x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actriţa Medeea Marinescu va fi decorată la Ambasada Franţei

Actriţa Medeea Marinescu va fi decorată la Ambasada Franţei

18 Oct 2016   •   17:46
Actriţa Medeea Marinescu va fi decorată la Ambasada Franţei
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Medeea Marinescu, actriţă şi ambasadoare a Conferinţei Paris Climat şi a Acordului de la Paris, va primi distincţia de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, joi, la Ambasada Franţei la Bucureşti, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Înalta distincţie îi va fi înmânată de ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul. 

Diplomatul subliniază, în motivaţia acordării acestei distincţii, atât talentul actriţei cât şi implicarea ei în cauze sociale. 

"Meritele dumneavoastră nu se limitează la talentul dumneavoastră de actriţă, oricât de remarcabil ar fi acest talent. Sunteţi, de asemenea, o persoană angajată, în accepţiunea cea mai înaltă a termenului şi aţi oferit acestei ambasade ocazia de a beneficia de implicarea şi generozitatea dumneavoastră. Aţi acceptat în 2015, la propunerea ambasadei, să deveniţi ambasadoare a Conferinţei Paris Climat 2015 în România. V-aţi dăruit timpul şi eforturile pentru această cauză importantă, lupta împotriva schimbărilor climatice, susţinută pe deplin şi cu determinare de Franţa de mult timp. Rolul dumneavoastră a fost esenţial în promovarea acestor valori care au dus la semnarea Acordului de la Paris, acord istoric şi primul acord universal, semnat de 195 ţări. Ţin să vă mulţumesc călduros în numele ţării mele", spune diplomatul francez, citat în comunicatul de presă. 

Actriţa Medeea Marinescu, "copilul minune al cinematografiei româneşti" şi imaginea României în cinematografia franceză, este însuşi simbolul apropierii culturale franco-române, prin rolurile sale în filmele iubite de marele public în cele două ţări. Implicarea sa socială a mers dincolo de tematica încălzirii globale, fiind o apropiată a cauzei Asociaţiei Valentina, care vine cu susţinere medicală, materială şi psiho-pedagogică pentru copii provenind din medii defavorizate, precizează sursa citată. 

Medeea Marinescu este cunoscută pentru roluri din filme precum "Saltimbancii" (1981) şi "Maria Mirabela" (1981), "Promisiuni" (1985), "Zâmbet de soare" (1988), "Domnişoara Christina" (1992), "Patul lui Procust" (2001), serialul TV "Doctori de mame" (2008) sau lungmetrajul "Weekend cu mama" (2009). 

În paralel, întreţine o fructuoasă colaborare cu Franţa, încă de la apariţiile sale în roluri din seriale de televiziune precum "Une mere comme on n'en fait plus" de Jacques Renard (1997) şi "Le Record" de Edwin Baily (1999). 

Talentul său se dezvăluie marelui public francofon mai ales prin intermediul filmelor "Je vous trouve tres beau" (2005), regizat de Isabelle Mergault, în care joacă alături de Michel Blanc şi în care dă viaţă unei tinere mame din România care ajunge în zona rurală din Franţa prin intermediul unei agenţii matrimoniale, şi "Donnant, donnant", de Isabelle Mergault, unde a jucat alături de Daniel Auteuil. 

Cu o carieră impresionantă în cinematografie, cu peste 20 de filme, Medeea Marinescu excelează şi în roluri de teatru pe scenele din Bucureşti, Londra, Bruxelles sau Paris. AGERPRES

×