x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorii români joacă la Londra, cu casa închisă

Actorii români joacă la Londra, cu casa închisă

de Maria Sârbu    |    15 Noi 2011   •   21:00
Actorii români joacă la Londra, cu casa închisă
Corespondenta de la Londra
Un succes aproape nesperat de casa si de critica are in aceste zile, la Londra, spectacolul Teatrului Nottara "Aniversarea" de Thomas Vinterberg si Morgens Rukov, in regia lui Vlad Massaci. Spun "nesperat" pentru ca un turneu al teatrului romanesc in care sa se joace un spectacol mai multe zile la rand in capitala Marii Britanii nu a mai avut loc de 13 ani, de atunci de cand "Danaidele" lui Silviu Purcarete acaparase atentia lumii teatrale londoneze si a publicului de rand. Dupa aceea, sporadic, cate o seara sau doua, s-au mai jucat productii din Romania, dar nu era vorba de un turneu amplu. De aceasta data, proiectul, gandit cu un an in urma de Institutul Cultural Roman (ICR) de la Londra si pregatit pe indelete, cu specialisti in domeniul organizarii si promovarii artei spectacolului, au dat roade foarte bune.

Primele cinci reprezentatii, din zece (9-20 noiembrie), cu "Aniversarea", programate la Barbican Centre – o adevarata uzina ce produce si gazduieste spectacole de teatru, dans, muzica, dar si multe alte evenimente culturale –, s-au jucat cu casa inchisa. Trupa a suportat un efort enorm fizic si emotional: actorii nostri nu au mai avut acasa un spectacol programat atatea zile consecutiv. I-am vazut aici, cand au jucat al cincilea spectacol si nici urma de oboseala. Depasisera temerea ca nu vor crea comunicarea cu publicul londonez, rece de felul lui, mai ales ca tema abordata in spectacol este grea si nu poate fi gustata de oricine. Erau cuprinsi doar de emotia fireasca pe care trebuie sa o aiba orice interpret in scena. I-a "ajutat" nu numai excelenta organizare de la Barbican Centre, nu numai reactia buna a publicului, ci si promovarea excelenta a spectacolului in presa londoneza. In ziare importante au aparut la sfarsitul saptamanii trecute cronici si articole in care a fost analizat spectacolul si toate opiniile cronicarilor au contat pentru artisti. In primul rand, i-a motivat opinia criticului Charles Spencer (The Telegraph) care a dat trei stele spectacolului, la fel ca si productiei Royal Shakespeare Company, "Written on the Heart". Aceasta publicatie isi informa, in numarul din 11 noiembrie, cititorii astfel: "Jocul actoricesc este intens si «Aniversarea» este pusa in scena cu stil. Ion Grosu aduce personajul pe care il interpreteaza cu o intensitate nervoasa si un sens de o adanca distrugere iremediabila, iar pierderea din final a increderii pline de aroganta a lui Alexandru Repan, in rolul tatalui abject, are ca rezultat un efect teatral fascinant".

Dupa reprezentatia de luni seara, a avut loc o discutie cu publicul, moderata de doi critici: romanca Anca Ionita si britanicul John O’Mahony. Alaturi de ei – regizorul Vlad Massaci si actorii Alexandru Repan si Ion Grosu. Au fost multe intrebari. Anca Ionita remarca pentru Jurnalul National ca a ramas impresionata de intrebarile puse ce se refereau la munca asupra spectacolului, la relatia regizor – actor, la interesul pentru teatrul romanesc in sine si de ce este el asa de bun. Vlad Massaci ne-a spus ca pentru el prezenta la Barbican e un vis. "E o experienta care, daca nu se mai repeta, poti sa o povestesti copiilor, nepotilor intr-o seara de iarna. Nici nu mi-am imaginat ca se va putea intampla asa ceva. Te intalnesti aici cu un soi de profesionisti in materie de PR, de fotografie… Ne simtim cu totii niste artisti importanti", a marturisit regizorul, dand o nota inalta publicului care a reactionat, in opinia sa, extraordinar de cald.

Pentru ceea ce a facut, organizand acest turneu atat de reusit, echipa ICR Londra merita toata lauda. Aprecia acest lucru si Alexandru Repan, care a jucat in Anglia si in "Danaidele", si Emil Hossu, care are un rol mic in "Aniversarea", dar crede ca i se intampla un miracol. Actorii mai tineri – Ada Navrot, Gabriel Rauta, Daniel Popescu – spuneau ca este extraordinar ce li se intampla acum. Relaxati si multumiti ca in tara lui Shakespeare sunt priviti chiar la egal cu cei de-ai casei ? considerati poate cei mai mari, actorii nostri plecau toti spre hotel, savurand succesul.

Despre odiseea proiectului, Dorian Branea, directorul ICR Londra, remarca faptul ca a crezut in acest succes, chiar atunci cand a inceput parteneriatul cu prestigiosul centru cultural – Barbican. Cunoscand bine piata, echipa pe care el o conduce a propus acest proiect teatral romanesc pe o scena teatrala foarte competitiva si foarte vizibila, pentru ca publicul e obisnuit la Barbican sa vada spectacole de buna calitate. "Tinta noastra este un public interesat, un public multiplicator de mesaj", declara Dorian Branea, care cerceteaza piata si ocheste in tinta: publicul, in special, tanar (20-40 de ani), foarte bine educat.

×
Subiecte în articol: teatrul nottara