipă şi-a petrecut-o la Teatrul Excelsior. La aflarea tragicei veşti, colectivul este copleşit de durere. Odată cu plecarea în ceruri a lui Victor Radovici, teatrul a rămas mai sărac.

Victor Radovici s-a născut la 26 august 1936, şi urma să împlinească în vară 77 de ani.  Se poate spune că el a venit pe acest pământ cu harul cel mai frumos pe care-l poate avea un om: actoria. Mentorul său prin lumea pasionantă a teatrului a fost Ion Lucian.

Primul succes în teatru l-a avut în 1953, cu spectacolul ”Nota zero la purtare”. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1959, alături de Florin Piersic, Leopoldina Bălănuţă, Ileana Stana Ionescu. A făcut parte din grupul care a fondat cu mare entuziasm Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. S-a remarcat pe scena din Piatra Neamţ în rolurile Contele Almaviva din ”Nunta lui Figaro” şi în Sivester din ”Vicleniile lui Scapin”. Timp de patru ani, între 1960 şi 1964, a jucat la Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploieşti, iar din 1964 se dedică teatrului pentru copii, atât ca actor, cât şi ca regizor. În 1984 devine director adjunct artistic la Teatrul ”Ion Creangă”, iar în 1990 îl urmează pe maestrul Ion Lucian la nou înfinţatul Teatru Excelsior, fiind director adjunct.

La “Excelsior” a regizat şi a jucat în zeci de spectacole, dintre care ”Nu trezişi un copil care visează”, ”Cocoşelul neascultător”(unde semnează regia alături de Ion Lucian), ”Căpitanul Val-Vârtej şi vasul-fantomă”, ”Degeţica” ”Fetiţa cu chibrituri” (ultimele două spectacole poartă semnătura sa regizorală).
 
A efectuat, cu trupa de la Teatrul Excelsior turnee în lume: Franţa, Japonia, Canada, Belgia, Elveţia, SUA. A fost şi  profesor, îndrumând mai multe generaţii de actori la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion. De altfel, opt dintre actorii promoţiei 2001 au devenit actorii Teatrului Excelsior. Dumnezeu să-l odihnească!

×
Subiecte în articol: actor victor radovici teatru