x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Început tumultuos pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti

Început tumultuos pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti

de Maria Coman    |    17 Ian 2016   •   16:43
Început tumultuos pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti

Cinci premiere, conferinţe, expoziţii, teatru contempo-ran, românesc şi internaţional, cunoscute nume ale regiei, spectacole pentru toate vârstele - cu actori din toate generaţiile şi, în mod special, cu o pleiadă de foarte tineri actori. Proiecte neconvenţionale şi parateatrale se întâlnesc, şi în deschiderea anului 2016, cu teatrul tradiţional, de sorginte clasică, şi cu creaţiile actoriceşti şi regizorale de vârf.

Cea dintâi premieră a anului va avea loc pe scena Sălii Studio, cu piesa lui Matei Vişniec, Recviem, o parabolă plină de haz şi ironie. Alexandru Dabija, regi-zorul spectacolului, aduce în scenă o formidabilă parabolă despre viaţă şi moarte, iscată de ororile războiului, cu lumea de dincolo, populată de morţii patriei, morţi demni sau nedemni, dar cu toţii marcaţi de aceleaşi răni din viaţă... O distribuţie cu peste 20 de actori, majoritatea foarte tineri, alături de nume cunos-cute ale Naţionalului bucureş-tean: Marius Rizea, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Afrodita Androne, Mihai Calotă.La Sala Pictura va avea loc, în următoarea perioadă, premiera O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, după un roman de Mark Haddon, adaptare de Simon Stephens. Regia lui Bobi Pricop şi scenografia lui Adrian Damian, la care se adaugă costumele Lilianei Cenean, muzica lui Alexei Turcan şi proiecţiile video aranjate de Dan Adrian Ionescu şi Răzvan Mizdran îmbracă povestea într-o ambi-anţă scenică modernă, cu o scenotehnică ingenioasă.La Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului Lut, cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke Schermer care a scris peste 10 piese de teatru şi două romane, distinsă, în 2009, cu Premiul pentru Literatură „Charlotte Kohler”. O dramă încărcată de melan-colii nordice, iubiri spulberate şi idealuri pierdute.

LUT este o piesă despre dure-roasa despărţire de trecut, cu personaje bogat construite, conflicte puternice și un deznodământ neașteptat, brutal, care însă, paradoxal, aduce liniștea.

Recviem este ... un hohot de râs şi de plâns, întrucât isto-ria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul, şi cu grotescul, şi chiar cu prostia.Matei Vișniec
 

×