x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gala UNITER – o sărbătoare a teatrului

Gala UNITER – o sărbătoare a teatrului

de Maria Sârbu    |    13 Apr 2008   •   00:00
Gala UNITER – o sărbătoare a teatrului

Gala UNITER din acest an, desfăşurată la 14 aprilie, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, nu a mai avut preludiul de la ediţia 2007.



Gala UNITER din acest an, desfăşurată la 14 aprilie, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, nu a mai avut preludiul de la ediţia 2007.

Discuţiile pe marginea nominalizărilor şi declaraţiile de nemulţumire au lipsit, chiar dacă nemulţumiţi au existat. Poate e şi normal să existe, pentru că orice decizie a unui juriu este subiectivă. Anul trecut, înainte de gală, s-a produs chiar un conflict, unii l-au numit război. Nemulţumirile au venit în urma numirii în juriul final a unui critic de teatru, fapt care a condus la retragerea de pe lista nominalizaţilor a unora, scandalizaţi de acest lucru, printre care şi regizorul Andrei Şerban.

Atunci, Florica Ichim, Liviu Maliţa şi Miruna Runcan au fost nominalizaţi la Premiul pentru critică teatrală, însă ei au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată lui Ion Caramitru, preşedintele UNITER, şi membrilor Senatului Uniunii Teatrale din România, ca Alice Georgescu, critic de teatru, să fie eliminată din juriul care hotărăşte premiile, întrucît s-ar fi antepronunţat în legătură cu premiile UNITER în două articole publicate.

De această dată a fost pace şi bine. Sau, cel puţin, aşa s-a creat aparenţa. Juriul a fost format, la ediţia actuală, din criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Ion Cocora şi Doru Mareş. Ei au hotărît nominalizările, propunind, totodată, senatului UNITER de a nu acorda, la ediţia din 2008, Premiul pentru critică, tocmai din pricina ”clinciurilor” de anul trecut. Senatul a aprobat cererea lor cu majoritatea de voturi. Vom vedea cum va fi la anul.

Gala cu numărul 16, transmisă în direct la TVR, la Radio România Cultural şi pe internet, îl va avea amfitrion tot pe Ion Caramitru. Spectacolul galei e regizat tot de Cornel Todea. Trofelul, care reprezintă o carte salvată de la incendiu – lucrare aparţinînd lui Ion Bitzan, este realizat de Vlad Ciobanu. Vor fi invitaţi speciali, care vor înmîna premiile, dar deocamdată numele lor e secret. Totuşi, în acest an vor apărea pe scenă actori ”de primă-mînă”, care vor decerna distincţiile colegilor lor.

Premiul cel mai mare – pentru cel mai bun spectacol – va fi în valoare de 10.000 de lei, iar celelalte premii – în jur de 7.000 de lei. Desigur, premiul la categoria Debut va fi ceva mai mic. Organizatorii evenimentului recunosc faptul că sumele destinate premiilor nu sunt fabuloase şi că artiştii merită mult mai mult. Dar, evenimentul în sine e costisitor.

Cîştigătorii vor fi desemnaţi de juriul format din regizoarea Sanda Manu, actriţa Rodica Negrea, scenograful Dragoş Buhagiar şi criticii de teatru Cristina Modreanu şi Victor Scoradeţ. Nominalizările reprezintă, evident, tot un fel de premii, dar fără bani şi fără trofeu, cu o importanţă minimalizată.

Trei producţii de referinţă au fost nominalizate la categoria Cel mai bun spectacol: "Faust", în regia lui Silviu Purcărete - Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, "Ionesco - cinci piese scurte", în regia lui Alexandru Dabija - Teatrul Odeon şi "Unchiul Vanea", în regia lui Andrei Şerban - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

La secţiunea Cel mai bun regizor, premiul va fi adjudecat de Laszlo Bocsardi, pentru regia spectacolului "Don Juan" după Moliere - Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti, Alexandru Dabija, pentru regia spectacolului "Ionesco - cinci piese scurte" - Teatrul Odeon şi Andrei Şerban, pentru regia spectacolului "Unchiul Vanea" - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

La Cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi Carmencita Brojboiu pentru spectacolul "Unchiul Vanea" - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Adriana Grand pentru spectacolul "Deşteptarea primăverii" - Teatrul "Maria Filotti" din Brăila şi Helmut Sturmer pentru decorul spectacolului "Faust" - Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Cel mai bun actor în rol principal - Constantin Cojocaru pentru rolul Pată din spectacolul "Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele" - Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Andras Hathazi pentru rolul Ivan Petrovici (Vanea) din spectacolul "Unchiul Vanea" - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi Marcel Iureş pentru rolul Martin din spectacolul "Capra sau Cine e Sylvia?" - Teatrul Act din Bucureşti.

Cea mai bună actriţă în rol principal - Coca Bloos pentru rolul Tanti Hanek din spectacolul "Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele" - Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Emilia Dobrin pentru rolul Stevie din spectacolul "Capra sau Cine e Sylvia?" - Teatrul Act şi Ofelia Popii pentru rolul Mefisto din spectacolul "Faust" - Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Cel mai bun actor în rol secundar - Gabriel Duţu pentru rolul Medicul din spectacolul "Recviem" - Teatrul "Bacovia" din Bacău, Ovidiu Ghiniţă pentru rolul Tatăl din spectacolul "Vis. Toamna" - Teatrul "Ioan Slavici" din Arad şi Dan Glasu pentru rolul Ilia Afanasievici Şamraev din spectacolul "Pescăruşul" - Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Cea mai bună actriţă în rol secundar - Florina Cercel pentru rolul Stepanida Rozanova din spectacolul "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal" - Teatrul Naţional din Bucureşti, Dana Dogaru pentru rolul Mama/Chelneriţa japoneză din spectacolul "În rolul victimei" - Teatrul Metropolis din Bucureşti şi Florentina Ţilea pentru rolul Polina Andreevna din spectacolul ”Pescăruşul” - Teatrul "Radu Stanca” din Sibiu.

Debut - Cristina Casian pentru rolul Amalia din spectacolul "Amalia respiră adânc" - Teatrul Act din Bucureşti, Orsolya Jakab pentru rolul Electra din spectacolul "Electra" - Teatrul "Tomcsa Sandor" din Odorheiul Secuiesc şi Aniko Petho pentru rolul Sonia din spectacolul "Unchiul Vania" - Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Teatru radiofonic - "Bucureşti - underground" de Saviana Stănescu şi Toma Enache, în regia lui Toma Enache - Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), "Dumnezeul de a doua zi" de Corneliu Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga - SRR şi "Întâlnirea" de Gabriela Adameşteanu, în regia Cătălinei Buzoianu - SRR.

La gală vor fi înmînate şi Premiile senatului UNITER.

Maestrul Radu Beligan va primi Premiul de Excelenţă. Premiul pentru întreaga activitate va fi decernat actorilor Dorina Lazăr şi Ion Besoiu, regizoarei Sanda Manu, scenografei Florica Mălureanu şi criticului Ion Cocora.

În posesia premiilor speciale vor intra Ada Milea, pentru muzică de teatru, Marian Râlea - pentru teatru de copii, Ionuţ Brancu - pentru teatru de păpuşi, Aurel Storin - pentru teatru de revistă, Brânduşa Novac - pentru circ, Florin Fieroiu - pentru coregrafie în arta spectacolului şi Mihai Mălaimare şi Teatrul "Masca" - pentru performanţă în teatrul non-verbal.

Acest eveniment, denumit sărbătoarea teatrului românesc, este organizat de Uniunea Teatrală din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Primăriei Municipiului Bucureşti şi al unor sponsori.

×