x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Început de stagiune la TNB. Bucuria reîntâlnirii cu Teatrul viu

Început de stagiune la TNB. Bucuria reîntâlnirii cu Teatrul viu

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Sep 2021   •   19:17
Început de stagiune la TNB. Bucuria reîntâlnirii cu Teatrul viu

Ca niciodată, stagiunea 2021-2022 a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” a debutat încă din 26 august, cu mai bine de două săptămâni înaintea tradiționalei date de la mijlocul lunii septembrie, când răsuna, de obicei, gongul inaugural, sincronizat cu deschiderea școlilor și cu revenirea publicului din concediile estivale…

În pofida verii caniculare sau, poate, tocmai stimulat de ea, publicul spectator a umplut în fiecare seară, începând din 10 august, Amfiteatrul în aer liber de pe acoperișul TNB, bucurându-se de răcoarea serii și de cerul înstelat în cadrul programului Nopți de vară SUS pe teatru, program care va continua cât vremea va ține cu noi !

Abia puse în vânzare, biletele pentru reprezentațiile programate în toate sălile TNB pentru următoarele săptămâni sunt aproape epuizate, semn că iubitorilor de teatru le-a fost dor de scenă și de contactul viu cu actorii.

Revin la Studio şi pe scena Mare a TNB – după o lungă pauză nedorită - spectacole de referință din repertoriul curent al TNB : Trei surori, regia Radu Afrim (4 și 5 septembrie), Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, regia Nae Caranfil (4 și 5 septembrie). Tot pe scena Mare puteți vedea sau re-vedea comedia NOII INFRACTORI (12 septembrie), spectacol care s-a bucurat, recent, de nesfârșite ovații, cu publicul în picioare, la Festivalul ˮSăptămâna Comedieiˮ, de la Brașov, unde actrița Virginia Mirea a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină. Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu este un alt titlu aşteptat cu mult interes, care marchează revenirea pe scena Mare a cuplului Mariana Mihuț-Victor Rebengiuc, în roluri antologice!

Se anunță și prima premieră a noii stagiuni:  STUPID FUCKING BIRD de Aaron Posner, în regia lui Răzvan Oprea, realizat în cadrul programului TNB ”Uși deschise pentru toți”. Un spectacol modern, provocator și exploziv! Premiera oficială: 16 și 17 septembrie, ora 19.30, la Sala Pictura.

În sala de repetiții se află în pregătire un nou spectacol semnat de Maestrul Gigi Căciuleanu, o propunere incitantă, în stilul său inconfundabil - KIRITZA, sau Jocul de-a... (pe un scenariu propriu după Vasile Alecsandri). Premiera este prevăzută să aibă loc la început de octombrie, în chiar anul aniversării a 200 de ani de la nașterea poetului. Se anunță o montare de teatru-dans cu costume luxuriante…

La Rotonda din foaierul Sălii Mici vă invităm să vizitați, doar până la sfârșitul lunii septembrie, RETROVERSIBIL, superba expoziție-omagiu dedicată memoriei unei personalități de excepție, istoricul și criticul de artă Adina Nanu, o expoziție-demonstrație de exemplară pedagogie artistică, realizată de Departamentul Modă al UNArte, la aniversarea a 50 de ani de la înființare.

Vă invităm să profitați din plin de această toamnă bogată și să fugiți de acasă în sălile de spectacol unde vă (mai) puteți întâlni cu Teatrul Viu!

 

Hai, să vorbim despre viață!

 

În contextul în care, în plină explozie a comunicării și a interacțiunii sociale a survenit o pandemie care ne-a aruncat pe toți în izolare și ne-a închis în țarcuri mai largi sau mai strâmte, generând o uriașă masă de oameni frustrați, cărora le-au fost luate sau, cel puțin amânate, planurile de viitor, aspirațiile, visele – personajul Gretei este emblematic. Unii reacționează orientându-se spre o introspecție pentru care nu au avut timp până acum, își pun întrebari mai mult sau mai puțin majore despre rostul lor în viață, aici și acum, formulează priorități, își clarifică niște opțiuni care le-ar putea schimba radical cursul vieții de până acum… Alții, asemenea Gretei, refuză să se supună unor coduri de comportament care nu li se potrivesc și optează să rămână liberi.

”Hai, să vorbim despre viață” de Ana Sorina Corneanu a fost desemnată cea mai bună piesă a anului 2019 la Gala Premiilor UNITER. Un performance susținut de Florentina Țilea, în regia Zsuzsánnei Kovács.

Duminică, 5 septembrie 2021, de la ora 20:00, la Sala Atelier

Incognito și jocurile minții

 

Alcătuită din mai multe episoade întrețesute, asemenea unor universuri multiple într-o evoluție non-liniară, Incognito prezintă trei povești, două dintre ele inspirate din fapte reale. Prima vorbește despre furtul creierului lui Albert Einstein, a doua prezintă cazul unui pianist care, în urma unei operații experimentale pe creier, își pierde memoria de scurtă durată; a treia, ficțională, o are în centru pe Martha, neuropsiholog, care încearcă să se cunoască pe sine însăși în timp ce sondează mintea pacienților săi.

Sub conducerea regizoarei Zsuzsanna Kovacs și în scenografia Corinei Boboc, Monica Davidescu, Aylin Cadîr, Ovidiu Cuncea și Lari Giorgescu realizează o extraordinară performanță actoricească, interpretând peste 20 de roluri, trecând cu inteligență de la un personaj la altul, într-o călătorie imaginară prin labirintul creierului uman. Fiindcă, așa cum spunea Einstein, „imaginația este mai importantă decât cunoașterea. Cunoașterea e limitată”.

Cine suntem și ce anume ne face să fim ceea ce suntem? Vă așteptăm vineri, pe 10 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Atelier să vedeți spectacolul ”Incognito” de Nick Payne! Mai multe informații și bilete online: www.tnb.ro

După o lungă așteptare, spectacolul scris și regizat de Nae Caranfil, Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat prinde glas pe scena Sălii Mari în zilele de 4 și 5 septembrie, de la ora 19:00.

 

În scenografia barocă a lui Dragoş Buhagiar, Nae Caranfil aduce în scenă o lume pendulând într-un joc permanent şi periculos, între adevăr şi minciună. Un spectacol cu personaje şi fapte istorice reale, plin de haz, farmec, îndrăzneală, despre intrigi politice şi amoroase, desfăşurate la una dintre cele mai extravagante curţi imperiale ale lumii.

În distribuţia spectacolului : Vlad Logigan şi Claudiu Bleonţ – în rolurile principale, alături de Miruna Bilei, Raluca Petra, Mihai Calotă, Eduard Cîrlan, Magda Catone, Tomi Cristin, Marius Rizea, Alexandru Georgescu, Dragoş Stemate, Eduard Adam, Cosmin Dominte, Axel Moustache, Dragoş Dumitru, Mihai Munteniţă, Daniel Badale, Alexandra Cotfas, Mădălina Iagăr, Cătălina Gulan, Ruxandra Bobleagă, Adela Mihai, Ionuț Terteci, Alecsandru Dunaev, Nicolae Dumitru, Marian Dumitru, Cristian Constantin.

Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. Luptele scenice: Ionuţ Deliu. Muzica live: Trio Mirea.

În acest weekend la TNB, Trei surori- un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, regia Radu Afrim. O revitalizare halucinantă și extrem de actuală a unei povești spuse de sute de ori.

 

Radu Afrim provoacă din nou publicul, oferind un remix al unei piese clasice, un spectacol puternic, original și șocant care, la fel ca toate creațiile sale, îi va scoate pe spectatori din zona lor de confort. Departe de montările în care spiritul Rusiei e redat prin clişee, vă propunem o viziune suprarealistă, un amestec de absurd, comic, grotesc, dar și de profundă sensibilitate, care plasează povestea celor trei surori în România zilelor noastre. Radu Afrim creează un univers care se mulează pe receptivitatea publicului contemporan, cu trimiteri evidente la actualitate, dar care se integrează atât de bine în lumea imaginată de Cehov în urmă cu peste 100 de ani.

Din distribuție fac parte: Raluca Aprodu, Natalia Călin, Flavia Giurgiu, Marius Manole, Emilian Oprea, Irina Movilă, Istvan Teglas, Ada Galeș, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos.

Vă așteptăm pe 4 și 5 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București să vedeți ”Trei surori”- un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, scenariu, regie și unviers sonor: Radu Afrim.

×