x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festivalul Național de Teatru Independent: 56 de spectacole, în această săptămână, în Capitală

Festivalul Național de Teatru Independent: 56 de spectacole, în această săptămână, în Capitală

de Agerpres    |    04 Noi 2014   •   09:16
Festivalul Național de Teatru Independent: 56 de spectacole, în această săptămână, în Capitală

Festivalul Național de Teatru Independent (FNTi) aduce în fața spectatorilor bucureșteni, pe parcursul întregii săptămâni, până duminică, 56 de spectacole, workshop-uri și prezentări de cărți de teatru.

Festivalul — care a început cu un preview, în weekend, în care au fost prezentate două spectacole la Godot Cafe — "Cântec de leagăn", regia Carmen Lidia, și "Orice pentru tine, Trilogie Americană 1", regia Doina Antohi — s-a deschis luni, la Teatrul Unteatru, cu spectacolul "Dreaming Romania", regia Mihai Pintilei și Radu Horghidan, producție a Teatrului Fix din Iași, piesă câștigătoare a marelui premiu la prima ediție a evenimentului.

"În festival s-au înscris peste 100 de spectacole. Au fost selectate 56 de spectacole din toată țara, inclusiv de la Chișinău, care se joacă în zece spații independente din Capitală, plus Sala Media a Teatrului Național 'I.L. Caragiale', care a fost închiriată pentru un spectacol care avea necesități tehnice mari mari — 'Advertego', produs de Varoterem Projekt din Cluj-Napoca", a declarat actrița Simona Cuciurianu, unul dintre organizatorii festivalului.

Ea a precizat că ediția din acest an a FNTi nu va fi una care să insiste "pe ideea de competiție, ci pe cea de întâlnire".

"Ne-am dorit să ne adunăm, să vedem cu ce probleme ne confruntăm, ce dorințe are fiecare, să facem un schimb de experiență și să plecăm toți mai bogați, financiar cu siguranță nu, dar mai bogați profesional", a mai spus actrița.

În cea de-a doua zi de FNTi, vor putea fi văzute spectacolele "Derapaje", regia Iris Spiridon, producție Radu Iacoban (Godot Sub Scenă — 19,00), "Cântecul lebedei", regia Emil Gaju, producție Teatrul Studio "Geneza Art" din Chișinău (Godot Cafe-Teatru — 19,00), "Ce am ales să uit", regie Raul Codea, producție Teatrul Fix din Iași (Teatrul Mignon — 19,30), "Kampf", regizor-coregraf Feher Ferenc, producție Studio M din Sfântu Gheorghe (Teatrul de pe Lipscani—20,00), "Voyeur", regia Claudiu Istodor, producție Teatrul de Artă București (Teatrul de Artă București — 20,15), "Un tramvai numit dorință", regie Andrei și Andreea Grosu, producție Unteatru din București (Unteatru — 20,30), și "Un tip descurcăreț", regie Flaviu Suhastru, producție Compania Teatrală BIS din Sibiu (Godot Sub Scenă — 20,30).

Spectacolele din FNTi vor putea fi urmărite la Teatrul Luni de la Green Hours, UnTeatru, Teatrul de Artă București, Teatrul Arca, În Culise Teatru Pub, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul de Sufragerie, Teatrul Mignon, Teatrul Coquette și Sala Media a Teatrului Național.

Prin crearea unei infrastructuri ce anual va reuni creatori și consumatori care frecventează zona independentă de teatru, FNTi își propune să impulsioneze și să sprijine producția de spectacole noi, respectiv să apropie publicul larg de acestea. Dincolo de afirmarea unui altfel de festival de teatru, FNTi își dorește organizarea și consolidarea unei comunități teatrale active la nivel național, precum și facilitarea de întâlniri și schimburi între acest sector creativ și zona de business — potențiali susținători și distribuitori de producții de teatru independent, se arată pe site-ul evenimentului. 

×